En ny familj – när två slås ihop

En ny familj - eDarling

När man tänker på ordet ”familj” så är det inte längre ”mamma, pappa, barn” som dyker först upp i huvudet. Man börjar allt oftare prata om en ”ny kärnfamilj”, den familj som bildas när föräldrar skiljer sig och träffar en ny partner på varsitt håll. Det kommer in bonusbarn i familjen, styvföräldrar och halvsyskon. Samkönade par med barn från tidigare förhållanden är inte heller ovanligt. Men hur hanterar man egentligen en ny familjebildning, och vad är det man bör tänka på?

Vad menas med ”kärnfamilj”?

Den traditionella innebörden av kärnfamilj är mamma, pappa och barn. Alla tycker inte att det låter särskilt attraktivt att ha en kärnfamilj, medan andra kan känna sig ängsliga inför tanken på att inte själva kunna skapa sig en egen kärnfamilj. En del menar på att det är bäst för barn att växa upp i en kärnfamilj. Men fundera lite på den egentliga betydelsen av ordet ”kärna”. En kärna är vad som finns i mitten av någonting – kärnan i en frukt, i en planet, i ett resonemang – en trygg mittpunkt. Att ha en stor familj med föräldrar, styvföräldrar, halv- och bonussyskon behöver inte innebära att tryggheten går förlorad, snarare att det finns en större helhet som kan ge trygghet.

”Fundera lite på den egentliga betydelsen av ordet kärna”

Hur reagerar barnen på ny familj?

När en familj får ny tillökningär det vanligt att det äldre barnet till en början känner sig bortstött när det plötsligt finns en ny individ som får all uppmärksamhet. Så kan det också se ut när föräldrarna efter skilsmässan börjar att dejta andra. Om barnen redan vant sig vid att vara ensamma med en förälder i taget eller fortfarande hoppas på att föräldrarna ska bli tillsammans igen så kan det bli problem när det plötsligt dyker upp en ny person i familjen. Men de flesta barn vill se sina föräldrar lyckliga, och om du mår bra i din nya relation kommer dina barn att märka det. Efter ett tag börjar barnen kanske uppskatta din nya partner som en vuxen förebild, och – om din nya partner också har barn, eller om ni får barn tillsammans – trivas med att ha nya syskon.

Exets nya partner

Hur ska man då själv förhålla sig till före detta partners nya förhållande? Förhoppningsvis har du och ditt ex en god relation, men det kan ändå vara omtumlande när han eller hon har träffat en ny. Kom ihåg att vara respektfull mot den andra personens val, även om du inte skulle tycka om den nya partnern. Få människor vill vara illojala, och om du talar illa om din före dettas nya pojk- eller flickvän tvingar du indirekt gemensamma vänner, släktingar och eventuella barn att behöva välja sida.

Ny familj

Ingenting att förlora

Alla situationer tar självklart tid att vänja sig vid, och att ombilda och välkomna in andra i sin familj är någonting som tar tid. Men de allra flesta förändringar leder faktiskt till någoting gott, och det finns ingenting att förlora på att välkomna nya familjemedlemmar med värme och öppenhet. Fäst er inte heller vid vad andra tycker om er familj, det är er ensak vad som fungerar – huvudsaken är att ni är lyckliga och trygga. Och det kan ni bli i långt fler konstellationer än mamma, pappa, barn.

Har du startat om och bildat en ny familj? Dela med dig genom att kommentera nedan!

Har du några frågor? Hör gärna av dig till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion