Vad gör du om dina barn inte godkänner en ny partner?

Ny partner. eDarling guidar

Det finns många singelmammor och singelpappor i Sverige, och många av dem letar efter en ny partner att dela sitt liv tillsammans med. Något som dock kan bli problematiskt är hur barnen reagerar.

Ny partner; bra att veta

Föreställ dig det här scenariot: du har äntligen träffat en ny partner, men dina barn reagerar negativt och motsätter sig din nya relation. Har det att göra med rädsla, avundsjuka eller är det bara ren oro – och hur ska du göra för att både ta hand om dina barn, och samtidigt inte ge upp hoppet om en ny partne

Att uppfostra barn är ingen lätt uppgift, men det är också en av livets största upplevelser! Om du tar dig igenom de första tuffa åren och sedan lotsar ditt barn genom tonårslivet, så har du i slutändan ett starkt och givande förhållande med dina barn. Ett band som kommer hålla i resten av era liv. Det finns dock barn som växer upp som försöker att agera förälder åt sin egen förälder, och detta kan bli ett problem då föräldern börjar dejta på nytt.

Varför beter sig ditt barn som han eller hon gör?

Du är inte längre tillsammans med deras mamma/pappa och tanken på att du ska träffa en ny partner sårar dem djupt. Kanske förlorade du din förra partner genom sjukdom, eller kanske gick ni skilda vägar efter ett långt äktenskap? För dina barn är tanken på dig som singel, och att du kanske ska börja dejta andra, något som kan vara mycket smärtsamt. Det är naturligt för barn att idealisera förhållandet mellan sina föräldrar – förhållandet mellan föräldrarna är ofta något som barn sätter stor tillit till och känner trygghet i.

Barn kommunicerar på ett annat sätt

Ett barn säger inte till sin förälder ”Jag vill inte att du dejtar”, istället så visar sig dessa känslor hos ditt barn genom att de inte är positiva till din nya partner. Ditt barn kanske säger negativa saker om din nya partner eller att din nya partner inte är bra nog för dig. Eller så kanske ditt barn försöker sabotera era dejter och vara ivägen när du och din dejt ska träffas.
Denna illvilja som utspelar sig gentemot din nya partner kan också grunda sig i att ditt barn inte vill att du ska bli besviken. De kanske såg hur svårt det var för dig när det tog slut med din förra partner, och de vill inte behöva se dig gå igenom denna smärta ännu en gång med din nya partner.

Förklara vad som är viktigt för dig

Det bästa du kan göra för att lösa detta problem är att ha ett samtal med ditt barn. Det kan vara bra att förklara för ditt barn vad som är bra för dig och vad du behöver i livet för att kunna vara lycklig. Även om det kan vara svårt att tro det är det många barn som inte ser sina föräldrar som riktiga människor – riktiga människor som behöver kärlek, romantik och sex i sin vardag. Det kan vara svårt att ha denna slags konversation med sitt barn, men det är viktigt för dig och för relationen med ditt barn.

Det kan vara svårt för barnet, men han eller hon bör inse att du är en vuxen människa som tar dina egna beslut. Försök förklara för ditt barn att du uppskattar hans eller hennes åsikter, men att det i slutändan är du som väljer vem du ska dejta. Ditt barn kommer troligtivs märka hur lycklig du är i ditt nya förhållande och blir istället glad för dig och din nya partner, och för den kärlek ni funnit!

Vad tycker du man ska ha i åtanke när man bildar en ny familj? Kommentera nedan!

Har du några frågor? Skriv gärna till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion