Skilsmässa – hur man går vidare

Skildmässa - eDarling

Skilsmässa är alltid en traumatisk upplevelse för de inblandade parterna och en nästintill omöjlig situation att genomgå utan en längre period av sorgarbete och bearbetning av det som skett. Men vilka praktiska steg kan man då ta för att äntligen gå vidare med sitt liv och finna acceptans – kanske till och med som en starkare och lyckligare person än innan?

6 steg du kan ta efter en skilsmässa

1. Förstå vad som gick fel

Även om det kanske känns omöjligt att tro just nu så kan en skilsmässa faktiskt föra något positivt med sig; du kan lära dig av erfarenheten om du är beredd att särskåda relationen ni hade. Försök att fastställa vad som gick fel och tänk ut vad du kan göra annorlunda i nästa förhållande, försök att identifiera vanemönster från tidigare relationer som du skulle vilja ändra på i framtiden. Utöva självrannsakan och försök att komma ihåg alla de drag hos ditt ex som störde dig när ni var ett par. Det är lätt att romantisera personen efteråt, men var realistisk och försök att fokusera på anledningarna till att ni skilde er.

2. Prata och sörj

Även om det kan kännas svårt att sätta ord på dina känslor just nu så kommer det bli lättare att bearbeta dem om du lyckas definiera och uttrycka dem. Omge dig med vänner och familj som kommer att lyssna, hjälpa dig och stöjda dig i din kris. Ett annat alternativ är att börja föra dagbok och sätta dina känslor på pränt; att skriva kan vara väldigt hjälpsamt och terapeutiskt. Det viktigaste är att du uttrycker dig på något sätt och inte håller all sorg inom dig; må det vara genom långa konversationer, skrift eller att måla, välj det sätt du själv finner mest förlösande och givande. Om du känner att tiden går men att ingen förbättring sker känslomässigt så kan det hjälpa att prata med någon professionellt.

3. Ta hand om dig själv

Se till att ta hand om dig själv och skämma bort dig själv. Planera saker att se fram emot, till exempel en spännande resa, medverka i en välgörenhets-organisation eller gå med i en kurs där du återupplivar en gammal hobby. Det viktiga är att du inte ger upp och vältrar dig i självömkan. Att tycka synd om sig själv är ett nödvändigt och oundvikligt steg men som eventuellt måste omvandlas till acceptans. Försök ge dig själv en realistisk tidsram tills när du ska ge dig ut i världen och börja funktionera normalt igen efter din skilsmässa.skilsmassa

4. Förlåt

Det kanske viktigaste steget, för ditt eget välmående, är att förlåta och släppa den ilska och bitterhet du känner mot din före detta partner. Beroende på anledningen till varför ni skiljde er så kan detta steget vara det absolut svåraste, men försök vara snäll mot dig själv genom att släppa på ilskan du bär och låt din negativa energi sakta men säkert bytas ut mot en positiv. Som vid allt sorgarbete är det enda som verkligen hjälper tid, tidens gång kommer sakta men säkert hjälpa dig helas och sudda ut smärtan.

”Det kanske viktigaste steget, för ditt eget välmående, är att förlåta och släppa den ilska och bitterhet du känner mot din före detta partner.

5. Att gå vidare är målet

Ni byggde upp ett liv tillsammans, ni hade drömmar och rutiner – kanske finns det barn i bilden. Din världsbild har vänts upp och ner, det är alltså fullkomligt normalt att känna som att livet rasan samman. Men om du tar en dag i taget, lever i nuet och tänker på hur din framtid ska se ut och inte hur ditt förflutna var har du redan vunnit halva spelet. Låt inte din skilsmässa definiera vem du är, försök att leva för stunden (en klyscha vi vet, men den är det av en god anledning) istället för att älta eller gräva i det förflutna. Blicka in i framtiden, du och din partner gjorde ett smärtsamt men aktivt val att inte vara tillsammans längre. Även om det kanske inte känns så nu så skilde ni er av en anledning och gav varandra chansen att bli lyckliga igen med någon annan.

6. Börja dejta igen!

För vissa funkar ett så kallat rebound för att komma in i dejting-svängen igen men för många kan det ta ganska lång tid innan de ens har lust att träffa någon på ett romantiskt vis igen. Online dating har gjort det enklare än någonsin att träffa nya, intressanta potentiella partners när du väl känner dig redo. En skilsmässa känns ofta som ett misslyckande, och rädslan kan såklart finnas att det kan kommas att upprepas. En dejt ska kännas kul och upplyftande, inte som ett straff. Som så mycket annat med kärlek, lita på din magkänsla! Glöm inte Dr. Seuss citat ”Gråt inte för att det är över, le för att det hände.”

Har du varit med om en skilsmässa och gått vidare? Dela med dig av dina erfarenheter och tips antingen genom en kommentar nedan eller genom att mejla [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz