av eDarlings redaktion
34464

Åldersskillnad? Kärleken känner ingen ålder

Äldre man, yngre kvinna - eDarling
Hur fungerar det egentligen med åldersskillnader i förhållanden? Det har blivit allt vanligare att dejta en betydligt yngre respektive äldre partner. Men hur fungerar ålderskillnader i praktiken? Par med stor åldersskillnad får ofta ta emot kritik och dömande ord från sin omgivning. Deras relation tas inte alltid på allvar och de känner ofta att deras kärlek är ifrågasatt. Paret kan till och med få känslan av att behöva förklara för sin omgivning varför de har valt att leva med varandra.

Äldre man och yngre kvinna

Vad är det som får en äldre män och yngre kvinna att falla för varandra? Vanligen har kvinnor en äldre partner än dem själva, ibland är åldersklyftan låg men det finns många fall då mannen är betydligt äldre. Men vilken betydelse har detta för förhållandet, om någon alls?

Fördomar är vanliga

Fördomarna som människor vanligtvis har mot dessa par är att kvinnorna enbart är intresserade av mannens ekonomiska tillgångar, och att männen enbart vill ha kvinnorna för deras ungdomliga skönhet. I själva verket kan det finnas många olika skäl för kärleken mellan en äldre man och en yngre kvinna. Män gillar att de får en influens av ungdom tillbaka i deras liv och nya perspektiv. Unga kvinnor kan känna sig trygga hos äldre män med mer livserfarenhet, särskilt om de blivit svikna i tidigare förhållanden.

Fördelar med åldersskillnader

En studie från Max Planck-institutet för demografisk forskning i Rostock har tagit upp frågan huruvida  åldersskillnad i relationer gör skillnad i den förväntade livslängden eller inte. I studien dras slutsatsen att män som har en yngre kvinna också har betydligt högre medellivslängd än män som har en partner i samma ålder som de själva. Det är inte bara den förväntade livslängden som ökar för män med yngre kvinnor. Om mannen är några år äldre än sin partner så ökar chansen för paret att få barn, enligt en studie som österrikiska forskare sammanställde för två år sedan.

"Män som har en yngre kvinna också har betydligt högre medellivslängd"

Njut av livet och kärleken

Naturen har ingen åldersgräns när det kommer till kärlek. Din egen personliga lycka kan bara du stå för. Om du är lycklig i ditt förhållande, oavett om du har en äldre man, eller om du är en man med en äldre kvinna, så spelar det ingen roll vad andra tycker är rätt och fel. Det viktigaste är lyckan i er relation och att ni känner er trygga och bekväma med varandra. Så länge ni älskar varandra så har ni inga hinder framför er. Kom ihåg att åldern endast är en siffra, men att kärleken till varandra är allt. Ingen annan än du vet vem eller vad som är bäst för dig, så lita på din instinkt och ditt hjärta!

Har du några frågor kring ämnet äldre man yngre kvinna? Skriv gärna till redaktion@edarling.se

Comments

Jag lever i ett förhållande där jag blivit kallad för "gubbsjuk" men jag har också en 20-årig arbetskollega som har en 50-årig fästmö. Sverige har trots den fria livssynen mycket fördomar när det gäller åldersskillnader, har pratat med thailändska arbetskollegor om detta då jag jobbar i nära kontakt med dem på flyget, där thailändska damer vill ha tryggheten Som dom säger: "Vi tittar främst på mannens hjärta, sedan på utseendet". Så det finns stora fördomar om dessa förhållanden.Varför det inte blir mer skrivet om dessa förhållanden beror nog på att lyckliga par och speciellt män inte bryr sej. Skulle vara intressant med statistiken av hur länge dessa förhållanden håller.

Min pojkvän är 20 år äldre än mig. Efter att jag fick barn tidigt och separerade med pappan kunde jag inte tänka mig att vara tillsammans med någon i min egen ålder, jag kände att jag växt ifrån alla med flera år i samband med att jag blivit mamma och jag vill inte ha något trams ; vill ha ett stabilt förhållande med en stabil man och det har jag nu, underbart :) Åldern har ingen betydelse, utan hur man som personer fungerar ihop :)

Evolutionen har gjort så att män dras till kvinnor som kan ge stor avkomma. P.g.a. menopausen har därför yngre kvinnor naturligt särskild dragningskraft på män i alla åldrar. "Ungdomlig skönhet" blir bara en yttre indikator på barnafödande potential. Tal om statussymbol, spontanitet och frisk fläkt är relativt ovidkommande i jämförelse. Naturligtvis styrs vi inte helt av nedärvda instinkter, men i större grad än vad vi kanske vill inse.

Hej Marita,

Vi på redaktionen är ledsna att du känner som du gör inför vår artikel. Av din kommentar att döma verkar du ha fått intrycket att vår beskrivning av yngre kvinnor som naturliga och spontana skulle innebära att de står i direkt motsats till hur äldre kvinnor är. Detta är verkligen inte vår avsikt. En kvinna kan vara spontan och naturlig oavsett ålder, precis som en man kan.

Vår artikel handlar snarare om hur åldersskillnader kan ge underlag för ett intressant förhållande, oavsett kön, varför vi även har skrivit en artikel som behandlar ett förhållande mellan en yngre man och äldre kvinna. Artikeln hittar du här: http://www.edarling.se/guide/forhallande/aldre-kvinna-yngre-man 

 

Givetvis ska ingen behöva nöja sig med det som blir över. Vi på eDarling hoppas att du hittar någon som uppskattar dig för den du är!

 

Med vänlig hälsning,

eDarlings redaktion

 

Jag tycker ni har fördomar mot äldre kvinnor . Det står bl.a. att män gillar unga kvinnors spontanitet och naturlighet . Det tycker jag är en väldig generaliseriöng mot äldre kvinnor. känner inte igen mig som äldre kvinna.Ni skriver att mannen får en frisk fläkt i sitt liv. Tycker det låter väldigt nedvärderande mot äldre kvinnor. Vi kvinnor är ju alla individer oavsett ålder. Blir nästan arg. Det finns mycket att säga om detta . Men verkar som om ni är mycket okunniga och väldigt fördomsfulla..Varför inte lika stor artikel om motsatta förhållandet i så fall.? Ska vi äldre kvinnor nöja oss med vad som blir över eller??

Hej Anders!

 

Tack för din kommentar. Om du tittar lite längre bak så ser du att vi också har behandlat ämnet som du efterfrågar: äldre kvinna, yngre man.

Vi hoppas att den artikeln kan hjälpa dig och dina funderingar något!

 

/eDarlings Redaktion

Varför tar ni bara upp äldre mäns relationer med yngre kvinnor? Det motsatta förhållandet finns ju också och är förmodligen lika problematiskt för paret om inte mer än där mannen är äldre.