Drömmen om en själsfrände

Hitta din själsfrände - eDarling

Funderar du ibland på om det någonstans där ute finns en enda, ultimat själsfrände som förstår och kompletterar dig? Det är en svår frågeställning, men den tål att tänkas på. Behövs en själsfrände för att ett kärleksfullt förhållande ska kunna uppstå, eller är begreppet en utdöende myt?

”Soulmate” eller ”Work-It-Out”?

Det finns människor som drömmer om och lever på hoppet om att en gång komma att träffa sin själsfrände. För den som letar efter en själsfrände kan sökandet kräva mycket energi och utgallring – men drömmen om att det någonstans finns en enda person som kan göra en lycklig genomsyrar tankarna och stärker hoppet. Människor som tror att man endast kan bli verkligt lycklig tillsammans med sin själsfrände kallas ”Soulmate believers” och tror alltså på en ultimat själsligförening mellan två personer.

Studien ”The State of our Unions” av sociologen D. Popenoe från Rutgers University och författaren BD Whitehead visar att det främst är yngre singlar mellan 20 och 29 år som är övertygade av Soulmate-teorin – hela 88 % svarade att de tror på idén om själsfränder¹.

Tycker du att tanken på en själsfrände är orealistisk? Detta tankesätt kallas ”Work-It-Out” – att en relation måste arbetas fram och inte är något som bara uppstår slumpmässigt. De som faller inom den kategorin ser en mängd olika potentiella partners och istället för att fokusera på sökandet efter ”den enda”, lägger de energin på att överväga flera olika aspekter i sitt sökande efter en partner.

Själsfrände – den ideala partnern?

Termen kongenialitet (förhållandet mellan två själsfränder) syftar på en perfekt harmoni mellan två människor i alla avseenden. Även om det kan låta som en fin tanke, finns risken att problem kan uppstå med detta tankesätt. Det blir lätt att hitta fel hos en potentiell partner, och felen kan skyllas på faktumet att det inte är ”den rätta”.

Människor som tror att förhållanden är något som man får låta växa fram och som man måste vårda, har rent generellt längre och lyckligare relationer. Små brister hos partnern ges inte lika stor betydelse när fokus läggs på helheten.

Personer som inte använder sig av ordet ”perfekt” när de resonerar kring sitt förhållande brukar ha mer framgång i sitt kärleksliv. Den stora skillnaden mellan ”Soulmate believers” och ”Work-it-outs” är tanken om att man måste antränga sig för att upprätthålla ett stabilt och lyckligt förhållande. Genom att tillsammans ständigt arbeta på att utveckla relationen förebygger man en stagnation som skulle innebära slutet på relationen.

”Genom att tillsammans ständigt arbeta på att utveckla relationen förebygger man en stagnation som skulle innebära slutet på relationen.”

Idealism kontra realism

Men vad ger egentligen störst chans till lycka i ett förhållande? Är vår kärlek förutbestämd av ödet och uppstår med en redan utvald person – eller krävs det att man aktivt letar efter kärleken?

Som så ofta när det kommer till relationer, finns det inte endast ett svar som är rätt. I slutändan är det upp till var och en att avgöra vilken metod som verkligen passar bäst för en själv, och vad som är viktigt att ta i beaktning i sökandet efter en potentiell partner. I ditt partnersökande kommer du märka om en person är någon du skulle kunna älska och leva med trots smärre brister, eller om det helt enkelt inte skulle fungera. Men inte heller det är anledning att misströsta. Du kommer förmodligen att hitta någon annan som passar bättre ihop med dig!

Realistiskt ideal

Men om du märker att du, i sökandet efter en partner, väntar dig få samtliga av dina behov uppfyllda för att vara nöjd i ett förhållande, kan det vara god tid att försöka se över dina ideal. Behöver en potentiell partner verkligen leva upp till bilden av ens absoluta drömpartner? Risken finns att du missar ditt livs kärlek genom att helt enkelt vara för skeptisk och perfektionistisk i ditt sökande.

eDarlings relationsforskare Wiebke Neberich argumentar för en omdefinition av ”själsfrände”. Att någon är din själsfrände är inget som som går att märka av direkt, utan något som måste få tid att växa sig fram i ert förhållande. Är det inte i slutändan era gemensamma erfarenheter och delade ögonblick som gör er till själsfränder?

Har du frågor eller funderingar? Skriv gärna till [email protected]

Källor

¹Popenoe, D., & Whitehead, B. D. (2001). The state of our unions: the social health of marriage in America, 2001. New Brunswick, N J: National Marriage Project at Rutgers University.

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion