Känna sig ensam – vägen ut börjar hos dig själv

Känna sig ensam - råd

Att känna sig ensam är en nedtryckande känsla. För många tar sig ensamheten till uttryck i känslor som tomhet, besvikelse och nedstämdhet. Om du upplever en avsaknad av andra personer som du kan lita på, kan det vara svårt att prata om hur det är att känna sig ensam.

Tystnad om ensamhet

Detta gör i sin tur problemet ännu större. Vad många inte vet är att de inte är ensamma om hur de känner, för att inte tala om faktumet att de kan råda bot på denna ensamhet själva. Tyvärr finns det inte bara en lösning på problemet ensamhet. Det kan ligga flera olika förklaringar bakom varför en person kan känna sig ensam och flera olika lösningar på problemet. Men en sak är säker: vägen bort från ensamheten börjar hos dig själv.

Känna sig ensam utan kärlek

På grund av ensamhet känner många människor en grundläggande längtan att finna den sanna kärleken, samtidigt som de känner sig maktlösa i sitt letande. Att känna sig ensam och tänka att kärlek är någonting du måste finna för att kunna vara lycklig är vanligt. Detta går precis i linje med missuppfattningen att kärleken skulle existera någonstans utanför dig själv, och att du inte kan känna dig lycklig innan du finner den.

Denna misstolkning driver många att söka efter den där speciella personen som ska få dem att känna sig älskade. I situationen av att känna sig ensam är det lätt att tänka att kärlek bara existerar utanför dig själv. Att tänka i dessa banor kan tvinga in dig i ett smärtsamt omlopp av längtan och väntan.

Självkärlek – att slippa känna sig ensam

Du har säkert hört uttrycket ”du kan inte älska någon annan innan du älskar dig själv”. Trots att detta uttalande är något många fått sagt till sig sedan barnsben har de flesta en tendens att glömma bort dessa ord, i tron om att en kärlek uppstår först när du älskar någon annan.
Kärleken till sig själv är en ofantligt viktig faktor i alla människors liv.

I djupet av ditt känsloliv vilar de känslor du har för dig själv. Beroende på hur dessa ser ut, sänder du ut signaler om du är värdig att älska eller inte. När du älskar dig själv känner du dig redo för annan kärlek i ditt liv – kärleken från andra. Genom att lära dig hur du skapar en grogrund för kärlek i ditt eget liv, kan du få mer kärlek från din omvärld.

Hur man slutar känna sig ensam

Självklart är det ingen enkel sak att sluta känna sig ensam. Men om du försöker ta reda på varifrån känslan kommer och vad du skulle kunna ändra i ditt liv för att du känna dig mindre ensam, är du en bra bit på vägen.

Genom att inse att du är värd ett liv utan att en konstant känsla av ensamhet och genom att spåra vad som gör att du känner dig ensam, kan du hitta något som förhoppningsvis kan förändra din situation. Kanske finns det någon förening du kan gå med i? Det finns sociala grupper av alla dess slag: matlagningskurser, sportklubbar, bokcirklar… Känns det svårt att komma till kärnan av din ensamhet själv går det alltid att söka professionell hjälp. Att prata av sig hos någon är otroligt hjälpsamt och vanligare än många skulle kunna tro.

Att känna sig ensam utan en partner

Forskning visar att människor utan en partner, oavsett ålder, är mer ensamma än människor som är tillsammans med någon. En partner hjälper oftast till att skapa en struktur i vardagen och utgör en viktig del av ditt sociala nätverk. Vad som är viktigt att ha i åtanke är att en partner inte är en garanti för att du aldrig kommer känna dig ensam igen.

Naturligtvis finns det många andra riskfaktorer som kan göra att människor känner sig ensamma. Men i mötet med andra växer vi som människor. Vad som är viktigt innan du försöker finna en partner att älska och älskas av, är att inte glömma verktygen för att övervinna ensamheten ligger hos dig själv. Börjar du med att blicka inåt och se vad du själv kan göra för att må bättre, är chansen större att du träffar någon att växa ytterligare med.

Har du frågor om att känna sig ensam? Tveka inte att maila oss på [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion