Kärlekens kemi – varför blir vi kära?

Kärlekens kemi - eDarling

Den där känslan. Det himlastormande ruset som strömmar genom kroppen när du är sådär underbart nykär. Känslan som inte ens ord kan förklara. Vissa forskare kallar oss ”tillfälligt sinnesjuka” när kärleken inträffar, och sanningen är den att inga bromsmediciner i världen kan stoppa känslan av att vara kär. Det kan låta oromantiskt, men forskare har kommit fram till vad kärlek är rent medicinskt.

Kärlek vid första ögonkastet

Vi har alla hört talas om ”kärlek vid första ögonkastet”. Kanske har du upplevt det själv till och med. Forskare tror att vi blir attraherade av personer som påminner om andra personer i våra liv som betyder mycket för oss. Igenkänningsfaktorn ger oss en positiv känsla av den obekanta personen, och dessa känslor kan då misstas som ”kärlek” till en helt främmande människa.

Men hur förklarar forskare egentligen det här med kärlek?

Kärlek är kemi. Mer specifikt, det är mängder med kemiska substanser som spelar spel med vår hjärna. Det som triggar detta är till exempel åsynen av en människa. Detta stimulerar hela vårt centrala nervsystem. Där utlöses sedan kemiska reaktioner som avgör om vi finner personen attraktiv eller oattraktiv. Detta tar bara någon sekund, och är inget vi kan styra medvetet.

Förutom det rent visuella så stimuleras även luktsinnet. Det är ofta doften som avgör om man uppfattar en person som attraktiv eller ej. Varje människa bär på feromoner (doftämnen) och alla har sin egen individuella doft. Dessa feromoner uppfattas av mottagaren som antingen finner dig attraktiv eller oattraktiv. Om någon finner dig attraktiv stimuleras produktionen av hormoner hos denna person.

Hormoner är kemiska budbärare som produceras i kroppen och som skapar fysiologiska reaktioner. Ett av hormonerna som produceras är endorfin. Endorfin är ett av de kända ”glada” hormonerna vi har, och det ger oss känslan av att vara kär. Kärlek är en blanding av hormoner som har att göra med lukt och synintryck. Blandingen av dessa hormoner ger oss ett slags rus, och vi kan då utveckla oväntade sidor hos oss själva. Forskarna använder ibland uttrycket ”galenskap” när de beskriver någon som har blivit djupt förälskad.

Utöver dessa kemiska beteckningar på vad kärlek är, enligt forskare, så är kärlek något oerhört individuellt. Alla människor uppfattar och känner kärlek på olika vis. Kärleken växer ofta fram när man är med människor man känner sig trygg med, eller människor man har mycket gemensamt tillsammans med.

Hålla kärleken vid liv

Enligt WHO tar det ungefär 36 månader innan kroppen vänjer sig vid de ökade hormonnivåerna i blodet. Det betyder givetvis inte att kärleken dör efter 36 månader, men efter dessa 36 månader kan det behövas annat för att man ska hålla kärleken vid liv, såsom djup vänskap och gemensamma intressen.

Vi på eDarling är medvetna om kärlekens kemi, och vi vet därför att grunderna för ett långt och lyckligt förhållande beror på hur väl man passar ihop. eDarlings matchmakingtest är skapat just utifrån denna vetskap. Vi tar hänsyn till personligheterna och hur man fungerar i långvariga förhållanden.

”Jag tror verkligen att jag har hittat min själsfrände. Vi tänker så lika och allt är verkligen perfekt. Jag är så glad att jag har hittat honom, och det bästa av allt, är att han känner exakt samma sak. Vi är båda så tacksamma över att vi fann varandra, och jag vill bara säga att jag har hittat mannen i mitt liv!” Linda & Magnus träffades på eDarling hösten 2010.

Har du några frågor? Skriv gärna till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion