Känslosam eller balanserad? Din nivå av neuroticism avgör!

eDarlings personlighetstest

eDarlings grundliga personlighetstest består av 280 frågor. Testet kartlägger värderingar, preferenser och karaktärsdrag. Är du nyfiken på hur du ska tolka resultatet? Då är denna artikelserie på eDarlings rådgivningssida rätt för dig. Få reda på allt du behöver veta om psykologin bakom ”The Big Five”, personlighetens fem huvuddimensioner: extroversion, öppenhet, vänlighet, samvetsgrannhet och neuroticism. Del fyra: neuroticism.

Kärlek, glädje, ilska, sorg – vi bär alla på en mängd olika känslor som i olika situationer uppfattas som mer eller mindre intensiva.

Hur vi hanterar våra känslor varierar från person till person. Medan vissa oftast har sina känslor under kontroll, låter andra sig lätt styras av dem.
Dimensionen neuroticism beskriver den emotionella stabiliteten som finns hos en person. Där finns på ena änden av skalan de personer som är känsliga och lättirriterade, och på den andra de som alltid är kontrollerade.

Känslomässig berg-och-dalbana

Väldigt känsliga personer upplever intensiva toppar och dalar. I ljusa stunder är de översvallande lyckliga, träffar vänner och njuter av att leva i nuet, men i mörka stunder kan de lätt bli överväldigade av sina tyngre känslor.

De är ofta ängsliga, osäkra och nervösa, och de kan lätt känna sig sårbara. Om du till exempel är en sådan person som har svårt för att hålla tillbaka dina känslor och lätt gråter när du ser en sorglig film, så kan du troligtvis ha ett högt värde av neuroticism.

En klippa

Mer stabila människor präglas av kontroll – istället för att styras av sina känslor försöker de att ta kommandot över känslorna. Samtidigt är de varken kalla eller oberörda, de kan i intima situationer dela sina rädslor och sin osäkerhet med andra människor. Kontrollerade personer tenderar att hålla huvudet kallt och hålla sig oberörda i svåra situationer. Människor som dras åt det hållet på skalan är emotionellt stabila, lugna och balanserade, och har därmed låga värden av neuroticism.

De två fall som beskrivs här representerar bara skalans två extremer – i verkligheten finns givetvis en mängd olika nyanser. I kombination med de andra fyra dimensionerna kan ditt neuroticismvärde ge en mångfacetterad och korrekt bild av din personlighet. Därmed kan vi matcha dig med en potentiell partner som du har mycket gemensamt med, och personlighetstestet dig att hitta någon som passar dig.

Tips: du kan se utförliga tolkningar av ditt personlighetstest under fliken ”Personlighetsprofil” på din profil!

Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]!

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion