5 vanliga relationsproblem – så löser man dem

Förhållande problem - löser du dem - eDarling

Även de till synes lyckligaste paren har sina relationsproblem. Trots att varje par är olika så finns det några vanliga problem som praktiskt taget alla moderna par ställs inför som i värsta fall kan leda till slutet på ett förhållande.

Med hjälp från eDarlings egen psykolog och kärleksexpert Salama Marine så har vi nedan listat de vanligaste skälen till att ett förhållande tar slut och hur dessa kan undvikas. Om du stött på dessa problem med din partner, försök att finna hållbara lösningar genom ärlighet och öppenhet för att styrka ert förhållande.

1 Brist på tillit leder till relationsproblem

Brist på tillit i ett förhållande är vanligtvis den största faktorn som bidrar till ett dåligt förhållande. Utan tillit så saknar relationen en känsla av trygghet och säkerhet. Detta kan ofta resultera i irrationella rädslor och svartsjuka.

Psykologen föreslår: Om detta låter bekant så föreslår Salama att det alltid är en god idé att ta ett steg tillbaka och analysera situationen objektivt. Fråga dig själv om du ser på ditt förhållande baserat på fakta eller på andra känslor som påverkar din uppfattning. Låt inte ett tidigare dåligt förhållande påverka situationen och kanske förstöra ditt nuvarande förhållande.

LÄS ÄVEN: Förbättra ditt kärleksliv i 5 steg

2 Olika förväntningar av situationer

Låt aldrig någon annan vara din prioritet medan du tillåter dig själv att bli deras val.” (Mark Twain) Detta citat kan nog de flesta som varit i ett seriöst förhållande hålla med om. Tyvärr så kan par befinna sig på två helt olika sidor när det kommer till förväntningar av ett förhållande speciellt när det kommer till karriär och familjemål.

Psykologen föreslår: I denna situation så är det viktigt att fokusera på dina förväntningar och önskningar, medan du samtidigt är hänsynsfull mot din partner. Ofta så kan en partners önskningar bli tillmötesedda medan den andres glöms bort och vid laget som paret har insett detta så kan allvarliga relationsproblem eller till och med slutet på förhållandet redan vara oundvikligt. Undvik detta genom att vara tydlig i dina tankar och följaktligen med din partner om vad du vill få ut av förhållandet.

3 Karriärer som går i olika fart

I en tvåsamhet kan det ibland vara svårt att gå framåt i livet i samma fart. Det kan ofta förekomma att en partners karriär rör sig framåt i karriären medan den andre partners karriär förblir stillastående. Det är sällsynt att allt händer på samma gång för ett par, vilket ofta kan leda till konflikter. Även pengar kan utlösa förhållande problem då par kan ha olika synpunkter på spenderande och sparande vilket kan leda till argumenterande.

Psykologen föreslår: Förhållande problem kan ha sitt ursprung i en svårighet att anpassa sig till nya omständigheter, möjligen ett resultat av att ena halvan av ett par går snabbt framåt i sin karriär varpå balansen ändras i förhållandet. Den andra partnern kan då känna sig otillräcklig, för att undvika detta måste den partnern vars yrkesliv förändras se till att inkludera den andra partnern samtidigt som framsteg görs så att denne inte känner sig utlämnad.

5 vanliga förhållande problem - eDarling

4 Kommunikationsfel orsakar dåliga förhållanden

Samtidigt som våra kanaler för kommunikation fortsätter att utökas så kommunicerar ironiskt nog människor mindre effektivt än någonsin med varandra. Att misslyckas med att kommunicera på rätt sätt leder till en rad problem med relationer samt känslor av förvirring och avslag från båda parter. Hemligheten till en framgångsrik relation ligger i kvaliteten på kommunikationen – det handlar inte bara om att prata öppet med varandra varje dag men även om att faktiskt interagera och engagera sammanhållet med varandra.

Psykologen föreslår: Effektiv kommunikation är oundvikligen den allra viktigaste faktoren i ett förhållande – när partners inte längre gör ansträngningen att prata korrekt med varandra så kommer förhållandet oundvikligen att ta slut. Individer hindrar ofta sig själva från att vara ärliga med sin partner av rädsla för att göra denne upprörd. Det viktiga att komma ihåg är att ärlighet tenderar att tas väl emot när den kommer från en plats av goda avsikter. Om du har tvivel eller funderingar kring ditt förhållande, se till att skapa en lugn miljö där du kan diskutera dem och din partner kan öppna upp i gengäld.

5 Att försöka ändra varandra

I varje seriöst förhållande kan naturligtvis kompromisser och initialt små förändringar i en partner vara gynnsamma. Salama håller vid att när du först träffar någon finns alltid en underliggande medveten eller omedveten önskan att ändra dem. Varför? Det kan bero på att man vill behålla kontrollen i relationen – människor gillar tanken på att person den dejtar förändras för dem. Alternativt kan det även hävdas vara en projektion av en underliggande önskan att förändras inom en själv – det är naturligtvis lättare att fokusera på att förändra en partner i motsats till sig själv.

Psykologen föreslår: Nästa gång du vill att din partner ska ändra en del av sin personlighet, tänk tillbaka och påminn dig om hur de såg ut i början av er relation. Detta gör att du kan få lite perspektiv på situationen och göra det möjligt för dig att komma ihåg denna sida av hens personlighet som du en gång beundrade.

Ärlighet varar längst

Trots dessa återkommande problem med relationer så kan man som ett par ofta arbeta sig igenom dem och njuta av en framgångsrik och givande relation tillsammans. Om du går igenom en dålig period med din partner så är ärlighet den bästa metoden – arbeta igenom era frågor tillsammans så kommer paret som framträder komma ut på den andra sidan starkare än någonsin.

reg banner eD

Har du frågor som rör relationsproblem? Mejla oss på [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz