Organiserad eller kaotisk? Nivån av samvetsgrannhet avgör!

Samvetsgrannhet

eDarlings grundliga personlighetstest består av 280 frågor. Testet kartlägger värderingar, preferenser och karaktärsdrag. Är du nyfiken på hur du ska tolka resultatet? Då är denna artikelserie på eDarlings rådgivningssida rätt för dig. Få reda på allt du behöver veta om psykologin bakom ”The Big Five”, personlighetens fem huvuddimensioner: extroversion, öppenhet, vänlighet, samvetsgrannhet och neuroticism. Del fem: samvetsgrannhet.

Personlighetsdimensionen samvetsgrannhet avser hur du planerar, organiserar och genomför. Hur du löser problem och ditt förhållningssätt till planering och organisation.

På gränsen till perfektionism

Människor med en hög grad av samvetsgrannhet är disciplinerade, älskar ordning, är punktliga och tillförlitliga. De är ambitiösa och redo att anstränga sig för att ta sig dit de vill. Deras beteede kan beskrivas som stabilt, och den arbetar alltid med en hög grad av organisation och grundlighet. I relationer tycker de ofta att det är viktigt att definiera tydliga gränser.

Samvetsgrannhet vs. Prioriteringar

Personer med en balanserad nivå av samvetsgrannhet har hittat ett läge mellan överdriven struktur och kaos. De har avdelade områden i sitt liv där de följer de regler som finns, men de kan samtidigt vara flexibla och beroende på omständigheterna gå ifrån sina tydliga och genomtänkta planer. Om solen skiner och kompisarna är på väg till stranden kan den inplanerade städdagen helt enkelt vänta tills en helg då vädret är dåligt.

Kaotisk kreativitet

De personer med en låg grad av samvetsgrannhet i sin personlighet kan framstå som sorglösa, men också nyckfulla och ibland lite opålitliga. Att nå vissa uppsatta mål är inte oviktigt, men hur målen ska uppnås och hur lång tid det ska ta är sällan planerat. Deras liv går i kaotiska banor och de är inte särskilt konsekventa.

Dessa personer är bra på att hitta kreativa och okonventionella lösningar på oväntade problem. Till skillnad från en mycket samvetsgrann person har de förmågan att betrakta livet med bekymmerslösa ögon, och ta dagen som den kommer.

Personligheten avgörs dock givetvis av fler faktorer än nivån av samvetsgrannhet. I kombination med de andra fyra dimensionerna kan ditt samvetsgrannhetsvärde ge en mångfacetterad och korrekt bild av din personlighet. Därmed hjälper personlighetstestet och matchmakingsystemet dig att hitta en partner som du passar med.

Tips: du kan se utförliga tolkningar av ditt personlighetstest under fliken ”Personlighetsprofil” på din profil!

Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]!

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion