Över 30, singel och framgångsrik? Moderna kvinnor diskuterar

Singelkvinnor diskuterar - eDarling

Vi på eDarling har intervjuat 42 kvinnliga framgångsrika singlar i 30-årsåldern om deras erfarenheter kring dejting och att hitta en partner senare i livet. Vi har tagit reda på vilka förväntningar och utmaningar det finns hos partnersökande och karriärsorienterade kvinnor i Sverige idag. Hur söker de efter kärleken, är kraven för höga eller är de bästa männen, som klyschan säger, redan tagna?

Singelkvinnors skräck; soffpotatisar och trångsynta

När det kom till frågan om vilka egenskaper som skulle vara skäl nog att inte gå ut på en första dejt med någon så nämndes mest frekvent främlingsfientlighet och trångsynthet, rökning, snålhet, lathet, dålig hygien, och arrogans. Då många av kvinnorna ansåg sig själva aktiva med stor livslust vill de finna en man med samma inställning och ansåg att många män i deras generation är försoffade. Eftersom fritid är en lyxvara blir hur man prioriterar sin lediga tid viktigt. Så, vad är det för egenskaper kvinnorna söker hos en man? För många av dem var det mycket viktigt att en potentiell partner är yrkesaktiv samt högutbildad, fysiskt aktiv med aptit på livet. En kvinna svarar; ”Vi ska kunna hitta på roliga saker tillsammans, att han ska stå ut med att jag är rätt självständig, det vill säga att jag klarar mig själv, samtidigt som jag vill ha ett nära och innerligt förhållande.” Att vara öppensinnad och tolerant rankades också väldigt högt bland de åtråvärda egenskaperna.

Är män skrämda av självständiga kvinnor?

Majoriteten av de tillfrågade uppgav att de ansåg det mycket svårt, och framförallt tidskrävande, att som framgångsrik kvinna finna en partner. Som ekonomiskt oberoende samt materiellt tillfredsställd upplever de flesta att många män skräms av deras självständighet och föredrar traditionella könsroller där de är höginkomstintagaren i förhållandet. ”Många män har kvar gamla värderingar, kvinnor som gör karriär upplevs som lite ”farliga”,” svarade en av kvinnorna. ”Inte alla män klarar att kvinnan tjänar mer och har ett bättre jobb, är man för stark så blir man ett hot mot deras position i förhållandet,” löd en annan kvinnas svar. Att kvinnan är försörjare i en relation skapar enligt många av kvinnorna förvirring. ”Många män attraheras av framgångsrika och självständiga kvinnor men det är inte lika många män som klarar av att ha en relation med en sådan kvinna”, ansåg en respondent.

Självständighet, tidsbrist och höga krav vanliga orsaker

Självständighet är något som kvinnor kämpat för i århundraden och även om vi har en lång väg att gå för att uppnål jämlikhet så har kvinnor sakta men säkert fått allt fler maktpositioner i samhället. Men vad händer med våra kärleksrelationer när maktpositionerna skiftar i förhållandet och kvinnan plötsligt är höginkomsttagaren? ”De jag mött har svårt att uppskatta självständighet. De vill gärna ta kommandot,” säger en av kvinnorna.

”Hittar jag ingen kan jag tänka mig förbli singel resten av livet.”

Flera av de tillfrågade kvinnorna uppgav sig ha höga krav på sig själva såväl som på potentiella partners.”Jag är ganska kräsen. Hittar jag ingen jag kan tänka mig förblir jag singel resten av livet”, svarar en annan kvinna som får medhåll; ”Jag har allt som jag behöver – lägenhet, bil, sommarhus, jobb – en man måste erbjuda klicket, skratt och famn. Men mannen tror att det materiella lockar kvinnan.” Tiden är för längesedan förbi då kvinnor förlitade sig på män för försörjning, idag finns därför en annan nivå av frihet i val av relationer. En eventuell partner måste alltså kunna erbjuda något utöver trygghet och sällskap; ”Jag har min egen ekonomi. Jag har äldre föräldrar som jag tar hand om. En eventuell man ska vara en tillgång och inte ytterligare någon att ta hand om!” avslutar en kvinna.

Varför tror du att du är singel?

När vi frågade om varför de trodde att de inte funnit en partner ännu uppkom ofta anledningar så som kräsenhet, krävande jobbscheman, destruktiva män samt ett känslomässigt bagage och barn. ”Jag kunde ha dejtat fler och varit ute mer, men också har jag höga krav. Tror tyvärr att många kanske inte ger tillräckligt med tid för en dejt, man avfärdar kanske för lätt, gräset kanske är grönare någon annanstans.” En kvinna tror det kan vara en kombination av ovanstående faktorer; ”Ibland tänker jag att det är för att jag inte är tillräckligt vacker, för självständig, inte tillräckligt aktiv eller på i mitt sökande, för kräsen, rädd att släppa in någon. Kanske lite av allt. Sen är det inte mycket tid över med jobb och barn och intressen.” Kärlek är alltså inte högsta prioritet för många av kvinnorna, men för de som söker – vem letar de efter och hur?

”Tror att både jag och framgångsrika män är kräsna och vill hitta en drömpartner.”

Stämmer klychsan att de bästa männen är redan tagna vid 30?

När det kom till svårigheterna med traditionell dejting uppgav många att det är svårt att hitta singlar i den egna bekantskapskretsen då de flesta redan har barn och familj. En kvinna anser att det finns; ”En avsaknad av naturliga ställen för mogna kvinnor att söka partners”. Vid denna ålder har man oftast invanda dagliga ritualer och mönster som man känner sig bekväm med och som är svåra att bryta. ”Tror att både jag och framgångsrika män är kräsna och vill hitta en drömpartner,” resonerar en deltagare i undersökningen. ”Vet inte om det sitter i mig men jag tycker det är ointressant att träffa en person som inte är så smart eller som bara verkar vara intresserad av sex. Kanske vill man som framgångsrik kvinna ha både hjärna och kropp och då är mängden begränsad. Likaså tycker jag män verkar ha svårt när jag tjänar mer och klarar mig själv.”

Så, vart söker man kärleken?

Det vanligaste svaret för kvinnorna var att leta efter en partner på nätet eller på jobbet. En vanlig invändning var att det finns få andra bra mötesplatser för singelkvinnor över 30. Att träffas genom jobbet ansågs av vissa som en fördel då man automatiskt har något gemensamt men för andra blev detta dock problematiskt; ”Jag kan inte leta på jobbet eftersom de flesta är underställda,” svarade en kvinna i chefsposition.

Jakten på en långvarig, seriös relation för den nutida kvinnan har alltså allt mer förlagts till nätet där man, förhoppningsvis, kan finna kärlek oberoende av könsroller och karriärer.

Om undersökningen: Alla de tillfrågade kvinnorna som deltog i undersökningen utförd Mars 2014 är yrkesaktiva läkare, psykologer, chefer, ingenjörer, ekonomer och arkitekter som är mellan 30-40 år gamla. Över hälften var frånskilda och har redan barn medan 35% föredrar att förbli barnlösa.

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz