E-dating – från virtuellt förhållande till verkligt

E-dating med eDarling

E-dating har sakta men säkert det senaste decenniet blivit det föredragna tillvägagångssättet för många svenskar att träffa potentiella partners på. Men hur skiljer sig våra offline-relationer och personligheter åt från dem vi har online, och hur påverkas vi av skillnaden?

En positiv utveckling

Det finns få saker som inte digitaliseras nu för tiden, och jakten på en hållbar relation är inget undantag. Internet har blivit den naturliga mötesplatsen för människor att mötas på – men hur går man från en relation på nätet till ett riktigt förhållande? Webben är fortfarande i sin linda och kanske har vi bara utvecklat en liten del av all den potential som finns. E-dating är en av de virtuella men sociala interaktioner som har utvecklats otroligt snabbt som tillåtit massvis av par världen över att mötas, geografiska och andra tidigare avgörande skillnader till trots.

Högre eller lägre förväntningar?

En av dessa avgörande skillnader är det första intrycket av en annan människa; enligt en studie ledd av Professor McKenna på NYU visade det sig att oddsen är större att personer finner tycke för varandra om de först möts online snarare än ansikte mot ansikte, och att denna ömsesidiga känsla ofta även höll i sig och ledde till djupa, långvariga och meningsfulla förhållanden – relationer som kanske annars inte skulle fått en chans att utvecklas. Skillnaden är att när man möter någon offline registrerar man helt andra saker än online eller via e-dating; man har inte hunnit bygga upp några förväntningar av personen i fråga men man kanske inte heller ger någon samma chans då man inte tar sig tiden att lära känna personen och hens intressen på djupet.

En smittsam positivitet

Studien hävdar att “Om människor är motiverade att förvandla viktiga nya aspekter av deras identiteter till en social verklighet, och om dessa betydelsefulla nya relationer också blir en del av denna identitet, så blir människor mer motiverade att göra nya viktiga förhållanden till en social verklighet.” De positiva egenskaperna som framställs via en profil kan alltså ha en positiv inverkan på alla relationer och plan i ens liv. Internet har gått från ett medium som anses anti-socialt till super-socialt, och om vi kan konvertera den öppenhet vi har online till offline när vi bildar relationer med nya människor har vi redan kommit en bra bit på vägen.

E-dating

Identiteter som bländas

E-dating tillåter alltså individer att själva välja vilka sidor de vill lyfta fram och kommunicera till potentiella partners via sina profiler. Att ha en identitet som växer fram eller byggs upp online kan vara både positivt och negativt. Men enligt McKenna’s studie så är de förhållanden som först formas via e-dating ofta långvariga och seriösa sådana. Man fann även att då många finner det enklare att uttrycka sig själva online än offline kan nära förhållanden som formas på nätet steg för steg bli så integrerade i ens sociala liv på ett sådant sätt att de genom denna processen även får större kontroll över sina interaktioner offline och i sin tur får mer intimitet även i dessa relationer. Övergången mellan de två världarna behöver alltså inte vara ömsesidigt uteslutande utan kan harmoniskt gå från virtuell till social verklighet med stor framgång – det bästa sättet att ta reda på är att testa för dig själv redan idag!

Har du frågor eller funderingar kring e-dating? Hör gärna av dig till [email protected]

Källor

Hämtad 03.04.2014 http://www.jrichardstevens.com/articles/McKenna-onlinerelation.pdf

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz