Utan livskamrat? Få hjälp av experter!

Livskamrat - eDarlings tips

Har du varit singel länge, eller kanske aldrig haft ett riktigt förhållande? Många tycker att det kan vara svårt att hitta tillbaka till det sociala samlivet efter en längre tid som singel. Även fast många gärna skulle vilja hitta sin livskamrat så känner de också en stor press över att inte ha så mycket kunskap om hur det är att vara i ett förhållande. Vi på eDarling har tittat närmare på ensamheten i Sverige.

Inte hittat din livskamrat?

Enligt en undersökning som Novus gjorde på uppdrag av Röda Korset visade det sig att drygt 40 procent av Sveriges befolkning över 30 år någon gång känt sig ensamma och 30 procent tycker att ensamheten är något de skäms för1.

Vi lever i en tid med mycket normer och fördomar och tack vare Internet och andra mediala fenomen kan de spridas ut över hela världen på kort tid. Många personer som har levt ensamma en längre tid känner sig utstötta och möts dagligen av fördomar. Detta kan ha en stor negativ effekt på självförtroendet, vilket i sin tur leder till att personerna kan få svårare att möta nya människor och därför svårare att hitta sin livskamrat. Många känner en skam över det faktum att de aldrig haft en riktig relation. En skam som kan leda till depressioner och till och med torgskräck

Se upp för den onda spiralen

Personer som inte haft någon tidigare relation kan bygga upp idéer och föreställningar om hur det ska vara att ha en livskamrat. Dessa teser kan ibland ha en negativ effekt på deras sociala liv. Man skapar sig en inre rädsla för att inleda en romans eller så blir man allt för desperat och på så sätt skrämmer iväg potentsiella livskamrater. Många som länge har varit singlar och känner pressen från omvärlden kan få en stöt på sitt självförtroende vilket i stor utstäckning skadar ens sociala liv. Denna press håller på och klättrar sig ner i åldrarna. Den ångest över att vara singel som förut fanns bland medelålderspersoner och upp i åldrarna finns nu även bland tonårigar.

Det är vanligt att personer som inte befinner sig i en relation använder singellivet som en täckmantel för rädslan att binda sig eller bege sig ut på singelmarknaden.’’Jag trivs med att vara singel’’. Givetvis kan man vara fullständigt nöjd utan en livskamrat. Men vill man hitta en livspartner så ska man inte stänga sig själv inne i singellivets trygga borg, där man inte behöver vara rädd för att bli sårad eller visa sig sårbar.

Hitta din livskamrat

För höga förväntningar

Att vara kräsen är inget negativt, självklart ska man vänta tills man hittar någon som man verkligen trivs med och känner att man kan dela sitt liv med. Men att inte ge människor en chans för att de inte har tio av tio rätt på sin lista är destruktivt. Det gäller att i viss mån pröva sig fram, ingen vet riktigt vad de vill ha hos sin partner. Det är något man lär sig med tiden, ens livskamrat kan vara tvärtemot det du från början trodde att du ville ha.

”Att inte ge människor en chans för att de inte har tio av tio rätt på sin lista är destruktivt.”

Tips och råd

Vi bor i ett land där tidsbrist är något vi alla lever med, timmarna räcker inte alltid till allt det man vill göra på dagarna. Då kan en matchmaking sida vara någonting för dig. Att ta hjälp av en matchmakingsajt är ett bra sätt att komma igång med dejtandet från ett tryggt avstånd. Att sitta hemma och vänta på att ens livskamrat ska kliva in genom dörren är inte särskilt hållbart. Visa dig ute i sociala sammanhang. Har du varit själv under en längre tid kan det vara svårt att ta upp kampen igen. Det kan vara knepigt att ta det första steget, men det behöver inte vara det. Har du till exempel alltid velat lära dig ett nytt språk, ta en språkkurs. Även om du inte möter din framtida livskamrat där så skapar du ett större socialt nät. Eller börja med någon fysisk aktivitet, på så sätt möter du folk som du har någonting gemensamt med och du får en gratis ’’icebreaker’’ samtidigt som du gör någonting du tycker om.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång med dejtandet och hitta en livskamrat?

Har du frågor eller funderingar? Tveka inte på att höra av dig till [email protected]

Källor

1) http://www.redcross.se/teman/aldrig-ensam/ny-undersokning-27-miljoner-kanner-sig-ensamma/

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion