Kärleksfull eller avståndstagande?

Intresserad eller inte? ta reda med eDarling

Det klickade! Du har mött någon speciell och känner att du vill utveckla er kontakt. Men din drömpartner skickar blandade signaler: Han eller hon verkar ha haft ett bra första möte, men nu är det oroväckande tyst… Hur vet du om personen är intresserad eller inte? Läs eDarlin

Läs igenom det som skrivits

Har ni redan utbytt meddelanden på internet eller via sms? Då kan du fortfarande gå tillbaka och läsa igenom det som skrivits för att kunna skapa dig en mer detaljerad bild av den andra personens beteende och eventuella intresse.

Om din kontakt till exempel skrivit till dig ofta och givit dig snabba svar, är chansen stor att han eller hon hyser intresse för dig. Är din dejt däremot mer sporadisk i sin kontakt eller agerar passivt och väntar på att du ska höra av dig, finns risken att intresset inte är lika stort.

Men tänk på att vara försiktig med dina egna tolkningar. I skrift saknas viktiga nyanser som ansiktsuttryck, gestikulering och tonläge. Missuppfattningar sker lätt, så försök att inte överanalysera texten för mycket. Ibland kan det hjälpa att fråga vänners om råd, så kan ni jämföra era uppfattningar om det som skrivits för att ta reda på om personen är intresserad eller inte.

Kroppspråk

Om ni redan träffats personligen bör du tänka på att studera hans eller hennes kroppsspråk. Utnyttja detta tillfälle! Hade ni intensiv ögonkontakt, eller ingen alls? Detta är väldigt tydliga och klara signaler på om den du dejtar är intresserad eller inte.
Viktigt att tänka på: Om ni är på er första träff, glöm inte bort att nervositet och osäkerhet kan påverka ditt och din dejts beteende. Kanske verkar han eller hon ha svårt att hålla ögonkontakt under längre perioder. Detta behöver inte ses som en indikator på att intresse saknas, utan kan snarare röra sig om nervositet.

Lyssna på rösten!

Oavsett om det rör sig om ett telefonsamtal eller ett personligt möte kan du ofta avgöra på rösten hos den du talar med, om intresse finns – så lyssna ordentligt! Ändras tonläget på den du talar med, om du jämför med hur hon eller han låter i samtal med bekanta, kollegor eller med vänner?
Vad som är viktigt att tänka på när du försöker förstå om någon är intresserad eller inte är att ett kärleksfullt tonläge går att fejka, men den som bara spelar kommer förr eller senare att avslöja sig själv.

Förhållandemönster skapar utrymme för missförstånd

Tidigare livserfarenheter och förhållandemönster påverkar undermedvetet hur vi läser av olika situationer. Motstridiga tolkningar av samma situation är därför ofrånkomliga. Ett exempel kan vara att en röd ros på andra dejten kanske symboliserar evig kärlek för en person, men kanske snarare ses som en fin gest av en annan.

Prata om det!

Känner du att du får blandade singaler, och är osäker på hur du ska tolka dessa? Då borde du konfrontrera din dejt. Om du vill ta reda på om den andra är intresserad eller inte, är det viktigt att prata med varandra. Genom att kommunicera kan du få bukt med din förvirring och få klarhet angående vad din dejt egentligen menar.

Formulera meningar med utgångspunkt från hur du uppfattat situationen. Försök att skriva ”jag upplevde det som…” snarare än ”du var…”, och förklara varför och på vilket sätt du känner dig osäker på er relation. Undvik anklagelser och emotionell manipulation i stil med “Jag mår dåligt på grund av att du inte ringt.”

Kommunikationen: basen i varje förhållande

Om den du har kontakt med slutar prata med dig och ständigt skjuter upp att träffas igen, borde du ta det som ett klart avståndstagande. Även om det kan vara svårt, är det läge att dra ett streck över er relation. Tacka för dig i ett sista meddelande och lägg kraften på att finna en ny dejt.

Genom att du försöker ta reda på om den andra är intresserad eller inte, besparar du både dig själv och den du dejtar känslor av missförstånd och förvirring. Om du har försökt prata om dina funderingar och lyckats nå fram till den du dejtar, kommer du inte bara lära känna honom eller henne bättre, utan lägger också bra grund för en eventuell relation. För när det kommer till kritan måste man kunna prata med varandra för att kunna reda ut missförstånd.

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion