Att säga ’jag älskar dig’ till en partner för första gången

Jag älskar dig - tre magiska ord - eDarling

”Jag älskar dig” är de tre mest laddade orden i det svenska språket. När kärleksförklaringen väl har blivit uttalad är den som sagt det först som kanske allra mest sårbar – tänk om man inte får höra det tillbaka, vem ska säga det först och hur lång tid är det normalt att vänta egentligen?

Lättare sagt än gjort

Hur vet man att man älskar någon? Om du känner dig osäker eller behöver tänka på svaret så är du med största sannolikhet inte riktigt där än – när man verkligen älskar någon är det självklart och man bara vet. En vanlig uppfattning är att kvinnor är mer öppna med sina känslor samt mer romantiskt lagda (en gigantisk generalisering, vi vet…) Faktum är att sanningen ser ganska annorlunda ut, det är män som är mest benägna att säga ’jag älskar dig’ först i ett förhållande, enligt en studie gjord av vår danska systersida Partnermednivea.1

När ska man säga det?

När det kommer till att säga ’jag älskar dig’ så är timing allt. Finns det någon tidsgräns för när man ska säga det, hur länge är det är ’normalt’ att vänta? Enligt ovannämnda studie från Partnermedniveau så behöver 22 % av männen endast en vecka tillsammans innan de säger de tre magiska orden till en partner. Kvinnor behöver å andra sidan lite mer betänktetid. 7 % av kvinnor förklarar sin kärlek innan den första veckan är över. 33 % av kvinnor sa att de behövde upp till tre månader för att kunna säga ’jag älskar dig’ till någon, medan för en ytterligare 35 % så kunde det ta upp till sex månader.

”Kvinnor sa att de behövde upp till tre månader för att kunna säga ’jag älskar dig’ till någon”

Jag älskar dig – men vad händer sen?

Så hur kommer det sig att män finner det enklare att säga ’jag älskar dig’ först? Det verkar som att svaret till den frågan är kopplad till grundläggande evolution. eDarlings egna psykolog Wiebke Neberich hävdar att valet av en partner ofta involverar tvekan och möjliga felbeslut; det finns alltid en chans att vi inte skapar det långvariga, lyckliga förhållandet vi är ute efter eller väljer ’fel’ person, men att män och kvinnor ser på detta ur olika perspektiv där män generellt agerar som risktagare i högre mån medan kvinnor är mer tålmodiga och kräsna med val av livspartner.

Jag älskar dig - eDarling

Ta förhållandet till en ny nivå

När, var och hur du ska säga “jag älskar dig” till en partner är helt upp till dig, att följa magkänslan är vårt bästa råd! Säg det inte tillbaka på grund av artighet, utan av kärlek och för att tiden känns rätt. Men kom ihåg; att säga jag älskar dig är det finaste man kan säga till någon, och något du inte kan säga till din partner ofta nog. Vänta inte för länge, om du älskar din partner förtjänar de att höra det varje dag!

När tycker du man ska säga ”jag älskar dig” första gången till någon? Kommentera nedan!

Har du frågor eller funderingar kring gratis dejting? Hör gärna av dig till [email protected]

Källor

1 Källa: Partnermedniveau, 2014

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz