Ny kärlek – är det värt att börja dejta igen?

Ny kärlek - eDarling

Har du redan upplevt ditt livs stora kärlek, men förlorat den? Faktum är att det finns god anledning till att börja dejta igen. Enligt en ny undersökning av Sahlgrenska akademin löper änkemän som hittar en ny partner mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Läs mer om hur en ny kärlek kan göra under för ditt välmående!

Att förlora en partner

Att förlora en partner är en av de svåraste händelserna en person kan uppleva i livet, och ensamheten som uppstår efteråt kan verka oändlig. För många kan den avlidne partnern ha upplevts som den stora kärleken i livet, och det kan kännas omöjligt att någon skulle kunna ersätta honom eller henne. Många änkor eller änkemän känner att meningen och magin med livet är förlorad, och de känner föga lust att försöka finna en ersättare till personen de älskade.

Ny kärlek – inte ett substitut

Många bävar inför tanken på att finna en ny partner som skulle fungera som ett slags substitut; en blek skugga av personen de älskade innan. Så behöver det absolut inte vara! Att finna en ny kärlek har inget alls att göra med personen du älskade förr – det handlar inte om att återuppväcka gamla känslor eller få tillbaka sitt gamla liv. Snarare rör det en nystart med helt nya förutsättningar, där känslorna som följer kan komma att vara långt bortom det du känt förut. Även om du kanske alltid kommer älska din förra partner, finns det god anledning att finna någon att älska i nuet.

Ny kärlek viktig för psykisk hälsa

Känns det hopplöst att finna en ny partner efter att ha förlorat den du älskade? Kanske är det dags att tänka om. Män som finner en ny partner efter att ha förlorat sin hustru löper mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa enligt en undersökningutförd av Sahlgrenska akademin. Undersökningen¹ visar på starka samband mellan änkemäns kärleksliv och deras välmående – att inte ge upp sitt kärleksliv är alltså av stor vikt.

När är du redo att finna någon ny?

Det kan vara svårt att veta när man egentligen känner sig redo för ett nytt förhållande, och det är mycket möjligt att du känner blandade känslor inför detta. Å ena sidan känns det tungt att gå vidare efter din partners bortgång, å andra sidan känner du dig trött på att vara ensam. Men försök att verkligen fundera över situationen. Om du någonstans känner att du vill förändra din nuvarande situation till det bättre, kanske du trots allt är redo att träffa någon ny. Huvudsaken är att du känner dig redo.

Hur går man vidare?

Nyckeln till att gå vidare efter din tidigare partner är inte att glömma honom eller henne, utan att acceptera att personen fanns i ditt liv, men inte kommer att vara en del av din framtid på samma sätt. Din partner kanske var ditt ideal förr, i det förhållande ni hade just då, och genom att acceptera det faktumet blir du öppen för nya förhållanden och för idén att skapa nya ideal.

Så småningom inser du att ideal är något som alltid beror på tiden och situationen. Så definitionen av ditt ideal ändras och kanske – även om det må kännas annorlunda för dig i en ny tid och situation – kommer du känna dig lugn, trygg, lycklig, säker och älskad av en ny kärlek – det blir ditt nya ideal.

eDarling önskar dig lycka till i ditt sökande efter en ny kärlek!

Har du frågor eller funderingar? Skriv gärna till oss på [email protected]

Källor

¹Hauksdóttir, A., Valdimarsdóttir, U., Fürst, C. J. and Steineck, G. (2011), Long-term mental health of men who lose a wife to cancer—a population-based follow-up. Psycho-Oncology.

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion