När är du redo för ett nytt förhållande?

Redo för ett nytt förhållande?

Hur lång tid bör man vänta från att man gör slut tills man är redo för ett nytt förhållande? Finns det några särskilda tecken eller en speciell magisk tidpunkt när det är dags att påbörja en ny relation? eDarling har listat några saker att tänka på innan du inleder ett nytt förhållande.

Redo för ett nytt förhållande?

Det finns inget facit för hur länge man bör vänta innan man inleder en ny relation efter en separation. När det kommer till att vara redo för ett nytt förhållande varierar det från person till person, och ingen situation är den andra lik. Yttre faktorer som hur lång och seriös din tidigare relation var är av stor vikt, likväl hur separationen från din tidigare partner var. Det är även viktigt att din gamla relation är helt avslutad innan du inleder en relation med en ny partner. Se till att eventuella konflikter och problem med din före detta partner är uppklarade, och att ni inte har något otalt med varandra. Om du fortfarande hoppas på en återförening mellan dig och ditt ex, eller fortfarande har känslor för honom eller henne, är det bäst att vänta med sökandet efter en ny partner.

Nytt förhållande – sörj färdigt först

För att vara redo för ett nytt förhållande är det viktigt att förstå de bakomliggande skälen till uppbrottet och bearbeta dem. Även en period av sorg efter en separation är helt normalt menar eDarlings psykolog Wiebke Neberich. Under denna sorgeperiod är det bra att sysselsätta sig med sådant man själv gillar och tycker är kul, och fokusera på att göra sig själv lycklig. Kanske hjälper det att prata och umgås med vänner eller gå på långa promenader, tipsar Nebrerich.

”Fokusera på att göra dig själv lycklig först”

Varför tog den förra relationen slut?

Det är viktigt att förstå orsaken till vad som gått fel i ens tidigare relationer innan man inleder ett nytt förhållande. Det är lätt att lägga skulden på sitt ex och endast skylla den misslyckade relationen på sin före detta. Men det är viktigt att inse att det kanske inte går att lägga hela skulden över att det tog slut på sin före detta partner, utan istället erkänna för sig själv att det kan ha funnits saker som man själv gjort fel.

Vad söker du efter?

Det är även viktigt att fundera över sina egna önskemål, behov och krav innan man inleder ett nytt förhållande. Genom att fundera över vad du egentligen söker efter hos en framtida partner ökar du chanserna att träffa den rätta och undvika att hamna i ett förhållande som är fel. Om du inte är tydlig med exakt vad du vill ha och behöver i en relation finns det även en risk att du tar med gamla problemen från tidigare förhållanden in den nya relationen och begår samma misstag igen.

Nytt förhållande - är du redo?

Självkänsla

En separation kan skada ens självkänsla, speciellt om man är den som blir lämnad. Det kan hända att man känner sig mindre älskvärd eller mer sårbar efter en separation. Det är även vanligt att känna en rädsla över att inte hitta en lämplig partner och att behöva vara ensam i framtiden. Men det är ingen orsak att skynda in i ett nytt förhållande eller springa in i armarna på första bästa. Det är viktigt att komma ihåg att en ny partner inte kommer att göra ditt liv komplett. Fundera över hur nöjd du är med ditt liv i övrigt – trivs du på jobbet, omger du dig av vänner som du gillar att umgås med och har du framtidsplaner att se fram emot? Att vara nöjd med sig själv och sitt eget liv är en bra grund att stå på innan man ger sig in i ett nytt förhållande.

Nytt förhållande, när är man redo egentligen? Kommentera nedan!

Har du några frågor eller funderingar? Skriv då till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion