Konsten att hitta ett samtalsämne

Hitta ett samtalsämne - eDarling

Känner du igen situationen? Du är på ett café, en fest eller på krogen och ser någon som intresserar dig, men du vet inte hur du ska inleda ett samtal – än mindre vad ni ska prata om. Även den mest utåtriktade av personer kan ibland drabbas av tunghäfta när det kommer till att ta kontakt med det motsatta könet. Det finns ingen universallösning för att hitta ett samtalsämne, men med de här fyra tipsen kommer åtminstone nästa konversation att flyta på bättre.

1. Ta initiativ!

Någon måste alltid ta första steget – så varför inte du? Tänk på de gånger du sett någon och önskat att den personen ska komma fram och prata – i någon annans ögon kanske du är den personen! Oavsett tycker de flesta att det är trevligt med folk som är initiativrika, framåt och vågar ta kontakt. Kom ihåg, en miljon saker börjar med ett enkelt ’Hej’.

2. Håll ögonkontakten

Fastän de flesta gillar när folk är sociala och framåt, gillar de inte att bli överraskade av en helt främmande person. Då kan de bete sig avvisande fastän de kanske egentligen gärna velat byta några ord med dig. Så för att inte falla i den fällan: se till att först få ögonkontakt med din utsedda, och ge honom eller henne ett leende. Inget överdrivet, men ändå så pass tydligt att det märks att du vill få kontakt. Om leendet besvaras kan du inleda ett samtal.

3. Rätt samtalsämne

När du väl har etablerat ögonkontakt är det dags att gå över och tilltala den andra personen. Undvik klichéartade öppningsrepliker – vissa är förvisso så uttjatade att de blir roliga, exempelvis ”kommer du ofta hit?”, men det är ingen god idé att öppna det allra första samtalet med humor som kanske inte alltid går fram. Du behöver egentligen inte vara kreativ i ditt val av samtalsämne, men fokusera på något du vet att ni båda har kan säga något om – det kan vara stället ni är på, eller vad ni har för koppling till värden om det är en privat fest.

Om ett samtalsämne tar slut och det blir tyst, ge inte upp utan ställ en fråga om den andra personen! Så länge det inte är alltför privat tycker de flesta att det är trevligt att svara på frågor om sig själva. Om samtalet flyter på och ni fungerar tillsammans kan du sedan fråga vad den andra personen heter och kanske erbjuda dig att bjuda den andra på en drink eller en kopp kaffe.

4. Utveckla samtalet

Efter att första initiativet är taget och ni har presenterat er för varandra kan ni verkligen komma in i samtalet och fördjupa konversationen. Kom ihåg att det är normalt att känna sig blyg och nervös. Försök inte dölja det, utan sätt istället ord på din upprymdhet! Det kommer att märkas om du förställer dig. Om du däremot är naturlig och öppen kommer du framstå som ärlig och sympatisk.

Ställ öppna frågor som – ”hur, vad, varför?” – för att hålla igång konversationen. Plocka upp gemensamma nämnare med din samtalspartner som kommer upp under samtalet. Ge gärna komplimanger, men det är viktigt att de kommer från hjärtat. Se till att hålla ögonkontakten, men utan att stirra.

Om din samtalspartner är lika uppmärksam som du på likheter mellan er och möter din blick när du söker ögonkontakt, kan du vara säker på att intresset inte är ensidigt. Nästa gång ni ses går ni kanske ut på en dejt!

Vilken är din bästa isbrytare för att inleda ett samtalsämne med någon? Kommentera nedan!

Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion