Evig singel – men varför?

Evig singel? eDarling guidar

Har du någonsin ställt dig själv frågan: ”Varför är jag singel?”. Det finns inget fel med att vara singel – tvärtom så kan ens singelperioder vara mycket givande och viktiga. En av de viktigaste sakerna man lär sig som singel är huvudsakligen att lära sig att leva och växa genom att vara ensam. Om man aldrig gör detta finns risken att man heller aldrig kommer ha ett riktigt tillfredsställande förhållande. Ta reda på om du är singel av rätt skäl med eDarlings hjälp.

Varför är jag singel?

Att befinna sig i – eller starta ett förhållande – på grund av att man är rädd för ensamhet eller vill fixa ett dåligt självförtroende är aldrig goda skäl. Detta leder istället vanligtvis till att man väljer en partner av fel skäl och sedan undrar varför förhållandet inte gör en lycklig. Som singel som söker ett förhållande är det viktigt att man ställer sig själv några tuffa frågor angående anledningen till sin singelstatus om den är ofrivillig. Syftet med denna artikel är att fastställa om du är singel av ”rätt skäl” eller inte.

De olika typerna

Det finns många olika typer av singlar. En typ som vi alla stöter på ibland är den ”cyniska singeln” – alltså en singel som känner cynism när det kommer till kärlek och parrelationer. Den cyniska singeln tycker om att prata om den senaste skilsmässostatistiken och hur olyckliga folk i förhållanden egentligen är. Att vara cyniskt inställd mot kärlek kan såklart verka som en sköld mot att bli sårad själv, men att ta avstånd från kärlek kan lätt förvandlas till en självuppfylld profetia där man stänger dörren till att ge nya människor chansen att få plats i ens liv.

LÄS MER – Känner du dig ensam? Handfasta råd

Vanliga ursäkter

Även efter att de träffat någon så väljer de att fokusera på det negativa, de säger saker så som: ”Det tar för mycket tid och energi”, ”Det leder ingenstans ändå” eller ”Relationer är inget för mig, det har aldrig funkat förr – varför skulle det funka denna gång?”. För att förstärka sina argument kan de använda sig av stereotyper till exempel ”Män är bara intresserade av sex”, etc. Även generaliseringar som ”Förhållanden gör en alltid besviken” eller ”Kärleken dör alltid till slut” är vanligt förekommande. Allt blir till en anledning att inte våga älska och vara sårbar.

Alltid singel? eDarling

Evig singel? Känslornas ursprung

Alla dessa ovan nämna tankegångar, argument och undanflykter är relationer som kommer vara unika för varje individ som byggs på ända sen barnsben. Alla förhållanden du på något sätt varit delaktig i påverkar hur du ser på kärlek. Våra föräldrar är den största och första influensen på våra känsloliv och på sättet de visade hur man kan leva själv eller i par. Till exempel, om man växer upp med en frånvarande förälder så är det mer troligt att man har en negativ uppfattning och saknat tillit till andra människor av det könet. Ett annat exempel är om man växte upp med föräldrar som var kontrollerande något som kan göra en rädd att förlora frihet senare i livet.

Öppna dig själv

Utmaningen ligger däri att faktiskt utmana och överkomma våra fördomar för att ge andra människor (och i utsträckning dig) en ärlig chans. Detta kan dock vara svårare sagt än gjort om du har invanda vanor. Även om du släpper ner garden och låter en partner in i ditt liv så är det lätt att falla i gamla hjulspår så fort förhållandet börjar bli mer seriöst. Det är dina rädslor och försvarsmekanism som sätter igång och undermedvetet förhindrar dig från att uppleva äkta kärlek. Detta är mänskligt – ingen är perfekt. Man börjar fokusera på sin partners brister eller väljer att inte öppna sig och vara sårbar. Men det är just dessa faktorer som kan tillåta dig att uppleva ett intensivt och passionerat förhållande – när du tillåter dig själv att kunna såras och accepterar din partner på gott och ont.

Tillåt dig själv att bli kär

Skilsmässostatistik och ett potentiellt krossat hjärta åsido så finns det ännu mer positiv statistik och effekter av kärlek att kontra med. Det är vetenskapligt bevisat att kärlek och beröring kan minska smärta, stress och påskynda läkande. Ensamhet har blivit en folksjukdom som kortar liv och gör oss mer deprimerade än någonsin. Så om du söker ett långvarigt förhållande men är ensam – skyll inte på andra som källan till problemet. Du måste istället fokusera på att se bortom dina egna fördomar och invanda tankegångar. Sluta leva i rädsla för att bli sårad och att ständigt skydda dig själv – i slutändan förhindrar du bara dig själv även från att uppleva en lika stark lycka. Ett förhållande kommer inte göra att du förlorar din självständighet och identitet – det kan istället om du väljer rätt person göra dig starkare än någonsin.

I ett sunt förhållande kommer du blomstra i alla dina relationer, utveckla dina hobbies och upptäcka nya saker om dig själv.

Registrera dig gratis idag för att träffa andra singlar som är redo att möta kärleken!

Känns det som att du är en evig singel? Kommentera nedan för att dela med dig av dina erfarenheter.

Har du frågor? Kontakta [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz