Fantasy den mest avtändande genren i bokhyllan

Ny undersökning, svenskars läsvanor

PRESSMEDDELANDE eD logo

30:e Januari 2015

Fantasy den mest avtändande genren i bokhyllan

Man är vad man läser – eller? eDarling har i sin senaste undersökning tagit reda på var, när och hur vi helst läser, och vilka genrer vi helst finner i vår partners bokhylla.

Över hälften läser 1-2 böcker i månaden

Över hälften av deltagarna, 51 %, läser 1-2 böcker i månaden medan 22 % sade sig inte läsa några böcker alls. 44 % av de som läser regelbundet läser dock dagligen. De mest populära genrerna var romaner (46 %), som följdes av biografier med 20 % av rösterna.

Imponera med klassiker och biografier

49 % av de tillfrågade singlarna anser att det är viktigt att en potentiell partner tycker om att läsa, och 47 % ansåg att en beläst partner är en attraktiv partner. När det kom till typ av litteratur i bokhyllan så ansågs fantasy, erotica och historieböcker speciellt avtändande. Klassiker, biografier och fackböcker å andra sidan ansågs vara allra mest attraktivt.

Bara 10% föredrar läsplattor framför böcker

67 % av deltagarna anser att vi läser mindre böcker och skönlitteratur idag än vad vi gjorde för 10 år sedan. 90 % föredrar fortfarande känslan av att hålla en riktig bok i handen, medan de resterande 10 % föredrar digitala läsplattor.

De flesta läser innan de ska sova

Den tid på dygnet som är populärast för läsning är på kvällen innan det är dags att sova (73 %), och då föredrog 60 % att göra detta i en fåtölj i hemmets lugna vrå, tätt följt av sängen. Läsning som aktivitet trumfar enligt de svarande att surfa på nätet, att se på TV/film och att gå på krogen, men att umgås med vänner och familj var allra mest populärt med 56 % av rösterna.

Källa: 90 deltagare. Genomsnittsålder 51 år, 40% Män. © Affinitas 2015

Om eDarling eDarling är en matchmakingsajt för singlar som söker en långsiktig relation. Sajten har funnits i Sverige sedan juni 2010 och är en av de ledande matchmakingsajterna i landet. eDarling är idag den snabbast växande online-matchmakingtjänsten i Europa. eDarling leds av Berlinbaserade företaget Affinitas GmbH och har erbjudit tjänsterna sedan Maj 2009.Har du frågor eller funderingar? Hör gärna avdig till [email protected]