En mur av fördomar – undersökning

Murens fall - undersökning

PRESSMEDDELANDE

7:e November 2014

En mur av fördomar har rivits ner – men vissa lever envist kvar

Den 9.e november är det 25 år sedan Berlinmuren föll – men lever fördomarna kvar mellan forna öst- och västbor?

BERLIN. 25 år efter att muren föll är det tidigare splittrade landet Tyskland sen länge återförenat. Trots det lever vissa gamla fördomar kvar, speciellt hos den äldre generationen. En färsk studie gjord av eDarlings tyska systersida med 500 deltagare visar att kärleken är starkare än gamla gränser men att vissa fördomar är svåra att sudda ut helt och hållet.

”Västerlänningar har ingen humor och östborna kritiserar allt” är två av de vanligaste fördomar som är djupt rotade hos väst och öst-tyskar än idag, 25 år efter murens fall. Paradoxalt nog är den mest utbredda fördomen på båda sidor att den andra sidan har fördomar. Det anser 55 % av östtyskarna medan 39 % av västtyskarna anser samma sak. Nästan hälften av tidigare DDR-medborgare (49 %) uppgav att de anser att västtyskar har en annan sorts humor och är besserwissrar (30 %). Västtyskar, å andra sidan, anser att deras landsmän är eviga kritiker (38 %) samt misstänksamma personer (33 %).

Öst om väst …

Väst om öst …
… har många fördomar (55 %) … har många fördomar (39 %)
… har en annan känsla för humor (49 %) … är överkritiska (38 %)
… är besserwissrar (30 %) … är misstänksamma (33 %)
… är påstridiga (30 %) … är nudister (32 %)
… är slösaktiga (21 %) … är mycket sparsamma (29 %)

När det kommer det som splittrades växa ihop helt igen?

Särskilt intressant var skillnaderna åldersgrupperna emellan; de som ansåg de fanns mest skillnader mellan öst och väst var de som var 55 år och äldre (där hela 77 % fann att det finns skillnader) medan den yngre generationen hade generellt minde fördomar; av de svarande som var 25 och yngre fann bara 33 % att det fanns ett typiskt ’öst ch väst-beteende’. Psykologen Dr. Wiebke Neberich observerar ”Undersökningens resultat visar att processen att överkomma fördomar redan är långt avancerad för de som är födda efter murens fall. Kanske så kommer alla gamla fördomar vara helt utsuddade så snart som nästa generation.”

Stickprov: 500 tyska eDarling-medlemmar, 63% män, medelålder 40 år.

Om eDarling eDarling är en matchmakingsajt för singlar som söker en långsiktig relation. Sajten har funnits i Sverige sedan juni 2010 och är en av de ledande matchmakingsajterna i landet. eDarling är idag den snabbast växande online-matchmakingtjänsten i Europa. eDarling leds av Berlinbaserade företaget Affinitas GmbH och har erbjudit tjänsterna sedan Maj 2009.Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]