Hur ser din dejtingtidslinje ut?

datingtidslinjen.jpg

Den svenska dejtingtidslinjen

Hon har inte hört av sig! Han har inte kysst mig ännu, borde han inte ha gjort det? Det kan vara frustrerande att inte veta när man bör ringa sin partner efter första dejten eller om det är läge för den första kyssen. Pirret i magen kan vara jobbigt men samtidigt alldeles fantastiskt. eDarling har inte svar på exakt när man ska ta ett nytt steg i relationen, men i vår senaste undersökning har vi tagit reda på hur det brukar se ut i praktiken.

Den svenska dejtingtidslinjen

Första dejten

Det mest väsentliga under en första dejt är ju givetvis personkemin, utan kemi blir det ofta inte aktuellt med en andra dejt. Vår undersökning om dejtingtidslinjen bygger således på antagandet att den första dejten gått bra. Att sedan veta när man ska höra av sig till en person efter att man träffats kan vara lite klurigt då båda parter ofta vill framstå som lite mystiska och svåråtkomliga även fast man kanske inget hellre vill än att telefonen ska ringa, så länge man själv inte är den som ringer.

Hela 72 % av svenskarna ringer dock sin dejt inom en till två dagar efter det man träffats. 26 % väljer att ringa senare än två dagar och enbart 3 % ringer tidigare vilket indikerar att många inledningsvis vill hålla sig lite avståndstagande. Att skicka en vänskapsförfrågan på Facebook är heller inget som man vill göra i ett tidigt skede, majoriteten på 58 % väljer att skicka en vänskapsförfrågan senare än två dagar efter första träffen.

Första gången…

Den omtalade första kyssen. En anledning till att det kan skilja så mycket på när man kysser varandra beror på att kemin mellan personer utvecklas olika snabbt, men 40 % kysser varandra på den andra dejten och 41 % kysser varandra senare. Att kyssas innan den andra dejten verkar vara ovanligare då enbart 19 % redogjorde för det. När det kommer till sex tar vi lite längre tid på oss, där är det vanligast att man efter ca 5 veckor tar med sig sin partner in i sovrummet. Efter den tredje dejten så har en tredjedel av kvinnorna och 29 % av männen haft sex med sin dejt för första gången. Undersökningen visar att svenska kvinnor är de i Europa som är snabbast med att ha sex med sin nya dejt.

Vi på eDarling kontaktade Olle Waller, sexualupplysare och programledare i ’Fråga Olle’, och fick följande kommentar på företeelsen:

– Att svenska kvinnor är relativt snabba med att gå i säng med någon tror jag framförallt beror på en relativt ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. Det som män självklart kunnat uttrycka när det gäller lusten till sex kan också kvinnor göra idag utan någon större risk att bli kallade för promiskuösa, lättfotade eller ännu värre, slampor.

– Jag ser med andra ord på det hela med positiva ögon, det vill säga att kvinnor gör något som de själva har lust med snarare än sneglar åt konventioner eller vad någon annan vill, säger Olle Waller.

När det säger klick!

Att säga ”jag älskar dig” för första gången sker normalt inom loppet av 1-3 månader, och hela 26 % indikerade att de säger det redan tidigare än så. Under samma period har enbart 51 % presenterat sin dejt för sina vänner. Kvinnor verkar vara mer benägna än männen att få introducera sin dejt för sina föräldrar då 62 % respektive 53 % gör det inom 3 månader. Det naturliga steget, när allt annat känns bra, kan tyckas vara att diskutera möjligheterna att i framtiden skaffa barn för att veta om man har samma inställning i denna fråga. Efter 6 månader diskuterar 46 % att skaffa barn och 29 % väntar med det tills senare.

Ett äkta par

Efter att man dejtat i 6 till 12 månader börjar förhållandet bli seriöst och hela 67 % har tagit steget att flytta ihop. Steget därefter blir ofta att fria till sin partner och efter att ha dejtat i sex till tolv månader så förväntar sig 52 % en förlovning, det kan tyckas tidigt men 14 % av våra medlemmar indikerade att de förväntar sig en förlovning redan tidigare än så.

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Notis: Undersökningen bygger på svar från 351 eDarling-medlemmar med en medelålder på 47 år.