Vem ska initiera den första dejten? Kvinnan – om mannen får bestämma

Första dejten - undersökning
PRESSMEDDELANDE eD logo
14 Februari 2014

Vem ska initiera den första dejten? Kvinnan – om mannen får bestämma

BERLIN. Lagom till Alla hjärtans dag så har över 1000 Skandinaviska singlar medverkat i en undersökning gjord av eDarling i en studie som skiner nytt ljus på hur vi tänker kring dejtande 2014. Vi får bland annat reda på att över hälften av svenska män skulle föredra att kvinnan tar initiativet till den första dejten, vem som förväntas plocka upp notan och vem som bör höra av sig först efteråt.

Vem ska ta initiativet?

Studien, där 1265 finska, svenska, norska och danska singlar medverkade, avslöjar dejtingvanor i några av världens just nu mest jämställda länder. Det visade sig att över 90% av de Skandinaviska kvinnorna tillfrågade anser att det är mannens jobb att bjuda ut kvinnan. Något som får medhåll av var femte finsk och dansk man samt en av tre av norska män. Över hälften av svenska män, å andra sidan, överraskade med hela 56% som gärna vill att kvinnan initierar den första dejten.

Män förväntas fortfarande betala notan

Att dela på notan är något som över hälften av de norska, danska och svenska kvinnorna är villiga att göra medan enbart 40% av de finska kvinnorna skulle kunna tänka sig att sträcka sig efter plånboken. Männen vill fortfarande gärna stå för kalaset, hela 82% av norska män betalar gärna själva, i Danmark vill 77% av männen betala medan 69% av de svenska och finska männen skulle föredra att vara den som betalar. Att kvinnan är den som betalar anses fortfarande närmast otänkbart av både män och kvinnor, av alla deltagare var det endast 0-1% som anser att kvinnan ska ta notan på första dejten. Det ser ut som att oskrivna regler och invanda förväntingar om vem som borde betala envist hänger kvar, dock börjar gränserna sakta grumlas. Att veta vad som förväntas kan kännas tryggt på en date men att mötas på mitten verkar vara det säkraste och populäraste alternativet för att undvika eventuella pinsamma ögonblick.

Om dejten var lyckad så kommer han att ringa

De kvinnor som ringer för att tacka för en lyckad dejt tillhör minoriteten då endast 8,1% av svenska kvinnor skulle kunna tänka sig att plocka upp luren och ringa men hela 77 % hellre skulle skicka ett SMS för att tacka för en trevlig stund. Om du är kvinna och vill sticka ut kan det alltså vara en god idé att ringa din dejt för att visa intresse och initativ. 53% av männen skulle SMS:a och 45,1% skulle hellre ringa. De goda nyheterna är att väl över 90% av alla Skandinaviska singelmän skulle höra av sig om dejten var lyckad, högst siffra har dock de finska männen där 99% av männen skulle höra av sig. 15% av de svenska och danska kvinnorna förväntar sig att mannen tar initiativet till kontakt efter en lyckad första dejt och som svenska finns det en 98% chans att han kommer att göra det, så oroa dig inte för att han tappat numret nästa gång – han kommer med största sannolikhet att höra av sig.

Så var inte rädd för att initiera en dejt för Alla hjärtans dag nu på fredag – och glöm inte att plocka upp telefonen efteråt.

Om eDarling
eDarling.se är en matchmakingsajt för singlar som söker en långsiktig relation. Sajten har funnits i Sverige sedan juni 2010 och är en av de ledande matchmakingsajterna i landet. eDarling sätter nya kvalitetsnormer på marknaden när det kommer till användarupplevelse, matchning, service och säkerhet. eDarling som nu finns i 19 länder och med över 13 miljoner användare är idag den snabbast växande online-matchmakingtjänsten i Europa. eDarling leds av Berlinbaserade företaget Affinitas GmbH och har erbjudit tjänsterna sedan Maj 2009.

Har du frågor eller funderingar? Hör av dig till [email protected]