Säkerhet med eDarling

– eDarlings manual för säker online dating

Alla profiler på eDarling, inklusive texter och bilder, kontrolleras manuellt. Efter den manuella kontrollen aktiveras ett avancerat datoriserat bedrägerifilter som är designat för att upptäcka tidiga tecken på bedrägeri, missbruk och hotfullt beteende. Processen upptäcker och eliminerar 999 av 1000 bedragare innan de kommit i kontakt med våra medlemmar.

Trots att den absoluta majoriteten av de personer som vill bli medlem på eDarling är ärliga och uppriktiga, finns det alltid en liten risk att en oseriös person slinker igenom våra kontroller. Här har vi därför listat de viktigaste sakerna du behöver veta för att kunna känna igen falska profiler och skydda dig själv från bedrägerier.

1. Ifrågasätt orealistiska uppgifter

Ifrågasätt kritiskt ifall ditt partnerförslags uppgifter verkar orimliga. Ditt partnerförslag är 22 år och anger att han eller hon är kirurg? Ditt partnerförslag är börsmäklare och skriver att pengar är fullkomligt oviktigt för honom eller henne? Här är viss skepsis befogad. Undvik kontakt om du tvivlar på uppgifternas riktighet hos något av dina partnerförslag.

2. Var försiktig med personlig information

Naturligtvis är vi nyfikna när vi lär känna någon på nätet. Man vill veta mer om personen och helst ringa upp direkt för att äntligen få höra rösten på den sympatiska person som man mejlat med de senaste dagarna. Innan man ger ut telefonnummer och adress är det dock viktigt att komma ihåg att sådan information inte kan tas tillbaka. Ge alltså ut personliga uppgifter först när du känner dig bekväm med beslutet. Var vaksam om motparten efterfrågar mycket personlig information, speciellt om motparten fordrar det med eftertryck även när du inte vill ge ut uppgifterna.

3. Gå inte med på finansiella krav

Om ditt partnerförslag ber dig om finansiell hjälp är det dags att dra sig undan. I detta fall kan du med största sannolikhet utgå ifrån att det handlar om bedrägeri. Ge under inga omständigheter pengar till personen i fråga och anmäl kontakten till vår Kundservice direkt.

4. Låt dig inte påskyndas

Det är viktigt att du känner dig bekväm med beslutet att fördjupa förhållandet med ditt partnerförslag. Ge endast ut ditt telefonnummer om du känner dig säker och bestäm en träff först när också du själv vill det. Låt dig inte övertalas till något som egentligen går för snabbt för dig. Om du känner dig pressad är det viktigt att du tydligt formulerar det och om motparten inte tar hänsyn till hur du känner bör du säga upp kontakten.

5. Utforma första mötet på ett säkert sätt

Att träffas är ett av många steg för att lära känna en potentiell partner bättre. Även om ni har en viss intimitet genom er kommunikation via email eller telefon bör du ha i åtanke att det ännu är en främmande person som du träffar. Därför är det viktigt att du på första träffen beaktar följande saker:

  • Välj en neutral plats, till exempel ett café eller en restaurang
  • Informera någon bekant om träffen
  • Drick inte för mycket alkohol
  • Lämna inte dina privata saker obevakade

Har du stött på något underligt eller obehagligt?

Om du trots säkerhetsåtgärderna upptäcker innehåll du upplever som hotfullt eller kränkande, eller misstänker att du kommit i kontakt med en bedragare, ber vi dig anmäla det till oss omedelbart. Du kan antingen använda anmälningsfunktionen på sidan eller kontakta vår Kundservice direkt. Tänk dock på att inte använda anmälningsfunktionen för att till exempel undvika en medlem som du inte tycker passar dig – om anmälningsfunktionen missbrukas upprepade gånger på det sättet kan vi tvingas stänga av anmälarens konto.