Sann kärlek – bara i sagor?

Sann kärlek - finns den? eDarling

I såväl barndomens sagor som i vår tids romantiska komedier slutar historien när det älskande paret fått varandra. I verkligheten fortsätter ju relationen även efter det. Med sagoböckernas och Hollywoods bild av kärlek kan man få för sig att vardagsgnabb och bekymmer är onormalt – existerar sann kärlek bara i fiktionens värld?

Det var en gång…

I sagorna är gott och ont alltid tydligt skilda, svart och vitt, utan utrymme för verklighetens många gråzoner och nyanser. Där råder total rättvisa. De goda vinner alltid, sann kärlek existerar, och den vackra prinsessan belönas med en ståtlig prins – och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

” Man kan inte vänta på att drömprinsen ska komma ridande på en vit häst.”

En omodern myt

Verkligheten ser helt annorlunda ut. Hur god man än är kan man inte räkna med att drömpartnern ska komma ridande på en vit häst och att glasskon ska passa. Efter det senaste århundradets jämställdhetskamp är det dessutom omöjligt att jämföra män och kvinnor med sagoprinsar och sagoprinsessor.

Moderna sagor

Den romantiska komedin är en av de mest populära genrerna. Mönstret är lätt att urskilja: en kvinna och en man – som ofta är omaka eller tycker illa om varandra från början – träffas, blir mot alla odds förälskade, stöter på hinder men lyckas övervinna dem, eftersom att deras kärlek är så stark. I filmens slutscen – som gärna får utspela sig i regnet eller på en flygplats – faller de i varandras armar, och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Både sagor och romantiska komedier slutar nämligen nästan alltid när de två älskande precis fått varandra, men i själva verket är det snarare när man bygger ett liv tillsammans med hus, familj och kanske barn, som kärleken verkligen börjar.

Finns sann kärlek bara i filmer och sagor?

Sensmoralen från vår barndoms sagor är dock ständigt aktuell: den om sann kärlek som en helande kraft. Man varken kan eller ska hänga upp hela sitt välmående på en annan människa. Det får som konsekvens att man håller sin partner ansvarig för sina känslor, och det leder bara till bråk och besvikelser. Men verkligt stark, äkta kärlek – sådan som pågår även när boken har stängts och biosalongen tänts – har en unik förmåga att lyfta och stärka människor.

Lyckliga i alla sina dagar – existerar sann kärlek bara i sagor?

Vad är sann kärlek?

Sann kärlek bör bygga på ömsesidig förståelse, inte romantiska idéer om drömprinsar och sagoprinsessor. Därför är nätdejting ett utmärkt sätt att hitta den du verkligen passar med – där är alla ytliga föreställningar bortskalade, och kvar är er personlighet och kompabilitet. Lycka till med ditt dejtande på eDarling – förhoppningsvis finner du också kärleken!

Tror du på sann kärlek? Dela med dig i kommentarerna nedan!

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion