Distansförhållande – hur funkar det egentligen?

Distansförhållande - så funkar det

Är det många mil mellan dig och din partner? När du är kär kan det tyckas vara helt ohanterligt att inte kunna ses varje dag. Men flera studier tyder på att avstånd inte behöver vara dåligt för ett förhållande. De flesta kan dock enas om att distansförhållanden innebär en del utmaningar. Läs vidare och lär dig mer om de dilemman du kan stöta på, och hur kärleken segrar i kampen mot avståndet.

Intensiv tid tillsammans

Ett distansförhållande kan vara tufft och slitsamt för relationen, men det finns både positiva och negativa aspekter av att leva långt ifrån varandra. Här är de vanligaste dilemman med kärlek på distans:

När ni ses gläds ni av att vara återförenade. Istället för att dela vardagen som lätt kan bli rutinmässig med fokus på att lösa det praktiska, har ni istället kortare romantiska perioder av intensiv närvaro. Psykoterapeuten Esther Perel förklarar, att personer i en relation känner sig som mest attraherad av sin partner när de är lite på avstånd1. Då får fantasier mer utrymme, vilket bidrar till att sexlivet i relationen frodas. För de flesta par är att känna sig attraherad av varandra och att upprätthålla ett bra sexliv viktiga faktorer som kan vara avgörande om förhållandet håller eller inte. Å andra sidan kan de intensiva perioderna tillsammans ibland vara svåra att hantera, eftersom höga förväntningar kan leda till anspänningar och besvikelse.

Tid för dig själv – tid för andra

Att leva i ett distansförhållande innebär att du har mer tid för dig själv, än människor i allmänhet som är i ett förhållande. Du har möjlighet att spendera tid för att utveckla dina vänskapsrelationer och kanske även känner större behov av att ha nära vänner när din partner inte kan dela din vardag med dig. Det kan leda till starka vänskapsband som du kan njuta av resten av livet. Du har också möjlighet att investera mer tid i ditt arbete eller andra intressen när du inte har en partner som förväntar sig uppmärksamhet.

Den negativa sidan är avsaknaden av kontinuerlig fysisk intimitet. Kramar, att fläta ihop fingrarna, sova tätt intill varandra, kyssar och sex är alla saker som utgör viktiga delar av relationen. Det är en typ av närhet som du bara delar med din partner och som är svårt att ersätta till 100 % över telefon.

Hitta balans i kommunikationen i ett distansförhållande

För par som lever i distansförhållanden kan program som Skype, som gör det möjligt att videochatta gratis via nätet, vara lite av en räddning. En studie publicerad av den akademiska publikationen Journal of Communication2, har visat att par i ett långdistansförhållande skapar starkare band än vanliga par. Enligt studien kan det delvis bero på att avståndet ökar kraven på den verbala kommunikationen i relationen. När du inte träffar din partner så ofta, men vill dela stora och små upplevelser, måste man öva sig på att beskriva sina känslor i relation till händelserna i sitt liv.

Det kan vara en utmaning om man inte är van vid att verbalisera sina känslor. Om du är den pratsamma typen är utmaningen kanske istället att hitta en balans i kommunikationen som passar er båda. Om du tillbringar hela dagen med att vänta på att din partner ska höra av sig, då finns det inte så mycket energi kvar till dig själv.

Distansförhållande: så får du det att fungera!

”How to” – kärlek trots långa avstånd och långdistansförhållande

Om avståndet stärker er eller inte beror på hur ni hanterar er relation. Här är några tips för att du ska kunna försäkra dig om att du gör det bästa av situationen och ger ditt distansförhållande den bästa möjliga chansen:

Planering i ett distansförhållande: Boka in telefondejter – och håll dig till dem! Planera också när ni kan träffas lång tid i förväg, så att ni har något att se fram emot. Diskutera den aktuella tidsplanen för er relation, hur länge behöver ni vara borta från varandra?

Förväntningar på er tid tillsammans: Om ni bara kan ses på helgerna är det en bra idé att i förväg diskutera vad som kommer att hända. Er tid tillsammans blir mer avslappnad när ni har liknande förväntningar inför helgen.

Involvera varandra: Visa din partner runt i ditt liv. Presentera henne eller honom för dina vänner, promenera samma väg du brukar ta till jobbet. Genom att göra sådana vardagliga saker ger det din partner en bättre insyn i ditt liv och det blir lättare att hänvisa till de saker du gör. Det gör också att din partner känner sig mer bekväm och delaktig i ditt liv.

Överväger du att ha ett distansförhållande? Vad skulle vara den största utmaningen för dig?

Har du några frågor eller funderingar? Skriv då till [email protected]

Källor

1 www.ted.com/talks/esther_perel_the_secret_to_desire_in_a_long_term_relationship.html
2. www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130718101232.htm
Om författaren: Sara Kvarfordt Se fler artiklar skrivna av Sara Kvarfordt