Hitta nya vänner – konsten att knyta nya bekantskaper

Hitta nya vänner - eDarling

Det är inte alltid lätt att knyta nya kontakter. Är man dessutom blyg kan det kännas svårt att ta kontakt och hitta nya vänner. Det är normalt att känna sig hjälplös, eller rent ut av förtvivlad över den ofrivilliga ensamheten. Känslan att känna sig oälskad eller impopulär kan dessutom påverka självförtroendet. Men hur hittar men egentligen nya vänner och bryter sin ensamhet?

Letar du efter nya vänner?

Ensamhet kan inte bara orsaka depression, utan även en social tillbakadragenhet. Människor som har oregelbunden kontakt med vänner eller bekanta kan känna sig osäkra när det kommer till att ta kontakt och föra en konversation. Den enda vägen ut ur ensamhet är att arbeta med sig själv, försöka nå ut till andra människor och hitta nya vänner.

Våga ta första steget

När man vill lära känna nya vänner så kan det ibland kännas svårt att ta det första steget. Antingen kan det vara svårt att hitta samtalsämnen eller så kan oron över vad den andra personen tänker vara stor. Men kom ihåg att det är helt normalt att vara nervös eller orolig. Ett första steg till att skapa nya kontakter och öka sin egen självkänsla är att försöka ta kontakt och småprata med andra, och du har inget att förlora! Ett trevligt samtal med en främling kan vara ett första steg i rätt riktning, och något så enkelt som en kort konversation om det dåliga vädret kan hjälpa dig att bryta den negativa trenden och öka din självkänsla.

Bryt isen!

Känns det obehagligt att ta kontakt med andra människor? Försök att träna på att bryta tystnaden med personer i din omgivning. Ibland kan det ta tid att övervinna rädslan för att tala med en främmande person, men med lite övning kommer du att snabbt känna dig trygg i att ta kontakt med främlingar. Även om du kanske inte knyter nya kontakter vid varje möte, är det ett steg närmare att lära känna andra människor och hitta nya vänner. Ta chansen att tala med folk, vare sig du befinner dig i hissen eller i kön till kassan, och öva dig på att konversera. Tänk även på att ett leende kan göra en stor skillnad. Genom att le och se glad ut får andra människor ett mer positivt intryck av dig!

”Genom att le och se glad ut får andra människor ett mer positivt intryck av dig!

Hitta bra samtalsämnen

vad ska man då prata om? Det finns inget klart svar på hur man på bästa sätt startar en konversation, men ett tips är att visa intresse för den man samtalar med. Så länge du ger din samtalspartner uppmärksamhet och ställer öppna frågor så kommer samtalet förhoppningsvis utvecklas en trevlig konversation. Kanske kan du även hitta en gemensam grund hos din samtalspartner som gemensamma fritidsintressen eller hobbys.

Nya vänner, nya intressen

Ett bra sätt att komma i kontakt med människor och hitta nya vänner är att testa en ny hobby. Kanske kan du träffa nya vänner på matlagningskurser, bokcirklar eller sportklubbar. Att engagera sig i en hobby skapar möjligheter för att knyta nya kontakter, då ni har samma intressen och därmed även något att samtala om. Även singelträffar eller singelresor kan vara ett bra alternativ för att träffa andra singlar som är öppna för nya bekantskaper.

Att knyta kontakter online kan även det vara ett första steg för den som känner sig blyg. Genom olika sökmotorer och sociala medier kan du enkelt få kontakt med likasinnade personer med liknande intressen. De finns även sajter för de som söker efter nya vänner eller ett förhållande.

eDarling önskar dig lycka till i sökandet efter nya vänner!

Har du några frågor eller funderingar? Skriv då till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion