För singlar med höga anspråk

Jag är en:
Vänligen ange om du är man eller kvinna.
Ange en giltig emailadress.
Ange ett giltigt lösenord.

Nätdejting – vem gör det egentligen?

Att dejta på nätet är inte längre någon ovanlighet, i själva verket träffar fler svenskar än någonsin sin käresta på nätet. Kanske är du intresserad av att prova själv, men tycker det känns lite knepigt. För vem gömmer sig egentligen bakom den där profiltexten? Finns det vanliga, trevliga människor på sidorna – och är de verkligen singlar? I en undersökning publicerad i Tidsskrift för Norsk Psykologforening1 reder svenska forskare ut vilka som faktiskt ägnar sig åt nätdejting. eDarling guidar dig till de viktigaste slutsatserna.Nätdejting med eDarling - din guide

Nätdejting och nätdejtare – fördomar som inte stämmer

Kristian Daneback, forskare vid Göteborgs universitet, pekar i sin undersökning på att det fortfarande finns många förutfattade meningar kring att träffa en partner på internet. Han slår fast att de allra flesta svenskar tycker att det är helt okej för andra att dejta på det här sättet, men att det inte känns lika enkelt det kommer till en själv. Då har många istället en känsla av att det är svårt att hitta rätt för att det inte finns så många ”vanliga” personer på matchmaking-sidorna. Samtidigt gör han klart att uppfattningen om att det bara är en viss typ av människor som dejtar online inte stämmer.

Vilka är det som dejtar online?

Undersökningen visar att de flesta internetdejtare är heterosexuella personer som är äldre än 25. Det allra vanligaste är att vara mellan 35 och 49 år och bo i en storstad och – viktigast av allt – att vara ensamstående! Undersökningen visar dessutom att det är något fler män än kvinnor ägnar sig åt dejting på nätet. Något som är klart avgörande för att någon ska dejta online är vilken relationsstatus man har. Det är verkligen singlar, änkor, änklingar och frånskilda som är i klar majoritet på dejting- och matchmakingsajterna. Bara knappt 7% av de tillfrågade som uppger att de redan hade en relation när de började med nätdejting.

Säker nätdejting

Tanken om att många av de personer som finns på sajterna redan är upptagna stämmer alltså oftast inte, men det är värt att tänka på att det ändå kan finnas ett par stycken. Se därför till att ta det lugnt och prata mycket innan ni ses, så du känner dig trygg med att den du träffar är den han eller hon utger sig för att vara. Ytterligare ett sätt att öka tryggheten är att titta efter eDarlings autencitetssigill på dina partnerförslags profiler. En person som väljer att verifiera sin identitet är sannolikt mer ärlig på sin nätdejting-profil även på övriga punkter.

Testa nätdejting du med, registrera dig gratis här!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz