Nätdejting – vem gör det egentligen?

Att dejta på nätet är inte längre någon ovanlighet, i själva verket träffar fler svenskar än någonsin sin käresta på nätet. Kanske är du intresserad av att prova själv, men tycker det känns lite knepigt. För vem gömmer sig egentligen bakom den där profiltexten? Finns det vanliga, trevliga människor på sidorna - och är de verkligen singlar? I en undersökning publicerad i Tidsskrift för Norsk Psykologforening1 reder svenska forskare ut vilka som faktiskt ägnar sig åt nätdejting. eDarling guidar dig till de viktigaste slutsatserna.
Nätdejting med eDarling - din guide

 

Nätdejting och nätdejtare – fördomar som inte stämmer

Kristian Daneback, forskare vid Göteborgs universitet, pekar i sin undersökning på att det fortfarande finns många förutfattade meningar kring att träffa en partner på internet. Han slår fast att de allra flesta svenskar tycker att det är helt okej för andra att dejta på det här sättet, men att det inte känns lika enkelt det kommer till en själv. Då har många istället en känsla av att det är svårt att hitta rätt för att det inte finns så många ”vanliga” personer på matchmaking-sidorna. Samtidigt gör han klart att uppfattningen om att det bara är en viss typ av människor som dejtar online inte stämmer.

Vilka är det som dejtar online?

Undersökningen visar att de flesta internetdejtare är heterosexuella personer som är äldre än 25. Det allra vanligaste är att vara mellan 35 och 49 år och bo i en storstad och - viktigast av allt - att vara ensamstående! Undersökningen visar dessutom att det är något fler män än kvinnor ägnar sig åt dejting på nätet. Något som är klart avgörande för att någon ska dejta online är vilken relationsstatus man har. Det är verkligen singlar, änkor, änklingar och frånskilda som är i klar majoritet på dejting- och matchmakingsajterna. Bara knappt 7% av de tillfrågade som uppger att de redan hade en relation när de började med nätdejting.

Säker nätdejting

Tanken om att många av de personer som finns på sajterna redan är upptagna stämmer alltså oftast inte, men det är värt att tänka på att det ändå kan finnas ett par stycken. Se därför till att ta det lugnt och prata mycket innan ni ses, så du känner dig trygg med att den du träffar är den han eller hon utger sig för att vara. Ytterligare ett sätt att öka tryggheten är att titta efter eDarlings autencitetssigill på dina partnerförslags profiler. En person som väljer att verifiera sin identitet är sannolikt mer ärlig på sin nätdejting-profil även på övriga punkter.

Testa nätdejting du med, registrera dig gratis här!

Mer läsning

 • Nätdejting med eDarling
  Den typiske dejtaren

  Undersökningen visar alltså att den allra mest sannolika dejtaren - till 73 % - är en heterosexuell man mellan 35 och 49 år, som bor i en storstad och som inte har ett förhållande för tillfället. En undersökning som eDarling gjorde 2012 visar däremot att bland äldre singlar ser situationen lite annorlunda ut - bland de eDarling-medlemmar som är över 55 är det nämligen vanligare att bo på en liten ort än i storstaden. 

 • Nätdejting med eDarling
  Nätdejting - något för dig?

  Sammanfattningsvis kan man säga att alla typer av människor använder sig av nätdejting. De som letar efter kärleken via nätdejting är precis som vem som helst. Det betyder att chanserna att träffa på någon som är singel och intresserad av en ny relation är avgjort större på en bra matchmaking-sajt än på andra ställen, och det i sin tur betyder att du lugnt kan släppa dina förutfattade meningar och ge nätdejting en chans du också.

 • Nätdejting med eDarling
  Sannolikheten för män och kvinnor skiljer sig åt

  Även om det råkar vara en man som står bakom den vanligaste profilen, så finns det ändå gott hopp för män som använder sig av nätdejting. Den som mest sannolikt har träffat sin nuvarande partner online är nämligen kvinna. Hur det hänger ihop är svårt att säga. Kanske är det så enkelt att kvinnor oftare har tur, eller att män oftare är ute efter något kortvarigt än kvinnor? Oavsett kön kan du öka dina chanser till ett långvarigt förhållande om du följer våra dejttips.