av eDarlings redaktion
166063

Att komma över sitt ex – hur gör man?

Komma över sitt ex - tips
Oavsett om det kom som en blixt från klar himmel eller om du har anat att det var på gång så är det få saker som känns lika jobbigt som att bli lämnad av den man älskar. Hur gör man för att ta sig igenom ett uppbrott och bli lycklig igen?

Varför är det så svårt att komma över sitt ex?

Det är mer än bearbetning av förlusten som krävs, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidningen Personality and Social Psychology Bulletin, kan ett avslutat förhållande eller äktenskap påverka din självkänsla och bilden av hur du ser på dig själv. När bilden av dig själv inte längre känns självklar kan det skapa känslomässigt lidande. Det konstateras att det inte bara är saknaden av partnern som känns jobbigt men även förändringarna som sker inom dig själv.

LÄS ÄVEN: SÅ ÖVERVINNER MAN ENSAMHETEN

Ta en paus från sociala medier

Att använda sociala medier så som Facebook för med sig positiva saker som att det blir enklare för oss att hålla kontakten med gamla vänner men när det gäller att komma över sitt ex är det bäst att hålla sig borta från datorn. Den brittiska forskaren Sir Nigel Shadbolt förklarar att det mänskliga medvetandet har utvecklats till att glömma, vårt minne är inte perfekt och därför kan vi säga att tiden läker sår. Men att konstant påminnas av det som varit genom gamla bilder och meddelanden gör det svårare att glömma vilket förlänger bearbetningsprocessen och därmed en återgång till det normala.

Komma över sitt ex - eDarling tipsar

"Radera eller dölj ditt ex på alla sociala medier"

Så gör man för att gå vidare och bli lycklig igen!

1 Acceptera omständigheterna och släpp taget

Du både kan och kommer att gå vidare, även om det kan kännas omöjligt just nu. Ett ledord när man försöker komma över sitt ex är 'acceptans'. Här är det viktigt att se på sig själv och sin situation utifrån. Försöker man att acceptera faktumet att man en gång älskade någon som älskade en tillbaka – men att det ligger i det förgångna – har man kommit en lång bit på vägen.


2 Skilj på verklighet och fantasi

När en människa saknar någon som den delat ett starkt band med, blir effekten lätt att man ser personen genom ett romantiserat filter. För att gå vidare är det viktigt att fundera på hur man ser på sin före detta partner, och att man synar filtret och dess förskönande av personen. För att komma över sitt ex är det viktigt att försöka se anledningarna till varför förhållandet tog slut, och acceptera att dessa inte går att ändra på i efterhand.

Komma över sitt ex - tips
3  Fundera på dina tankebanor

Hur ofta tänker du på ditt ex, och vad tänker du isåfall? Är du fortfarande kvar i ”tänk om”-tankar, där du sätter upp potentiella vändpunkter för ert avslutade förhållande? Eller går du tillbaka och försöker reda ut var det gick fel, och om du hade kunnat göra något annorlunda? Sluta med det. Även om det är lätt att vara efterklok, gör det ingen skillnad i nuläget. Dessutom förlänger du 'bandet' med personen i fråga genom att uppehålla dessa fantasier vilket enbart förlänger sörjeperioden.

4 Undvik mantran

Ett vanligt misstag när man vill komma över sitt ex är att försöka att systematiskt radera ut honom eller henne ur sitt minne. Genom att försöka tvinga hjärnan att sluta tänka på någon, gör man faktiskt det motsatta: istället för att glömma bort det som smärtar, spär man på fantiserandet och ältandet. Det går inte att utgå ifrån ett mantra som ska få en att släppa sitt ex, det kommer helt enkelt bara göra situationen värre.

5 Fyll på med positiv energi och fokusera på dig själv

Omge dig med människor och ting du mår bra av, och framförallt: lägg fokus på dig själv. Inse att ingen kommer ta dig framåt i livet förutom du själv. Se det som en ny start och börja med något nytt; träna, återuppta en gammal hobby, ladda musikspelaren med ny musik eller boka en resa någonstans. Inse att du kan göra precis vad som helst och att det här kan komma att utveckla och stärka dig som person.

6 Rikta din uppmärksamhet mot alla möjligheter som finns därute

När man ältar något är det lätt att fastna i ett negativt tänkande, som bara berör livets omöjligheter och vilket mynnar ut i ett trånande efter allt man inte kan få. Bestäm dig för att inte kolla på gamla bilder eller meddelanden, det gör det bara svårare att komma över sitt ex. Håll blicken riktad framåt och fokusera på vad som komma skall, för nu kan det bara bli bättre!

Vad är dina bästa tips för att glömma en gammal kärlek och komma över sitt ex?

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till redaktion@edarling.se!

Comments

Hej, för ett år sen blev jag dumpad av min kille, han gav aldrig riktigt en förklaring och det kom väldigt plötsligt. Vi hade det väldigt bra och hade aldrig större och längre konflikter. Det ända är att vi har rätt mycket gemensamma kompisar så vi har sett rätt många gånger. Det är nu i efterhand det har blivit mer dramatiskt och ibland när vi ses är vi rätt flirtiga och andra gånger så är vi väldigt kyliga mot varann. Han har nu hittat en ny men dom är inte tillsammans, enligt en gemensam kompis så är det inga känslor innblandade men att de ändå beter sig som ett par. Senast vi sågs på en fest så var jag väldigt dryg mot honom men han var väldigt på. Det slutade med att vi pratade och han sa att han var fotfarande kär i mig när han gjorde slut. Dessutom brukar han också säga att jag inte FÅR hålla på med andra killar framför honom (vilket jag inte skulle känna mig så bekväm med) men att han säger att det skulle såra honom osv. Vi har haft väldigt mycket kontakt tidigare men nu har vi inte det längre för han tyckte "det var jobbigt att påminnas om mig". Hur borde jag tolka honom och vad kan jag göra för att komma över honom, det har ändå gått så lång tid nu och jag är inte helt över honom än. Tacksam för svar

Hej Nicole

Det är alltid tufft att separera men att fortfarande ha sitt ex i sitt liv när det fortfarande finns känslor involverade kan göra det ännu svårare. Som vi ser det har du två alternativ; se till att bryta kontaken så gott du kan - radera från sociala medier etc - eller sätt er ner och ha ett riktigt ärligt samtal och försök reda ut vad det som som försigår egentligen. Det låter dock som att ni båda måste inse och acceptera att det faktiskt är slut mellan er och att det inte på något sätt är okej för honom att ställa några som helst krav på ditt kärleksliv!

Lycka till med kärleken

MVH ditt eDarling team

Hej! Det har varit fram o tillbaka mellan mig o mitt ex 2 och ett halvt år. Vi var tillsammans i 8 månader 2013 sens dess så har det varit on och off. Han är en väldigt komplicerad kille. Han berättar aldrig helt vad han känner och vill. Vi har försökt flera gånger men det har bara blivit tjafs om små saker, tex tillit osv. Bara för 2 veckor sedan så sa han att han inte vill ha förhållande och inte är redo för något men sen får ja höra från hans familj att han har träffat en tjej bakom min rygg, att dom bor tillsammans osv. När man får höra och SE i efterhand så blir man helt förstörd. Man tänker "han var inte redo för att binda sig" "är det någon fel på mig"? Man känner sig otillräcklig och så förnedrad. Han skrev för några dagar sedan att han har valt henne och han gav mig ingen förklaring till vrf och det tycker jag att jag förtjänar få veta. Har varit deprimerad sens dess. Jätte svårt..

Hej. Jag och min sambo var tillsammans i tre år och det var snart ett år sen han valde att göra slut med mig. Vi hade det underbart hela förhållandet förutom de sista månaderna, då han börja veckopendla, det var påfrestande och efter ett tag märkte man att han tydde sig mer och mer till sina vänner och detta ledde till mer och mer konflikter. Han fick nog efter ett bråk och gjorde slut. Idag, 1 år senare, har jag fortfarande inte släppt framtidsbilden om oss. Vi är "vänner", umgås i samma kompisgäng, vet allt om varandra. Det längsta vi har haft uppehåll ifrån att prata med varandra är 3 veckor. Att hänga med samma människor är påfrestande, ser jag honom med någon ny blir jag väldigt ledsen och vice versa (trots att han dumpade mig) eller är det bara något han säger för att ha mig lindad runt fingret? Samtidigt vill jag inte sluta umgås med mina vänner eftersom dem alltid finns där för mig i vått och torrt. Jag försöker sysselsätta mig så mycket jag kan, men det hindrar mig inte från att sluta tänka på honom. Vad gör jag? Detta äter upp mig inifrån och jag har svårt att finna långvarig lycka. Min glädje går upp och ner lika fort som en berg och dalbana. Tröttsamt.

Hej

Vi förstår att det är svårt att gå vidare, och att du inte vill släppa dina vänner. Men om du är seriös med att gå vidare och bli lycklig igen måste du släppa taget om ditt ex - radera eller blockera honom från alla sociala medier, säg upp kontakten så länge som det behövs! Försök att ge andra killar chansen; så länge du fortfarande är upphakad på ditt ex kommer tyvärr inte detta alternativ vara lockande. Kom ihåg att allting händer av en anledning och om du och ditt ex verkligen är menade för varandra skulle ni fortfarande vara ihop, eller så kanske det kommer se annorlunda ut i framtiden. Oavsett så måste du finna lycka hos dig själv först, och inte förknippa att må bra med honom - lycka och kärlek kommer inifrån dig själv!

MVH ditt eDarling-team

Hej

Vi förstår att det är svårt att gå vidare, och att du inte vill släppa dina vänner. Men om du är seriös med att gå vidare och bli lycklig igen måste du släppa taget om ditt ex - radera eller blockera honom från alla sociala medier, säg upp kontakten så länge som det behövs! Försök att ge andra killar chansen; så länge du fortfarande är upphakad på ditt ex kommer tyvärr inte detta alternativ vara lockande. Kom ihåg att allting händer av en anledning och om du och ditt ex verkligen är menade för varandra skulle ni fortfarande vara ihop, eller så kanske det kommer se annorlunda ut i framtiden. Oavsett så måste du finna lycka hos dig själv först, och inte förknippa att må bra med honom - lycka och kärlek kommer inifrån dig själv!

MVH ditt eDarling-team

Hej! Kärleken gör bara så fruktansvärt ont. År 2014 var året som tryckte mig till en botten under botten. Jag var tillsammans med en kille i min ålder i 4 års tid. I slutet av vår relation blev jag blixtförälskad i en lite äldre man. Jag berättade om den nya mannen för min kille, men han valde att låtsas som att det regnade. Jag började av någon anledning att träffa den äldre mannen mer och mer och jag blev bara sådär kär som man nästan aldrig blir. Jag funderade under fyra månaders tid på hur jag skulle göra, ett tag älskade jag verkligen bägge två samtidigt. Jag valde till slut att följa magkänslan. Jag gjorde slut, jag och exet bodde trasiga tillsammans under 6 månaders tid, medan jag träffade den nya. Sedan for jag iväg, flyttade långt bort och lämnade allt och bosatte mig hos den äldre mannen. Jag bytte jobb, lämnade lägenhet och vänner för hans skull. Allting gick bra till en början. Men sen blev han bara väldigt konstig. Allting var nytt för honom, han hade ett förflutet med en kvinna på miljoner år och allt gick nog för fort. Han hade dessutom aldrig varit kär förut, han var aldrig kär i den kvinnan. Jag kämpade under massor av månader för att få honom glad igen, han var deppig, ovan och utarbetad. Men till slut pratade han inte med mig, svarade inte när jag ringde och ville inte sova med mig. En natt flyttade jag bara ut. Han sa ingenting. Jag har försökt kontakta honom nu en gång, men jag får inget svar. Det är 4 månader sedan jag drog. Jag har alltså lyckats lämna de enda två män jag älskat- för det gjorde jag verkligen med båda och detta under loppet av ett års tid. Jag är med andra ord nu helt förstörd. Jag är dessutom generellt sätt jätterädd för relationer, så det känns som att detta var sista gången. Är man 29 år gammal och alla vänner gifter sig och får barn så känns det som ett stort misslyckande. Det känns som folk nästan skrattar åt det eftersom jag varit väldigt wild som ung, lite som att "det är klart att hon inte kan hålla sig till en karl så länge". Så hur ska jag komma över dessa två män? Jag håller på flyttar in i ett hus som vi skulle ha bott i tillsammans, jag har dock vänner och familj där jag bor även om jag kanske inte har så många nära. Hur ska jag hitta tillbaka till den riktiga Elly igen? Hon som är glad. //Elly

Hej Elly!

Det låter som att du befinner dig i en väldigt förvirrande och jobbig fas just nu, men det låter även som att detta kanske är något du måste gå igenom för att hitta riktig och varaktig lycka – först och främst med dig själv. Nu är det dags att fokusera på ditt eget välmående och sätta dig själv och inte en man som första prioritet. 29 är fortfarande väldigt ungt, ta den här tiden till att bygga upp ett bra förhållande till dig själv, ta upp gamla hobbies, tänk positivt och umgås mer med dina nära och kära. Sakta men säkert kommer tiden läka såren och du kommer träffa någon ny när du minst anar det som kommer göra dig lycklig och vara rätt för just dig.

MVH ditt eDarling-team

Hej! Jag hade ett samboförhållande (bodde då i ett annat europeiskt land) i 4 års tid. Jag bestämde mig dock för att lämna honom och flytta hem, mycket för att jag inte ville bo utomlands när det blev dags för familj. Jag har nu man och barn i Sverige, men kan inte sluta tänka på mitt ex, en mycket fin människa, som jag ju lämnade självmant. Det känns som om det är så himla svårt att komma över eftersom det är helt och hållet mitt egna fel, jag vet att han hade velat skaffa familj tillsammans med mig. Vet inte hur jag ska göra för att få tankarna att sluta mala, jag har ju egentligen en bra man och två underbara barn nu, så jag vill verkligen inte tänka på det som hade kunnat vara om jag hade valt annorlunda, men det känns som om det bara blir värre och värre. När jag lyckas sluta tänka på honom så brukar jag efter en tid drömma något (inte vakendröm alltså, utan väldigt verklig dröm när jag sover) och sen är det igång igen. Tankarna gäller även hela mitt liv som jag hade då, helt annorlunda än det jag har nu i Sverige, och hur bra jag trivdes med det livet, förstår inte varför jag bestämde mig för att lämna... Och varför jag kom på för sent att jag hade kunnat göra annorlunda. Skulle aldrig utsätta mina barn för en flytt från deras pappa, så nu går det inte att ändra på. det finns egentligen inget att älta för det är som det är, men ändå kan jag inte sluta tänka på det.

Hej! Har en underlig historia som jag skulle vilja få lite utomstående perspektiv på. Va ihop med en tjej i 2år och 8 månader som fick sig ett slut för mindre än 2 månader sen. Det var jag som gjorde slut med henne men på nått konstigt sätt så sprider hon att det var hon som lämnade det och att hon har bestämt sig för att ej återvända. Vi var sambo under hela tiden och förhållandet var väldigt stormigt men kärleken fanns speciellt från hennes sida då jag var hennes allt och hjälpt henne under svåra tider i hennes liv och väglett henne extremt mycket. Jag älskade henne med men hade förklarat för henne någon månad innsn jag bestämde mig för att det räcker att jag höll på att gå in i väggen då jag jobbat väldigt mycket för att försörjs oss då hon studerade. Jag va i en mkt förvirrad period i mitt liv och kände mig kvävd och efter att tänkt efter i 3 veckor bestämde mig för att träffa henne och se ifall det fanns något att rädda men hon vägra träffa mig själv och tog med en bekant och hon va uppriven men tyckte vi var för olika. 2 månader har inte ens gått nu och det har kommit fram att hon efter en vecka börjat prata med en ny kille på Facebook som hon nu är förlovad med. Detta är väldigt konstigt för mig då hon första veckan försökte lösa det men jag ville inte det och hon grät och var förkrossad men att släppa så snabbt och gå vidare på detta sätt får mig att undra vem det var igentligen jag delat liv och hen med under denna långa period. Måste påpeka att jag ej ringt eller messat henne heller och jag bara drog mig undan men hon säger till gemensamma vänner att jag vägrar inse att det e slut vilket e lite komiskt. Hon har även adressen kvar hos mig. Ser fram emot lite färska tankar då jag inte vet om jag ska skratta eller gråta Med vänlig hälsning,

Pages