Att komma över sitt ex – hur gör man?

Komma över sitt ex - tips

Oavsett om det kom som en blixt från klar himmel eller om du har anat att det var på gång så är det få saker som känns lika jobbigt som att bli lämnad av den man älskar. Hur gör man för att ta sig igenom ett uppbrott och bli lycklig igen?

Varför är det så svårt att komma över sitt ex?

Det är mer än bearbetning av förlusten som krävs, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidningen Personality and Social Psychology Bulletin, kan ett avslutat förhållande eller äktenskap påverka din självkänsla och bilden av hur du ser på dig själv. När bilden av dig själv inte längre känns självklar kan det skapa känslomässigt lidande. Det konstateras att det inte bara är saknaden av partnern som känns jobbigt men även förändringarna som sker inom dig själv.

LÄS ÄVEN: SÅ ÖVERVINNER MAN ENSAMHETEN

Ta en paus från sociala medier

Att använda sociala medier så som Facebook för med sig positiva saker som att det blir enklare för oss att hålla kontakten med gamla vänner men när det gäller att komma över sitt ex är det bäst att hålla sig borta från datorn. Den brittiska forskaren Sir Nigel Shadbolt förklarar att det mänskliga medvetandet har utvecklats till att glömma, vårt minne är inte perfekt och därför kan vi säga att tiden läker sår. Men att konstant påminnas av det som varit genom gamla bilder och meddelanden gör det svårare att glömma vilket förlänger bearbetningsprocessen och därmed en återgång till det normala.

Komma över sitt ex - eDarling tipsar

”Radera eller dölj ditt ex på alla sociala medier”

Så gör man för att gå vidare och bli lycklig igen!

1 Acceptera omständigheterna och släpp taget

Du både kan och kommer att gå vidare, även om det kan kännas omöjligt just nu. Ett ledord när man försöker komma över sitt ex är ’acceptans’. Här är det viktigt att se på sig själv och sin situation utifrån. Försöker man att acceptera faktumet att man en gång älskade någon som älskade en tillbaka – men att det ligger i det förgångna – har man kommit en lång bit på vägen.

2 Skilj på verklighet och fantasi

När en människa saknar någon som den delat ett starkt band med, blir effekten lätt att man ser personen genom ett romantiserat filter. För att gå vidare är det viktigt att fundera på hur man ser på sin före detta partner, och att man synar filtret och dess förskönande av personen. För att komma över sitt ex är det viktigt att försöka se anledningarna till varför förhållandet tog slut, och acceptera att dessa inte går att ändra på i efterhand.

Komma över sitt ex - tips
3 Fundera på dina tankebanor

Hur ofta tänker du på ditt ex, och vad tänker du isåfall? Är du fortfarande kvar i ”tänk om”-tankar, där du sätter upp potentiella vändpunkter för ert avslutade förhållande? Eller går du tillbaka och försöker reda ut var det gick fel, och om du hade kunnat göra något annorlunda? Sluta med det. Även om det är lätt att vara efterklok, gör det ingen skillnad i nuläget. Dessutom förlänger du ’bandet’ med personen i fråga genom att uppehålla dessa fantasier vilket enbart förlänger sörjeperioden.

4 Undvik mantran

Ett vanligt misstag när man vill komma över sitt ex är att försöka att systematiskt radera ut honom eller henne ur sitt minne. Genom att försöka tvinga hjärnan att sluta tänka på någon, gör man faktiskt det motsatta: istället för att glömma bort det som smärtar, spär man på fantiserandet och ältandet. Det går inte att utgå ifrån ett mantra som ska få en att släppa sitt ex, det kommer helt enkelt bara göra situationen värre.

5 Fyll på med positiv energi och fokusera på dig själv

Omge dig med människor och ting du mår bra av, och framförallt: lägg fokus på dig själv. Inse att ingen kommer ta dig framåt i livet förutom du själv. Se det som en ny start och börja med något nytt; träna, återuppta en gammal hobby, ladda musikspelaren med ny musik eller boka en resa någonstans. Inse att du kan göra precis vad som helst och att det här kan komma att utveckla och stärka dig som person.

6 Rikta din uppmärksamhet mot alla möjligheter som finns därute

När man ältar något är det lätt att fastna i ett negativt tänkande, som bara berör livets omöjligheter och vilket mynnar ut i ett trånande efter allt man inte kan få. Bestäm dig för att inte kolla på gamla bilder eller meddelanden, det gör det bara svårare att komma över sitt ex. Håll blicken riktad framåt och fokusera på vad som komma skall, för nu kan det bara bli bättre!

Vad är dina bästa tips för att glömma en gammal kärlek och komma över sitt ex?

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]!

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion