av eDarlings redaktion
29246

Olycklig kärlek - så hanterar du den

Olycklig kärlek
De flesta upplever någon gång obesvarad kärlek. Att våga uttrycka sina känslor för en person och upptäcka att han eller hon inte känner samma sak kan både vara sårande och svårt att glömma. Ibland kan det ta tid för de kärleksfulla känslorna att försvinna och olycklig kärlek kan påverka ditt liv på många negativa sätt. Nedan finner du ett par tips på vad du bör tänka på om du har svårt att gå vidare efter en förälskelse.

Att hantera olycklig kärlek

Olycklig kärlek hänger ofta ihop med ovisshet och kan därför gynnas om du försöker vara öppen med dina känslor. Har du under en lång tid funderat på hur ett förhållande med en viss person skulle kunna vara är det bäst att försöka ta reda på det. Berätta för personen i fråga hur du känner, få ur dig alla tankar och frågor som du har. Visar det sig att ni inte har någon framtid tillsammans så slipper du forsätta ha tankar på hur det hade kunnat vara, ett tydligt avslut är viktigt för att kunna gå vidare.

Att börja om efter olycklig kärlek

Vissa människor som vi möter etsar sig fast i vårt medvetande och kan vara svåra att glömma. Ofta idealiserar vi personen på ett sätt som sällan överensstämmer med verkligheten. Det kan vara svårt att veta om vi ska följa våra känslor eller vårt förnuft. För att du ska kunna börja om är det oftast bäst att känna efter ordentligt vilka känslor som finns kvar och sedan utvärdera det rationellt. Efter olycklig kärlek är det bra att försöka hitta sätt att komma över känslor av olycklighet. Försök att röra dig i nya sammanhang med nya människor. Att upptäcka nya saker ger ofta möjlighet till nya perspektiv på tillvaron.

Prata om det

Vänd dig till dina vänner för att få råd och stöd. Att prata så mycket som möjligt om vad det är som gör att du känner som du gör är viktigt. Dina vänner kan hjälpa dig att ventilera tankar, men gör det i måttliga mängder. Även om du känner att en olycklig kärlek måste bearbetas så kan även de närmaste vännerna tröttna på att endast prata om dina problem och ständigt om samma person.

Att bli påmind om olycklig kärlek

Försök att rensa bort minnet av honom eller henne från ditt liv. Försök avbryta den kontakt ni tidigare haft, radera profiler på sociala medier eller telefonnummer. Allt som påminner om personen, som gamla bilder och brev, drar bara ut på minnet av olycklig kärlek och för sällan någonting bra med sig. Har ni umgåtts i samma kretsar kan det vara bra att försöka ta en paus från att umgås med gemensamma vänner för att undvika att riva upp gamla sår.

"Försök avbryta den kontakt ni tidigare haft, radera profiler på sociala medier eller telefonnummer"

Det kan vara påfrestande att inte kunna sluta tänka på en person och att inte själv kunna bestämma vem man ska få vara tillsammans med. Att komma över en olycklig kärlek tar tid och det gäller att fokusera på att gå vidare och träffa nya människor. Sanningen är att tiden faktiskt läker alla sår och att det finns andra människor som kan få dig att älska lika starkt igen, om inte ännu starkare.

Vad har du för erfarenheter kring olycklig kärlek? Kommentera nedan!


Har du några frågor eller funderingar? Skriv då till redaktion@edarling.se

Comments

Hej, Jag har ett väldigt stort problem när det gäller kärlek och killar. Det är så att jag faller för de flesta som är snälla och fina och visar intresse för mig. Det är bara det att det ofta slutar med att de blir sura på mig. Jag är en lugn tjej som inte vill brådska så det kan ta ett tag innan jag vill visa känslor (eller vågar). När jag väl ha insett vad jag känner så är det ofta försent... Är det så att killar vill få bekräftelse snabbt? Känner mig så förvirrad...

Hej Anna

Bara att du tror dig förstått vad det är som gått fel och kan analysera situationen med självdistans är ett gott tecken. Nästa gång du träffar en kille du gillar, sätt dig ner och förklara precis det här när timingen känns rätt. På så sätt får du lite mer anderum och han förstår att det inte är något personligt utan att det helt enkelt krävs lite extra tid och tålamod för denna relation. När du träffar rätt man kommer han förstå och ge dig den tiden utan att bli sur eller sätta en tidsgräns. Lycka till med kärleken!

MVH ditt eDarling-team

Inte så lätt det här, varit gift med personen i 9 år, nu 4 år efter vi skildes vill hon "ligga" dum som jag var gick jag med på det och blev förälskad igen. Nu har jag förklarat det och hon vill inte ligga mer om jag blir seriös och att hon inte är intresserad av framtida förhållande. Så mitt val är att vara tyst om mina känslor och få dom obesvarade och hoppas på att hon en dag får känslorna tillbaka, eller säga som det är och förlora henne för alltid. Dejtat mycket men aldrig lyckats få några speciella känslor för andra inte som jag känner för min exfru. Att "radera" och försöka glömma henne funkar inte heller då vi har gemensamma barn...

Hej Jonas

Med barn i bilden förändras såklart allt. Det låter som en komplicerad och frustrerande situation, vi tror dock att det bästa du kan göra ju nu är att följa din magkänsla och det som känns rätt för dig. Att säga sanningen och vara ärlig med sina känslor brukar vara det bästa alternativet i längden. Låt henne inte utnyttja dig, du förtjänar bättre än så! Lycka till med kärleken

MVH ditt eDarling-team

Hur gör man om man ändå vill vara vän med den som man är olyckligt kär i? Jag upplever det som att hon bryr sig mycket om mig och vi brukar ha bra samtal om svårigheter i livet.

Hej!

Det beror på situationen; är din vän medveten om dina känslor? Om inte kan det vara bra att rensa luften först och ha en ärlig kommunikation om var du står i er relation för bådas skull. Du måste bestämma om er vänskap är viktigast för dig eller om det känns för jobbigt att ha kvar henne i ditt liv när kärleken inte är besvarad. Följ din magkänsla, den vet vad som är rätt för dig. Lycka till med kärleken, vi lovar att den rätta kommer dyka upp!

MVH ditt eDarling-team

Har svårt att komma över känslor jag har för en kompis och som lider av depression, har förklarat hur jag känner och han säger att jag betyder mycket för honom och han är ledsen om han lett mig in på fel spår, men sen kan de vara jag som tolkat känslorna fel också. Vi är i stort behov av varann då jag också lider av deppression och vi stöttar varann i allt. Hur ska man klara sig utan de stöd som både jag fått av honom och det stöd jag gett tillbaka? Han säger han aldrig skulle klara av ett förhållande pga hans förflutna, men jag vet att det är han som inte vågar ta chansen, han är rädd. Vi är båda rädda att förlora varann. Hur orkar man ta sig vidare?

Hej

Nu vet vi inte riktigt hur situationen ser ut, men förhoppningsvis kan ni fortsätta vara vänner trots att ni inte hyser samma slags känslor för varandra. Kanske känner du att det blir för jobbigt att umgås när dina känslor inte är ömsesidiga, vi vet att det är ett tufft beslut men om du anser att den vänskap ni har tillsammans och det stöd som ni ger varandra är viktigare så råder vi dig att behålla vänskapen. Det låter som att han har stora problem med att binda sig, något som är utan din kontroll och något han kanske bör söka hjälp för. Du kan inte bota honom, däremot kan du vara en god vän på vägen och se hur framtiden utvecklar sig. Vi önskar dig all lycka till.

MVH ditt eDarling-team

Men om personen går i ens skola då? Kan ju inte precis sluta gå till skolan

Hej!

Att ständigt se personen i fråga och påminnas om dess existens hjälper självklart inte processen att komma över en olycklig kärlek men tiden läker alla sår och en dag kommer du se din gamla kärlek och inse att denna är mänsklig med brister som alla andra och att du är en mycket bättre match med någon annan.

Lycka till med kärleken! MVH ditt eDarling-team