Dejting för skilda – så separerar du från din partner

Separera samt dating för skilda - eDarling

Har du funderat på att separera? Att prata med sin partner om sin önskan att gå skilda vägar är något som de flesta fasar för. eDarling har sammanställt några saker att tänka på när du vill avsluta ett förhållande.

Separera ansikte mot ansikte

Tänk över vad du ska säga till din partner i förväg och formulera anledningar till varför du vill bryta upp. Har känslorna för din partner svalnat? Eller är det kanske svartsjuka som ligger bakom din önskan? Var ärlig med varför du vill separera, och förbered dig på vad du ska säga till din partner. Genom att vara beredd minskar du risken för att säga saker som du egentligen inte menar. Du bör också tänka på att sätta dig ner med din partner och ha ett privat samtal om separationen. Berätta inte om din önskan att separera via sms, e-post eller brev – din partner förtjänar ett samtal ansikte mot ansikte.

”Var ärlig med varför du vill separera, och förbered dig på vad du ska säga innan.

Dejting för skilda – var ärlig!

”Det är inte du, det är jag” och andra klyschor som används vid uppbrott är något du bör undvika när du avslutar ett förhållande. Försök vara ärlig och undvik vaga svar så att din partner inte behöver grubbla över orsaken till separationen. Om du är säker på att du inte vill att ni ska återförenas bör du även vara ärlig med detta, så att din partner inte bygger upp förväntningar på en eventuell återförening. Om du vill separera för att du har träffat någon annan ska du inte heller dölja detta. Hur jobbigt det än må vara att berätta att du träffat någon ny är det bättre att din partner får höra det direkt från dig, istället för genom vänner eller bekanta.

Undvik att anklaga din partner

Försök att avstå från anklagelser när du bryter med din partner. Det är bättre att lugnt förklara orsakerna till din önskan att separera än att säga saker som kan vara elaka eller sårande. Det är exempelvis bättre att förklara och säga ”jag kände mig ensam” än att anklagande påstå att ”du hade aldrig tid för mig!”.

Dejting för skilda – finn tid för bearbetning

Alla reagerar olika när de får veta att deras partner vill separera. Det kan vara jobbigt att bli lämnad, och många kan bli väldigt ledsna även om de varit förberedda på situationen. Det kan vara en god idé att inte ha så mycket kontakt med varandra strax efter uppbrottet, innan båda parterna har hunnit bearbeta det som hänt. Efter att ni båda fått lite distans till ert förhållande kanske ni kan hitta ett sätt att förhålla er till varandra som båda är bekväma med och ha ett vänskapsförhållande. Om du och ditt ex har barn tillsammans kan det vara av stor vikt att ni kan vara vänner även efter att ni valt att separera.

Separera - eDarling

Om din partner är den som vill separera

Kanske är det inte du, utan din partner som vill bryta ert förhållande. Att vara den som blir lämnad, framförallt om det är emot ens egen önskan, kan vara otroligt påfrestande. Ofta kräver det lång tid att komma över ett ex. Det är vanligt att sorgeprocessen tar sin tid efter en separation, men det är viktigt att tillslut försöka gå vidare. Fokusera på dina intressen och hobbys och ta dig tiden att träffa både nya och gamla vänner. Tiden läker alla sår och vem vet, snart kanske du är redo att hitta kärleken igen?

Har du några frågor eller funderingar kring dejting för skilda? Skriv då till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion