Nätdejting är omgivet av fördomar, men vilka är det som faktiskt står bakom dejtingprofilerna? eDarling gräver djupare i hur den genomsnittlige nätdejtaren ser ut!
Ibland kan de där jobbiga känslorna komma. Ilande känslor i maggropen av att din partner funnit någon annan, eller att du kommer på dig själv med att ge honom eller henne svartsjuka blickar när han eller hon står och pratar med någon av det motsatta könet.
Varför är du svartsjuk – egentligen?
Svartsjuka är en känsla som kan vara svår att göra sig av med när du väl har drabbats av den. Det är inte lätt att helt plötsligt sluta känna något, bara för att ens partner säger att man inte borde vara svartsjuk. Känslan finns kvar ändå. Det man dock kan göra är att försöka bearbeta svartsjukan och komma underfund med varför man känner som man gör. Är det så att du har anledning till att faktiskt vara svartsjuk, eller kan det vara så att problemen ligger hos dig själv?
Svartsjuka är synonymt med dålig självkänsla
Många som lever i en parrelation har lätt att känna sig ensamma eller mindre självsäkra när deras partner är bortrest eller inte är vid deras sida i vissa situationer. Det kan bero på att personer med dåligt självförtroende ser förhållandet med sin partner som en trygghet i tillvaron där mycket annat kan kännas tungt eller obehagligt. Har man låg självkänsla när man inleder ett förhållande kan man även ha det lättare för att känna svartsjuka i förhållandet. Man kan känna att man inte duger, att man inte förstår varför ens partner är med en, och att ens partner kommer lämna en så fort han eller hon hittar någon bättre. Det är känslor som dessa som också kan föda svartsjuka.
Bättra på självförtroende och slipp de svartsjuka känslorna
Risken för att känna svartsjuka minskar om man känner sig trygg i sig själv och har en bra självkänsla. Att kunna vara ensam och fortfarande känna sig trygg och tillfreds visar på stark inre självkänsla och välmående. Självförtroendet kan ibland variera från dag till dag. Ofta kan omständigheter utifrån påverka hur man känner sig, såsom alkohol eller kommentarer från kollegor eller vänner – men ofta har man i grunden antingen bra eller dåligt självförtroende, och det kan vara svårt att förbättra det på bara några dagar.
”Om du har dåligt självförtroende så försök att stå på dig och istället tänka positiva tankar om dig själv.”
Om du har dåligt självförtroende så försök att stå på dig och istället tänka positiva tankar om dig själv. Försök att komma underfund med vad som kan ha bidragit till hur du känner. Är det personer i din närhet som trycker ner dig? Har det hänt något i ditt liv för länge sedan som du ännu inte lyckats bearbeta? När du har funnit grunden till varför du känner som du gör kan du börja bearbeta känslorna och i det långa loppet din återkommande svartsjuka.
Prata om din svartsjuka
För att råda bot på sin svartsjuka kan det första steget vara att prata ut om problemet. Berätta vad du känner och vad du känner svartsjuka över. Innan du pratar med din partner bör du även komma underfund med varför du har dessa känslor, och vad det är som triggar igång din svartsjuka. I de allra flesta fall så ligger svartsjukan hos en själv, och man har oftast absolut ingenting att känna svartsjuka över. Om svartsjukan däremot skulle vara befogad så är det alltid bra att ha pratat ut om saken – och på så sätt även få veta vad din partner känner om saken.
Kom ihåg att svartsjuka alltid går att bota, hur tungt eller jobbigt det än känns. Det kan vara något man måste jobba på – men det går alltid, alltid över.
Har du någon personlig erfarenhet av svartsjuka? Dela med dig genom att kommentera nedan!
Har du några frågor? Skriv gärna till [email protected]