Vän med sitt ex – hur får man det att fungera?

Vän med ett ex - funkar det? eDarling

”Vi kan ju fortfarande vara vänner” – vem har inte hört den meningen? Tillsammans med ”det är inte du, det är jag” är det en av de klyschigaste göra slut-fraserna, och hur uppriktigt den än är menad kan det kännas tveksamt om den kan bli verklighet. Att plötsligt växla ned från en nära, intim kärleksrelation till att bara vara vän med sitt ex – är det ens möjligt?

En relation ändras

I en relation kommer man ofta väldigt nära varandra. Man berättar saker man inte skulle berätta för någon annan, träffas vanligtvis ofta och kanske rentav bor tillsammans en period. Efter uppbrottet kan det kännas tomt: man förlorar inte bara en partner, utan också en av sina bästa vänner. Men det finns egentligen inget som säger att man måste sluta umgås som vänner efter att man gjort slut. Hur gör man då för att vara vän med sitt ex?

Vän med sitt ex – när fungerar det?

Att göra slut känns nästan alltid sorgligt för båda två, och särskilt sårad blir kanske den som blir lämnad. Då kan det ta lång tid innan det känns bra att umgås som vänner igen. Men så länge inget stort svek ligger bakom uppbrottet finns det goda utsikter för att bli vän med sitt ex, om man bara respekterar varandra och ger varandra tid att komma över förhållandet. Så länge man lyckas hålla distansen till relationen man brukade ha kan man kanske hitta tillbaka till dess kärnvärden: omtänksamhet och lojalitet.

Från kärlek till vänskap

Om man var vänner innan man blev ett par är det lättare att bli vän med sitt ex. Då har man en tidigare erfarenhet av hur ens vänskapsrelation såg ut. Har man gemensamma intressen så har man också någonting att hänga upp den nya vänskapsrelationen på – då är det ännu troligare att man återigen blir vän med sitt ex.

”Om man var vänner innan man blev ett par är det lättare att bli vän med sitt ex”

Vän med sitt ex: en prövning för den nya relationen

Fastän relationen till exet enbart är vänskaplig så är det förståeligt att ens nya partner kan bli svartsjuk, eller att man själv blir svartsjuk på partnerns ex om de har en nära relation. De flesta vill känna att de är den viktigaste personen för sin partner. Exet kan upplevas som ett hot mot relationen, och man kan vara rädd för att partnern inte är helt hängiven. Men svartsjuka handlar oftast om osäkerhet, så det är bättre att gå till botten med sina egna känslor än att konfrontera partnern med omotiverade anklagelser.

Barn med expartnern – viktigt att vara vänner

Om man har barn med expartnern är det extra viktigt att verkligen satsa på att bli vän med sitt ex. Det är påfrestande för barnen att känna att de behöver välja sida med en av sina föräldrar. Dessutom är det viktigt att som förälder föregå som ett gott exempel när det kommer till att visa respekt mot andra.
Att behålla sitt ex som vän är med andra ord inte alls en omöjlighet – så länge man ger det tid och omsorg!

Är du vän med ett ex? Kommentera nedan för att dela med dig av dina erfarenheter!

Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion