Kär i en vän – vad ska man göra?

Kär i en vän? eDarlings tips

En god vän är på många sätt idealisk att inleda ett förhållande tillsammans med. Din vän är lojal, förstående, och delar dina intressen. Ni uppskattar varandras sällskap och har roligt ihop – vilket alla är viktiga grunder för att ni ska kunna ha ett långt och lyckligt förhållande tillsammans. Men hur underbart det än låter att dejta sin vän så vet vi alla att det kan finnas risker. Så hur vet du om det är värt att ta chansen att ha ett romantiskt förhållande med din vän, och samtidigt riskera er vänskap?

Vänskap eller romantik?

Är du beredd att riskera er vänskap för ett romantiskt förhållande? Det positiva med att du dejtar en vän är att ni redan känner er trygga och bekväma med varandra. Ni behöver inte vara nervösa och ni känner redan varandra mycket väl. Du vet också att ni båda redan bryr er mycket om den vänskap ni har.

Överväg riskerna

Fråga dig själv hur pass seriösa dina känslor är. Tror du att ert romantiska förhållande kommer att vara i längden, eller är det bäst att hålla er till den vänskap ni redan har? Överväg riskerna. Hur mycket förväntar du dig av relationen, är det mest fysiska känslor eller har du djupare känslor för din vän? Det är ofta inte värt att riskera er vänskap över något som du kanske i början redan vet inte kommer att hålla.

Håll utkik efter tecken och antydningar

Om du har insett att du är kär i din vän och att du vill inleda ett förhållande med honom eller henne, försök då att ta det lugnt. Håll utkik efter känslor som är ömsesidiga. Om din vän ger dig antydningar verbalt och även med beröring brukar ofta övergången från vänskap till ett romantiskt förhållande ske naturligt. Men om din vän pratar om dig och till dig som om du vore ett syskon, eller om din vän pratar om andra personer han eller hon är attraherad av så borde du ta ett steg tillbaka. Försök att känna av vibbarna du får av din vän. Oftast känner du ganska fort om känslorna är besvarade eller ej

”Oftast känner du ganska fort om känslorna är besvarade eller ej.

Ta förhållandet seriöst

Bara för att ni är vänner så betyder det inte att du kan behandla honom eller henne precis som förr. Du bör vara medveten om att ni nu är ett par. Se till att gå på dejter och gör romantiska gester för din partner. Även om ni redan känt varandra i många år så är det alltid givande för ett förhållandet med romantiska inslag. Kom ihåg att ni är mer än vänner, och då förväntar man sig ofta också en annan slags uppvaktning!

Vad händer om det tar slut?

Om du har tagit chansen och det tyvärr inte gick som du ville, förvänta dig inte att ni ska kunna vara vänner precis som förr – i alla fall inte till en början. Det kan ta ett tag innan ni kan umgås som som ni gjorde förr, men tids nog kommer ni troligtvis att hitta tillbaka till er vänskap. Ångra inte att du har tagit chansen, du kanske känner dig mer säker nu när ni har provat och kommit fram till att ni passar bättre ihop som vänner!

Har du varit kär i en vän? Dela med dig genom att kommentera nedan!

Har du några frågor? Skriv gärna till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion