Otrohet – var går gränsen, och hur går man vidare?

Otrohet - eDarling

Otrohet är ingenting man vill tänka på när man lever lyckligt i ett förhållande. Otrohet är dessutom ovanligt i ett välfungerande förhållande där båda parter mår bra och trivs. Om man älskar varandra och litar på varandra är risken för att bli bedragen mycket liten. Men vi är alla människor, och människor begår misstag och snedsteg.

Om otrohet

Det finns ingen absolut definition av vad otrohet är. Vissa ser det som otrohet om partnern endast tänker tanken på att vara med någon annan, medan andra inte har några problem med att partnern kysser eller har sex med andra personer. Otrohet innebär att bryta en överrenskommelse, och det är upp till varje par att veta vad den överrenskommelsen är. Oftast är den inte uttalad, men det kan vara bra att prata igenom vilka regler ni vill ha i förhållandet. De flesta ser otrohet som någonting oförlåtligt och som ett tecken på att man inte riktigt älskar sin partner eller är olycklig i förhållandet. Om man lockas av tanken att träffa andra utanför relationen kan det vara en god idé att fundera på varför. Är det något som bör förändras i förhållandet eller är det dags att bryta upp?

”Är det själva otroheten som känns kittlande eller finns det andra motiv?”

Öppen relation – otrohet på era egna villkor

Att ha en öppen, polygam relation är ett alternativ som fungerar för många. Om du vill lägga fram det för din partner är det viktigt att tänka på hur du uttrycker dig. För hellre in ämnet i en allmän diskussion än att öppet fråga om ni ska träffa andra. Du vill inte få det att låta som att du erbjuder honom eller henne fri tillgång till sin egen sexualitet – det vill ingen höra. Självklart kan en öppen relation vara ett känslomässigt minfält om inte båda befinner sig på samma sida, så sätt upp väldigt tydliga regler för vad som är okej och inte okej för just er. Gå inte med på att ha ett öppet förhållande om du egentligen inte vill, då finns risken att dina känslor är dem som kommer såras i slutändan.

Om din partner är otrogen

Otrohet kan vara väldigt svårt att förlåta, och många har svårt att få tillbaka förtroendet för en partner som en gång har varit otrogen. Om din partner ber om din förlåtelse och är märkbart ledsen bör ni prata igenom händelsen. Är det däremot en återkommande företeelse gör du kanske bäst i att lämna relationen. Din partner respekterar inte dina känslor och är inte tillräckligt engagerad i förhållandet för att han eller hon ska sluta att vara otrogen. Om du är i ett förhållande med en person som gör dig ledsen är det kanske bäst att inse att den helt enkelt inte är den rätta för just dig.

Otrohet, vart går gränsen?

”Blir du sviken gång på gång är det bäst att lämna relationen”

Hur går man vidare?

Det var din partner som var otrogen mot dig. Det var han eller hon som agerade felaktigt. Du provocerade inte fram otrohet och förtjänade inte att bli bedragen – det är den otrogna som skulle handlat annorlunda, inte du. Det är lätt att klandra sig själv och känna sig ratad, men det ska man inte behöva göra. Försök att undvika svartsjuka tankar på partnern tillsammans med den andra, och konfrontera inte personen din partner var otrogen med. Det är väldigt svårt att återfå fötroendet för någon som svikit en, att kunna gå vidare kräver mycket av dig och din partner. Han eller hon måste vara förstående inför dina känslor, och du ska inte behöva tolerera att bli kallad kontrollfixerad om du har frågor. Terapi är ofta en bra lösning. Det är bra med en neutral part som kan medla, ge er hjälp och synpunkter i er svåra situation. Idag finns det ett flertal dejtingsajter som öppet är till för otrohet, men om du är på jakt efter anspråksfulla singlar som vill ha ett seriöst förhållande – då har du kommit rätt med eDarling!

Har du erfarenhet av otrohet? Dela med dig genom att kommentera nedan!

Har du några frågor? Skriv gärna till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion