Äkta kärlek – så känner du igen den

Äkta kärlek - eDarlings guide

De flesta av oss vill ha en partner att dela livet med och söker efter livslång kärlek. Men när du väl har träffat någon, hur kan du egentligen avgöra om det är äkta kärlek eller ej? eDarling har kartlagt detta hur vi påverkas av kärlek, hur den definieras av forskarna och hur du bäst håller den i liv genom åren!

Så påverkar kärlek dig

När man blir förälskad är det lätt att bli helt hänförd av sin partner vilket får många till att dra slutsatsen att det är äkta kärlek de upplever. Albert Einstein College i New York har utfört en studie där de gjorde hjärnskanningar för att kunna se hur kärlek påverkar hjärnan. De visade en bild på deras partner samtidigt som de skannade hjärnan vilket visade i vilka delar som det blev en ökad aktivitet i. Delen av hjärnan som är kopplad till begär blev mer aktiv dessutom ökade aktiviteten i den del där dopamin produceras, vilket påverkar vår motivation och vårt välbefinnande. Det är alltså inte konstigt att vi söker efter en partner, det här visar att kärlek inte bara är en känsla, det är något vi har en drift efter i våra hjärnor, precis som vår drift att hitta mat och vatten1. Men hur vet man att kärleken man funnit verkligen är äkta?

Vad är äkta kärlek?

För att definiera vad äkta kärlek är i ett romantiskt förhållande har den amerikanska psykologen Robert Sternberg brutit ner det till de följande tre komponenterna; passion, intimitet och engagemang.

Sternberg menar att den sanna kärleken har passion i form av att du känner en stark attraktion och lust för din partner. Det finns också ett näst intill tvångsmässigt behov av att få dina känslor besvarade.

Den intimitet som äkta kärlek för med sig leder till tillgivenhet. Närheten och de band som formas mellan er växer fram först när ni spenderar mycket tid ihop och delar allt fler aspekter av era liv med varandra. Intimitet är något som tar tid och bygger på tillförlit och att ni känner er trygga i varandras sällskap.

Med engagemang menas att det krävs en förmåga att hålla ihop oavsett vad som händer och att kunna lösa konflikter på ett moget sätt. Missförstånd löser ni utan att förutsätta att partnern har dolda motiv. Den här sortens engagemang innebär att du har en vilja att försonas och att fortsätta förhållandet oavsett hur du känner i stunden2.

Äkta kärlek - så känner du igen den!

Håll kärleken vid liv

Den sanna kärleken kommer till skillnad mot vad många kanske tror inte utan sin beskärda del av besvär eller ansträngningar. Det är viktigt att aldrig sluta vårda och jobba på relationen, även om passionen kanske svalnar succesivt så finns det då kvar en stadig grund att stå på. Det kan beskrivas som en ständig process, hur du älskar din partner och hur du själv vill bli älskad. Att älska någon innebär också att vara empatisk och se till så att bådas behov i en relationen blir mötta3. Se till så att ni hittar på roliga saker tillsammans, kommunicerar ärligt med varandra och glöm inte av de små gulliga gesterna!

”Det är viktigt att aldrig sluta vårda och jobba på relationen

Äkta kärlek är inte enkel, men när du väl funnit den – ta inte din partner för given och behandla han eller henne för vad den är; den viktigaste och mest speciella personen du har i ditt liv. Lycka till med kärleken!

Har du funnit äkta kärlek än? Kommentera om din upplevelse nedan!

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Källor

1 http://edition.cnn.com/2007/HEALTH/02/14/love.science/index.html

2 http://psychcentral.com/blog/archives/2012/05/24/true-love-how-do-you-know/

3 http://psychcentral.com/blog/archives/2013/02/11/relationship-experts-on-true-love-making-love-last/

Om författaren: Sara Kvarfordt Se fler artiklar skrivna av Sara Kvarfordt