Få till en bra dejt – hemligheterna

En riktigt lyckad dejt - så gör du

En dejt är när två människor träffas för att se hur väl de passar ihop och trivs tillsammans. Men vilka faktorer är det egentligen som avgör om dejten är en succé eller ej? eDarling listar, med hjälp av en ny, unik studie, några överraskande och hjälpfulla rön om vad som går hem och inte på en dejt.

Vad avgör om en dejt är bra eller ej?

Forskare på Stanford University har i en unik studie1 analyserat nästan 1000 speed-dating par för att ta reda på vad det är som krävs för att en gnista ska uppstå två människor emellan, men även vilka faktorer som spelar in och gör en dejt medioker eller till och med misslyckad. Vi har plockat fram några av de mest fascinerande, och överraskande resultaten från undersökningen som kan hjälpa dig inför nästa dejt!

Ändrat röstläge hos kvinnor tyder på intresse enligt män

Forskarna noterade att när kvinnor pratade fort och ändrade sitt tonläge ofta under en konversation så läste männen av detta som ett tecken på intresse, då det ansågs tyda på uppspelthet. Däremot så ansågs en monton och långsam samtalston under en dejt signalera distanserande samt ett ointresse. Hur du uttrycker dig genom ditt röst-och tonläge kan vara något att ha i åtanke beroende på vad för slags vibbar du vill ge ifrån dig nästa dejt!

Kvinnor är vanligtvis mer kräsna än män

Generellt så visar forskning att kvinnor är mer selektiva när det kommer till val av en potentiell partner än vad män är. I denna studie så visade det sig bland annat att kvinnor var mindre villiga att gå på en andra dejt i mycket större utsträckning än vad män var.2 Så om du är kvinna är det mest troligt att bollen ligger i din spelplan när det kommer till frågan om det blir ytterligare en dejt eller inte!

Dejt - hur får man till det?

Kvinnor gillar män som avbryter – på rätt sätt

Något överraskande var att studien fann att många kvinnor uppskattade när män avbröt dom mitt i en berättelse – men bara om det var för att avsluta deras mening eller om de ville påpeka att de höll med om vad som sades. Detta ansågs vara ett bevis på att någon lyssnar uppmärksamt och att engagemanget och intresset är lika ömsesidigt från båda parter. En annan vinnare var att sticka in med empatiska fraser som ”Fantastiskt” eller ”Vad synd att höra” när den andra personen berättade om positiva eller negativa saker i sitt liv. Empati var även den gemensamma nämnare och egenskap som krävdes för att öka oddsen för en till dejt tillsammans.

”En vinnare var att sticka in med empatiska fraser”

För många frågor kan vara dödsstöten på en dejt

Ett av de kanske mest förvånande resultaten från studien var att för många frågor på en dejt kan göra att bandet eller gnistan mellan eller faktiskt försämras. Frågor visar väl att man är intresserad och entuasiastisk? Absolut, men om det görs till överdrift kan det leda till att ni känner er mer avskilda från varandra då det stör flödet i en konversation, känns forcerat och kan skapa en distans. Visst, du vill få reda på så mycket som möjligt om din potentiella, nya partner – men kom ihåg det är inte en intervju. Speciellt vissa frågor bör undvikas under den första dejten.

Vad pratar du helst om på en dejt? Kommentera nedan!

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Källor

1 http://www.funginstitute.berkeley.edu/sites/default/files/2013%20McFarland%20et%20al_Making%20the%20Connection_Social%20Bonding%20in%20Courtship%20Situations.pdf
2 http://www.womenshealthmag.com/sex-and-relationships/first-date-secrets
Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion