Framfusig — Så hanterar du påträngande partnerförslag

Vad gör jag när någon jag lärt känna på internet är för framfusig?

”Hej, varför svarar du inte? Du verkar så intressant.” Att läsa ett sådant meddelande kan kännas smickrande första gången, men om det rör sig om det andra eller tredje meddelandet från samma användare kanske det börjar kännas en aning för påträngande. Hur gör man i detta läge? Vi ger dig goda råd om hur du hanterar en beundrare på internet som är för framfusig.

När är någon framfusig?

Oavsett om ditt partnerförslag vill ha ditt telefonnummer, ställer en väldigt privat fråga eller helt enkelt hör av sig för ofta för att du ska känna dig helt bekväm – kom ihåg att det är du som bestämmer när du tycker att någon är framfusig. Lyssna alltid på magkänslan, särskilt i början av din kontakt med någon.

Tips: Tänk alltid på att du själv får bestämma i vilket tempo du vill lära känna någon.

Sätt gränser

Vilket tempo i nätdejtingvärlden är mest behagligt för dig? För att ta reda på det kan du sätta upp ett par regler för dig själv. Testa att skriva högst två meddelanden i veckan till ett partnerförslag du tycker verkar intressant.

Tips: Ha kontakt med flera partnerförslag. Det ger dig möjligheten att känna av dina gränser. Du samlar erfarenhet i ditt partnersök och kan dessutom jämföra hur dina partnerförslag reagerar och se vilket du känner dig mest bekväm med.

För framfusig? Skicka rätt signaler

Om en person du lärt känna på internet varit för framfusig för din smak, gör honom eller henne uppmärksam på det. Skriv till exempel att du för tillfället inte känner dig trygg med att ge ut din privata mailadress. Föreslå att ni lär känna varandra lite bättre först och slå fast att du vill ta det hela lite långsammare. Så skickar du tydliga signaler och om din nätbekant är uppriktigt intresserad av dig, kommer han eller hon troligen att respektera din önskan och lugna ner sig.

Tips: Var inte rädd för att visa upp ett tydligt stopptecken. Om detta leder till att din kontakt inte hör av sig mer eller inte respekterar dina gränser är det ett tecken på att det hade varit en dålig grund att bygga ett förhållande på.

Hitta balansen

För att lyckas med nätdejting är det inte bara viktigt att sätta egna gränser. Satsa snarare på att finna en balans mellan hälsosam skepsis och nödvändig tillit till din nätkontakt. Annars kan dina signaler att du vill ha mer distans missförstås som att du inte är intresserad.

Tips: Försök att skaffa mer information och fråga ditt partnerförslag varför han eller hon är så framfusig. Kanske rör det sig om en beundrare som fallit hårt för dig. Eller så är det bara en person som är ny på nätdejting och som känner sig nervös.

Låt dig inte pressas

Om du tycker att någon är för framfusig kan det vara lätt hänt att du känner dig pressad. Låt dig inte tvingas till något. Fortsätter han eller hon att ignorera dina gränser och din vilja att ta det långsammare, är det bäst att bryta kontakten. Tacka nej, hövligt men tydligt.

Skulle det däremot vara så att ditt partnersök på nätet inte börjar bra, är det ingen anledning att kasta in handduken på en gång. Med lite tålamod och nytt mod kommer du säkert att hitta en partner som respekterar dig och accepterar dig som du är. Kom ihåg: Äkta kärlek känns aldrig framfusig!

eDarlings redaktion, 2012
Har du frågor eller funderingar? Skriv till [email protected]