Kan man återvinna förhållanden?

Kan man återvinna förhållanden? eDarling

Det är ett vanligt fenomen att söka trygghet och kärlek hos en före detta partner. Men att återförenas med ett ex är en komplex företeelse som bör betänkas noggrant innan handling. eDarling diskuterar fördelarna och nackdelarna med cykliska relationer.

Vad är ett ”av och på-förhållande”?

Enligt en undersökning så kan hela 40% av förhållanden klassifieras som ”av-och-på” förhållanden1. Så hur definieras egentligen ett av-och-på förhållande? Fenomenet kan helt enkelt förklaras som relationer som återupptas trots att paret tidigare har gått skilda vägar eller tagit en paus. Men, är det någonsin en god idé att återuppta en relation som en gång avslutats?

Fördelarna med att återuppta en avslutad relation

Som alltid när det kommer till relationer och kärlek finns det en uppsjö av svar till denna fråga. Men låt oss först identifiera fördelarna med att återförenas med ett ex. Bland de vanligaste orsakerna när det kommer till att hitta tillbaka till en gammal kärlek (eller om det varit en paus i relationen) är faktorer så som bekvämlighet och igenkänning.

Tiden som man har spenderat isär kan hjälpa till att ge en ny uppskattning för personen i fråga. Ytterligare en fördel är att det uppenbarligen finns en anledning att ni funnit tillbaka till varandra uppbrottet till trots.

De negativa aspekterna – mer problematiska förhållanden?

Det är lätt att glömma de negativa aspekterna av ett förhållande och börja sakna de positiva egenskaperna hos sitt ex efter ett tag som singel. Utgå inte automatiskt ifrån att allt kommer att bli annorlunda denna gången utan att först verkligen kommunicera om varför det inte funkade innan. Se till att vara ärliga med varandra, en ’nystart’ är bara till en viss del möjlig i denna situation då det redan finns en historia där.

”Totalt sett, jämfört med icke-cykliska partners så var on-off partner mindre benägna att rapportera positiva egenskaper i den inledande fasen av deras relation och medan de för närvarande dejtar,” skriver forskaren Aaron Ben Zeev om av-och-på-förhållanden i den ovan nämnda studien. Förnuft och känsla står i vägen för varandra , trots vetskap om att förhållandet inte har fungerat tidigare så är det lätt att tro att saker kommer att bli annorlunda nästa gång.

När ska man släppa ett ex och gå vidare?

Så, hur avgör man när det är dags att släppa taget om en cyklisk relation? Om situationen håller i sig år efter år, när är det dags att bestämma sig? Först måste man försöka fastställa vad det är som driver beteendet och om oddsen för att förhållandet ska hålla är tillräckligt höga för att riskera ytterligare ett uppslitande avslut.

Aaron Ben Zev påpekar; ”Av-och-på partners rapporterar fler negativa aspekter i sina förhållanden (t.ex. ineffektiva konflikter, en osäker relation) samt färre positiva aspekter (så som underhållning av relationen, tillfredsställelse och engagemang) än partners i icke-cykliska förhållanden.” Så, hur bestämmer man att det är dags att gå vidare eller ej?

Förnuft och känsla

Man kan alltså välja att se situationen ur två olika perspektiv; antingen att det finnas bättre förutsättningar att lyckas med relationen då man vet vad som gick fel förra gången, eller att chansen är mindre då relationen redan haft problem stora nog för ett uppbrott. Oavsett om man väljer den mer optimistiska eller pessimistiska inställningen så är kommunikation nyckeln, då känslor lätt kan stå i vägen för logik.

Förutsättningen för ett hållbart förhållande är att båda parterna lärt sig något från tiden de spenderat isär, annars är chansen mycket stor att problemen man haft tidigare bara upprepas. Så försök att dra lärdom av misstagen om du och din partner alltid gör slut av samma orsaker. Se till att återvända till varandra av rätt anledningar såsom kärlek och saknad istället för ensamhet och rädsla för att vara singel.

Har du några frågor eller funderingar? Skriv då till [email protected]

Källor

1 http://www.psychologytoday.com/blog/in-the-name-love/201108/is-romantic-reconciliation-worth-the-effort

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz