Hur gör man slut med någon?

Göra slut - eDarlings tips

Oavsett om man är den som dumpar eller den som blir dumpad är det aldrig en enkel upplevelse att avbryta ett förhållande. Så, hur gör man slut på ett sätt som känns värdigt för båda och ger plats för att gå vidare?

Välj rätt tid och plats

Att dumpa någon genom e-mail eller sms är inte bara fegt utan även förolämpande mot en person som du med största sannolikhet haft en väldigt nära och betydande relation med. Möt upp med personen i fråga öga mot öga – det är du skyldig den. När det kommer till timingen – undvik högtider så som jul eller födelsedagar för att bryta upp ett förhållande, den dagen kan isåfall bli en påminnelse i många år framåt om ett känslomässigt trauma och automatiskt förstöra en dag eller helg som var menad att vara glädjefylld. Allt har sin tid och plats, se till att välja denna med särskild omsorg!

Var ärlig men finkänslig

Du kommer aldrig ångra dig om du var finkänslig när du gjorde slut med någon, om du är elak eller säger saker sårande i stundens hetta kan det sätta djupa spår. Självklart kan det finnas omständigheter som lockar dig att såra men försök vara så specifik som möjligt utan att vara för personlig eller illasinnad, personen i fråga befinner sig i ett extremt utsatt läge känslomässigt så var försiktig och empatisk. Kanske anade din partner vad som skulle ske, kanske kom det som en chock – försök kom ihåg att även om detta kanske är något som du begrundat i månader och en tanke som du numera är mycket välbekant med så kan det hända att din partner inte anade någonting och kommer behöva tid för att smälta och förstå vad som egentligen händer, så ha tålamod.

”Personen i fråga befinner sig i ett extremt utsatt läge känslomässigt så var försiktig och empatisk

Hur gör man slut? Försök hålla dig neutral

Om ditt ex blir aggressiv eller hysterisk försök att inte reagera tillbaka på samma sätt utan håll dig så neutral som möjligt. Att bli dumpad kan vara en extremt jobbig upplevelse och alla reagerar olika på traumatiska händelser. Enligt forskning av Dr. Edward E. Smith så kan smärtan från ett uppbrott vara lika stark som fysisk smärta då de båda triggar samma slags hjärnaktivitet. Så var lyhörd inför hur ditt ex reagerar och var varsam med dina ordval då denne befinner sig i ett utsatt tillstånd.

Tänk ut i förhand vad du vill säga

Det finns en stor chans att ditt ex kommer ha många frågor, frågor som du kanske inte ens kan svara på själv. Ofta är det inte bara relationen med din partner som du avslutar, utan även den med dennes familj och vänner som kan ha blivit en stor och betydande del av ditt liv. Så gör upp en tydlig plan i ditt huvud i förhand av vad det är du vill ha sagt – det här är inte rätt tid för improvisation. Kom ihåg; var ärlig och behåll ditt lugn när du förklarar varför du vill bryta. Fokusera inte enbart på det negativa – berätta även vad du fann positivt och bra med er relation, detta kan hjälpa processen för den som känner sig avvisad.

Att göra slut är ett stort beslut som bör betänkas grundligt, eDarling har listat sju dåliga orsaker till att göra slut, tänk efter – gör du slut av rätt anledning eller är ert förhållande kanske värd en till chans?

Har du frågor eller funderingar kring hur man gör slut? Hör gärna av dig till [email protected]!

Hur gör man slut? Dela med dig av dina åsikter kring ämnet genom att kommentera nedan!

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz