Par i Eurovision -d e delade musiken och kärleken

Par i Eurovision

Eurovision Song Contest är känslofylld på många sätt, eDarling listar kärleksparen som tog sig an tävlingen tillsammans. Både vinster och misslyckanden har förenat par i Europas största musiktävling.

ABBA – Två par i en grupp

ABBA är ett lysande exempel på par i Eurovision, fyra medlemmar och två äktenskap. Men de är bara ett av många exempel på romantiska partners som också fungerat bra ihop musikaliskt. Dock har endast ett fåtal gjort det som deltagare i Eurovision Song Contest. Både

sverige

kärlek och hat gömmer sig bakom kulisserna på denna festival.

År 1974 vann ABBA med låten ”Waterloo”. Den svenska kvartetten bestod av två romantiskt involverade par. Först var det Björn och Agnetha som gifte sig 1971 och fick tre barn tillsammans. Benny och Frida gifte sig också några år senare. Men parens framgång och kärlek växte inte i samma takt vilket ledde till skilsmässa för båda paren. Efter det fortsatte de ett par år till men att jobba tillsammans med sitt ex blev för jobbigt för dem och de gjorde sitt sista uppträdande som ABBA 1982. Att vara vän med sitt ex kan vara svårt speciellt om man inte kan få lite distans till varandra och är i en situation som denna då man ständigt måste ses.

Norges par i Eurovision

Under artistnamnet Secret Garden tog violinisten Fionnuala Sherry och kompositören Rolf Lovand Norges andra seger 1995. Det ryktades att de blev förälskade i varandra under samarbetet som resulterade i den vinnande låten ”Nocturne”. Det var den första och sista gången som en i huvudsak instrumentell låt tog första platsen.

Dotterns försvinnande tärde på förhållandet

italien

Det populära Italienska paret Romina och Albano deltog två gånger i Eurovision. Första gången var 1976 med låten ”We’ll live it all again” som de kom på en sjunde placering med. Några år senare vid deras andra deltagande var även äldsta dotter, Ylenia med i kören. När dottern var 23 år gammal försvann hon under mystiska omständigheter i New Orleans. Paret fortsatte med musiken och spelade in flera skivor tillsammans. Men det olösta försvinnandet av den älsta dottern tog hårt på äktenskapet och de bestämde sig för att separera 1999. När äktenskapet inte längre får paret att må bra kan en separation vara det som är bäst långsiktigt sett.

Deras kärlekslöften blev en låt

Det sista paret på vår lista är Elitsa Todorova och Stoyan Yankulov, som representerade Bulgarien två gånger och som även ska delta i årets tävling i Malmö. År 2007 kom de på 5:e plats med låten ”Water” med högsta poäng någonsin för Bulgarien. Paret var redan i en relation innan de deltog i tävlingen. År 2008 deltog de i den nationella uttagningen med låten ”I do” som i hemlighet firade ett kommande bröllop.

Detta är eDarlings urval av par från Eurovison, men listan kunde blivit ännu längre med par som Pearl Carr & Teddy Johnson (England, 1959), Teigen och Anita Skorgan (Norge, 1982) och Linne & Willy, (Monaco, 1966).

Kan du komma på några andra par i Eurovision? Berätta för oss!

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till [email protected]

Källor

Foto: Bulfoto
Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion