Rebound – hur funkar det egentligen?

En av de svåraste omställningarna när ett förhållande tar slut är att gå från att vara ett par till att vara ensam. Många kan helt enkelt sakna närheten i ett förhållande eller känslan av trygghet, och därför söka sig till en ny partner – en så kallad rebound. Vi på eDarling har listat vad du kan tänka på när du går från ett förhållande till ett annat.

Rebound – vad betyder det?

Ett så kallat rebound eller övergångsförhållande betyder att en person snabbt går från ett förhållande till ett annat. Ofta används termen rebound när en person som precis lämnat ett långvarigt förhållande bakom sig kastar sig in i en ny relation, även om det tidigare förhållandet fortfarande har stark påverkan på personen. Anledningarna till varför vissa söker sig till ett nytt förhållande fort efter en separation kan variera, men oftast söker man sig till en ny partner för att fylla tomrummet efter det man förlorat.

Tre tips innan du inleder en ny relation

Det är vanligt att känna sig ensam, när en relation tagit slut och känna en känsla av att vilja ersätta det man förlorat. Om ditt förhållande nyligen tagigt slut kan det vara en god idé att vänta ett tag innan du inleder en ny relation. På så sätt får du distans till uppbrottet och minskar risken att din gamla relation kommer påverka dina framtida förhållanden.

Så är en rebound-relation dömd att misslyckas på förhand? Inte nödvändigtvis! Det finns tre saker att tänka på för att få sitt nya förhållande att fungera:

1 Ta det långsamt

Att separera från sin partner kan vara tufft, men alla parter tjänar på att ta gå långsamt fram. Även om du träffat en ny partner kort efter att du separerat bör du och din nya kärlek ta tid att lära känna varandra ordentligt och inte hasta fram. Reflektera över din gamla relation och vad som kan ha gått fel. Försök även att reda ut eventuella gräl eller problem du hade med ditt ex för att lättare kunna gå vidare och utveckla din nya relation. Starta inte en ny relation förrän du är helt klar och känner dig färdigarbetad med den föregående.

2 Ge ditt rebound tid

När man precis gjort slut med någon funderar man ofta mycket över den gamla relationen. Även om du har ett rebound förhållande kort efter att du gjort slut med ditt ex, krävs det att du lägger ned tid och energi i din nya relation. Kom även ihåg att din nya partner inte är som din gamla, så jämför inte heller din nya partner med ditt ex. Alla relationer är unika vilket gör jämförelser orättvisa och onödiga.

3 Var ärlig

Var uppriktig med din nya partner om att du just kommit ur ett annat förhållande. Berätta om din före detta och var ärlig med eventuella känslor som finns kvar eller om du och ditt ex fortfarande har problem som behöver redas ut. Öppna kort och ärlighet varar längst i det långa loppet.

Vid en omvänd situation

Kanske har din nya partner inte kommit över sitt ex ordentligt? I sådana fall bör du försöka ha en öppen dialog med honom eller henne. Försök att göra detta utan att vara anklagande, utan förmedla istället dina känslor kring situationen. Fråga även dig själv om du är villig att acceptera om du har blivit ett ”rebound” och om din nya partner inte har kommit över sitt ex. Fundera kring om du har tålamodet att vänta på att din partner ska komma över sitt tidigare förhållande och bli redo för en ny relation.

Är rebound en bra idé eller något som bör undvikas tycker du? Skicka dina funderingar till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion