av eDarlings redaktion
33056

Kroppsspråk – hur tyder man signalerna?

Lär dig tyda kroppsspråk med eDarling
De flesta har någon slags erfarenhet av bristande kommunikation. Ibland har det att göra med att man helt enkelt inte har samma referensramar som personen man pratar med, ibland är det ett skämt som inte går fram, ibland rör det sig om språkförbistring. I dessa tider då mer och mer kommunikation bedrivs i form av telefonsamtal, mail och sms händer det lätt att nyanser faller bort.

Att kommunicera utan kroppspråk kan ibland leda till missförstånd

Särskilt när du inte har din samtalspartner framför dig är missförstånd och brister i kommunikationen vanligt förekommande. I ett mail som du skickar kanske din vän läser något mellan raderna som du inte alls menade att säga. Men även när ni faktiskt är tillsammans i samma rum kan det hända att det du vill ha sagt inte kommer fram – därför att ditt kroppsspråk uttrycker motsatsen.

Gör ett bra första intryck med kroppsspråk

När du interagerar med andra människor, kom ihåg att det ofta tar väldigt kort tid att forma ett första intryck av andra för att sedan bilda en åsikt om honom eller henne. Kroppsspråk, hållning och ansiktsuttryck avgör om du uppfattar personen som blyg, självsäker eller arrogant – och om du finner personen attraktiv eller ej. Kroppsspråk kan också användas för att ge betoning åt vad man säger – till exempel ger en vänlig hand på axeln tyngd åt ett tröstande ord, och att gestikulera mycket signalerar ofta entusiasm.

Kropp och själ sammanspelar

Inte bara talar ditt kroppsspråk sitt tydliga språk, det kan också påverka din attityd och ditt humör. Om du börjar en grå, regnig måndagsmorgon med en rak rygg och ett leende på läpparna kommer du märka hur din hållning färgar av sig på ditt humör – och dagen känns plötsligt inte lika tråkig.

"Inte bara talar ditt kroppsspråk sitt tydliga språk, det kan också påverka din attityd och ditt humör."

Kärlek och kroppsspråk

När du träffar någon som du instinktivt tycker om reagerar kroppens nervystem med att pumpa ut adrenalin, pulsen höjs och blodtrycket stiger. Små förändringar sker: pupillerna vidgas, du börjar darra och kanske rodnar. Den instinktiva känslan yttrar sig inte sällan också i ditt kroppsspråk, i och med att dina rörelser blir yvigare och du undermedvetet söker ögonkontakt med den andra personen.

Medvetenhet om sitt kroppsspråk

Mycket av ens kroppsspråk kommer med andra ord av sig själv, som en naturlig reflektion av vad som pågår i ens inre – men genom att vara medveten om sitt kroppsspråk kan man använda sig av det på ett effektivt sätt. Tänk på hur du upplever andra människors gester och ansiktsuttryck, och tänk på vad du vill förmedla med dina egna. Då kommer du märka att ditt kroppsspråk är minst lika viktigt som det du säger – och att det kan vara till stor hjälp när du dejtar.

Har du några tips eller tricks när det kommer kroppsspråk?

Har du frågor? Hör gärna av dig till redaktion@edarling.se

Comments

Hej, kul med kroppspråk. Men nu har jag träffat en bestämd "arbetskamrat" kvinna som är väldigt attraktiv, även på det sexuella planet. Vi var ute på fest med några arbetskamrater och hon var med. Efter ett tag kom hon och bjöd mig på en drink och sedan hade vi ett långt samtal på både ditt å datt. Det jag lade märke till var att hon hela tiden var noga med att hennes långa hår låg på rätt sida om huvudet så jag kunde se hela hennes vackra ansikte. Hon brukar inte göra så annars när hon pratar med andra, iaf inte lika markant som hon gjorde när vi pratade. Men som alltid med attraktiva kvinnor så blev man avbruten hela tiden och tillslut var jag tvungen åka hem den kvällen. Men nu till frågan; vad var det för signaler hon undermedvetet skickade ut till mig? Parantes(vi båda är singlar, men hon med två barn). Så intresserad av henne är man! Mvh, Björn


eDarling svarar:
Hej Björn!

Vi på eDarling vågar inte riktigt ge dig något konkret svar på hur du ska tolka eller agera i det här fallet. Du beskriver däremot ett beteende som hos kvinnor betyder att de signalerar intresse, medvetet eller ej.  Men i detta fall är det viktigt att vara försiktig eftersom hon är en kollega, det kan ju få tråkiga konsekvenser om allt är ett missförstånd.

Tycker du borde fortsätta hålla ett öga på henne och om hon fortsätter med tydliga signaler, exklusivt till dig, så kan man kanske börja känna sig säker. Däremot har man hört flera fall där en kvinna signalerar sitt intresse till en man (eller tvärtom!) och sedan låtsas som ingenting när mannen agerar. Både män och kvinnor fungerar på mysteriska plan, men som sagt: det du beskriver är en gott tecken, men var försiktig.

Det vore jättekul om du kunde återkomma med hur det hela utspelar sig!

Med vänliga hälsningar,
eDarlings redaktion