av eDarlings redaktion
51836

Äldre kvinna och yngre man? Kärleken känner ingen ålder!

Äldre kvinna yngre man - eDarling
Fler och fler människor väljer en partner som antingen är yngre eller mycket äldre än de själva. Par i relationer med stor åldersskilnad känner ofta att omgivningen har svårt att acceptera förhållandet. Hur fungerar ålderskillnad i relationer och vad är det som gör att detta har blivit allt vanligare?

Kan åldersskillnader påverka förhållandet?

När det kommer till par med stor åldersskillnad så får de ofta ta emot kritik och fördomar från omgivningen. Relationerna tas inte alltid på allvar till en början och kan till och med bli förlöjligade. Paret får till och med känslan av att de behöver förklara för sin omgivning varför de har valt att leva med varandra.

"Frihet och oberoende har öppnat dörrarna"

Äldre kvinnor yngre män

Att en äldre kvinna dejtar en yngre man är troligen fortfarande den mest kontroversiella. Äldre kvinnor som dejtar yngre män hör inte till normen, vilket förmodligen beror på hur samhället såg ut förr i tiden. Då kvinnorna sällan var självförsörjande kom det sig naturligt att de gifte sig med äldre män som kunde ta hand om dem och försörja dem. Det är många som höjer på ögonbrynen när de ser en ung man gå hand i hand med en äldre kvinna, men man måste komma ihåg att det är nya tider och att normen ”äldre man med yngre kvinna” är förbi.

Äldre kvinna och yngre man - eDarling undersöker

Nya tider är här

Tiden då kvinnan var i beroendeposition av mannen är sedan länge borta, nu när singelkvinnan är självständig och tar för sig mer, allt fler äldre kvinnor väljer att dejta yngre män. Unga attraktiva, friska män attraherar den något äldre kvinnan. Det lockar många kvinnor att ha en yngre man vid sin sida. Ofta ökar det hennes självförtroende och hon känner sig yngre och mer attraktiv. Den äldre kvinnan är ofta mer avslappnad och trygg i sig själv. Dessa fördelar främjar förhållandet och paret blir harmoniska med varandra och njuter av alla fördelar det bringar dem. Så länge de förstår att människor som pratar bakom deras rygg endast är avundsjuka kan de njuta fullt ut av sitt förhållande. Kärleken känner ingen ålder!

Njut av livet och kärleken 

Äldre kvinna och yngre man - funkar det? eDarling undersöker!

Naturen anger inte någon åldersgräns när det kommer till kärlek - ålder är trots allt faktiskt bara en siffra. För din egen personliga lycka spelar det ingen roll vad andra tycker är rätt eller fel, eller vilka statistiska uppgifter det finns om ålderskillnader i förhållanden. Det viktigtaste är att du är lycklig i din relation - och att du känner dig trygg och att du kan vara dig själv. Viktigare än ålder i förhållandet är era gemensamma intressen, era värderingar och de känslor ni har för varandra. Kom ihåg att alla olika slags förhållanden mellan olika personer är positiva, bara man känner sig lycklig och bekväm i varandras närhet och med förhållandet.

 

Kärleken känner ingen ålder, och älskar ni varandra så kan ni övervinna allt!

Har du några frågor? Skriv gärna till redaktion@edarling.se

Comments

jag tror att kärlek har inte gräns,men ja har blivit kär i en kvinna som 20 år äldre än mig . oftast det händer så .

Har fastnat för en kille som är 14 år yngre mig. Jag är 43, han är 29. Jag ser jättebra ut, som 30 max, men med tanke på ålderskillnaden stör det mig att forsätta förhållandet, vet ej vad ska jag göra.

Jag tillhörde den gruppen av människor som tyckte illa om äldre kvinnor som dejtade yngre män. Jag tyckte att det enbart handlade om sex och inget annat, tills jag själv träffade en 14 år yngre man genom jobbet. Jag lämnade mitt 18 åriga äktenskap för honom. Jag trodde aldrig att en yngre man skulle vara så manlig, omtänksam och mogen. Han hade allt som jag hade drömt om i min tidigare, långa relation. Men synen från omgivningen och hans kompisar gjorde att han backade och inte längre ville fortsätta med mig. Vad jag vill ha sagt är att, man tror aldrig att man kan älska och bli som en tonåring förän den dagen kommer. Hans kärlek; hans ungdom och de fina komplimangerna gjorde att jag glömde alla bekymmer i livet. Min lärdom av denna relation var att jag kände mig attraktiv, ung, fortfarande älskad och lycklig. Han måste nu vidare i livet för att skaffa barn osv, men det är jag som har svårt att släppa taget efter sååå många års längtan. Någon som har något tips om hur jag kan gå vidare? En beroende 45 åring av en 31 åring man.:(

@Erik: "naturen" har också gjort så att kvinnor lever längre än män, så de borde dejta yngre män (ungefär 5 år yngre i Sverige) om de vill öka chansen att inte stanna många år ensam efter mannens död. Det du skriver om barn däremot är absurd, behöver du verkligen få barn när du bli 50 eller 60? Räcker det inte med dem du har fått innan? Eller har du en sådan passion för barn att du behöver ha små barn även när du blir gammal? Tror du att du blir en bra far då?

dejtar nästan bara yngre män, också när jag haft seriösare relationer. har också barn med en yngre man. då pratar vi oftast 7-8 år yngre än mig. jag är inte i behov av en fadersfigur och vill ha roligt och tror på öppenhet och kommunikation och häftigt sexliv. vill inte bli omhändertagen men respekterad. tycker att yngre killar oftast är uppvuxna mer med tanken om jämställdhet och fri sexualitet för kvinnor, på ett annat sätt än äldre män, och det är nog därför jag dras så till yngre. ger mig energi och glädje! är själv "ungdomlig" och busig av mig! ;)

Ordet "fortfarande" i formuleringen "äldre kvinna dejtar en yngre man är troligen fortfarande den mest kontroversiella" tyder på att redaktionen tror att en symmetri vore ett naturligt tillstånd som vi får se i framtiden. Men könens fertilitet är inte symmetrisk: män kan få barn i mycket högre ålder, så evolutionen (som strävar efter att vi ska ha talrik avkomma) har gjort att män i högre grad än kvinnor dras till en yngre partner, som kommer att vara fertil i många år till. Tråkigt att Karin blir ledsen av detta naturliga, ofrånkomliga faktum. Män kan inte rå för sina instinkter. Däremot skulle jag aldrig komma på tanken att säga något negativt till ett par där hon är den äldre. Huvudsaken att folk är lyckliga tillsammans.

Hej Karin!

 

Tack för ditt meddelande.

 

Vi är alla olika och har olika erfarenheter när det kommer till kärlek och dejting.

Vissa uppskattar förhållanden med ålderskillnad, och andra gör det inte.

Det är dock viktigt att veta vad man söker i ett förhållande och vad man mår bra utav.

Att veta vad man vill få ut av ett förhållande är mycket viktigt, och du har kommit en lång bit på vägen som har den vetskapen om dig själv. Ta vara på kunskapen och gör enbart det som gör dig lycklig!

 

/eDarlings redaktion

Jag har haft relation med äldre män och det har berott på att jag sökt en trygghet i en far. Men också för att jag haft dåligt självförtroende, vad gäller min kvinnliga attraktionskraft. Det jag kunnat ge var därför min ungdom, och känslan av att mannen i te skulle lämna mig för en yngre mer attraktiv kvinna. Idag tror jag inte längre på en stor åldersskillnad. Tycker att en jämnårig man är mycket bättre. Då har vi mer gemensamt, samma referenser till ungdomens musik, uppväxtvillkor etc. Jag känner igen mig i en sådan man, upplever en balans på alla plan. Dessutom vill jag inte riskera att bli änka, eller behöva vårda en äldre sjuk make. Den risken ökar ju betydligt om mannen är äldre. Blir ledsen av att se hur män söker så mycket yngre kvinnor, känner mig sårad av det.