Ingen kyss och mannen betalar? 4 förlegade dejtingregler!

Dejtingregler eDarling

Aldrig kyssas på första dejten. Vänta med att höra av dig. Och mannen ska stå för notan. Tanken med regler är att de ska förenkla saker och ting, men det finns massor av dejtingregler som mest rör till det. Vi berättar varför dessa fyra dejtingregler snarare är dejtingmyter.

1. ”Ingen kyss på första dejten”

Det finns en djupt rotad idé om att man ska undvika att vara fysisk med sin dejt första gången man går på dejt. Inte kyssas, absolut inte ha sex. Men om första dejten gått så bra att det redan slår gnistor – varför inte? Har ni känslor för varandra ska inte förlegade dejtingregler hindra er från att följa era känslor. Däremot är det viktigt att komma ihåg att varje människa behöver olika mycket tid för att känna sig redo för att ta nästa steg, så läs noga av signaler hos din dejt innan du försöker något.

2. ”Allt hänger på första dejten”

Första intrycket av en person är oftast viktigt, och kan påverka hur man ser på den personen långt senare. Men det betyder inte att alla chanser för att någonsin tycka om varandra är ute om man fått ett första intryck som är mindre bra. Samma sak gäller för dejter. Gick det inte exakt som du tänkt på första dejten? Försök igen! Om du oroar dig för att du sa något konstigt, drog ett dåligt skämt eller hade fel skor – kom ihåg att din dejt antagligen tänker samma sak om sig själv. Nästan ingen dömer andra lika hårt som de dömer sig själva. Dejtingregler som säger att man måste vara lugn och sval första gången man ses är till för robotar, inte människor.

3. ”Mannen betalar”

En av världens mest seglivade dejtingregler: den om gentlemannen som alltid betalar notan. Historiskt sett har det varit ovanligt att kvinnor har en egen inkomst att förfoga över, och en av äktenskapets främsta funktioner var att hitta en försörjare för kvinnor. Men så ser det som bekant inte ut idag. Föreslå därför alltid att dela på notan. Tycker ni att det känns obekvämt att sitta på restaurangen och dividera om vem som åt och drack vad kan man alltid turas om att bjuda varandra.

4. ”Vänta med att höra av dig”

”Var inte för klängig”, ”vänta minst tre dagar innan du ringer”, ”att vara otillgänglig gör dig attraktiv i andras ögon”… Det finns otaliga variationer av den klassiska dejtingregeln att det bästa som finns att göra är att spela ointresserad och svårfångad mot någon du gillar. Det är givetvis så att man kan höra av sig för mycket och på fel sätt – att efter att ha gått och fikat en gång ringa din dejt på natten och säga att du älskar honom eller henne är inte att rekommendera. Men det är inte heller bra att medvetet göra din dejt osäker genom att aldrig ringa tillbaka. Om det är en person du tycker om och kanske drömmer om att ha en seriös och ärlig relation med, varför börja med att spela spel?

De enda dejtingregler du behöver

En hel del av de etablerade dejtingreglerna hör med andra ord inte hemma på 2000-talet. Men alla regler är inte dåliga – några enkla dejtingregler är bra att hålla sig till. Nämligen: var dig själv, ha en öppen inställning och visa respekt mot din dejt. Det är de enda dejtingregler du behöver!

Har du frågor? Skriv till [email protected]

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion