Det första telefonsamtalet – tips och råd

Första telefonsamtalet - eDarling

Meddelandena ni skickar till varandra är lovande – du verkar ha stött på en vänlig, intressant människa som du vill komma närmare. Känner du dig redo att ta era konversationer till en ny nivå? Men vilken är egentligen den rätta stunden, och vad bör du tänka på inför det första telefonsamtalet? eDarling ger dig tips!

När är det rätt tid för det första telefonsamtalet?

Det kan kännas svårt att veta när tiden är inne för att ringa varandra för första gången, men misströsta inte. Egentligen är det ganska enkelt: det är när du känner dig redo som tiden är mogen.

En del kanske skulle ringa efter bara ett par korta meddelanden, medan andra gärna väntar ett par veckor innan de väljer att flytta konversationen från datorskärmen till telefonluren.

Är du dig nöjd med enbart skriftlig kommunikation just nu? Känn ingen stress. Det är du själv som avgör när det är dags för det första telefonsamtalet.

Vem tar initiativet?

Ibland kan det kännas svårt att veta vem som egentligen ska ta initativet till att prata via telefon. För en del känns det bekvämt att vara den som blir uppringd, snarare än den som ringer upp. Risken finns att ni båda väntar på att den andre ska första steget, så att det i slutändan inte blir något telefonsamtal.

Känner du att dig redo för det första telefonsamtalet – utmana dig själv att våga ringa. Kanske visar det sig att det inte var så läskigt som du trodde att det skulle vara.

Vad ska man tänka på med det första samtalet?

Att vara nervös inför sitt första personliga möte med någon är vanligt, och samma sak gäller med telefonsamtal. Förväntningarna är höga och frågorna är många. Vad ska jag berätta? Hur mycket ska jag prata? Hur kommer den andres röst att låta – och hur kommer jag att låta? Försök ta det första samtalet med en nypa salt.

Du kanske har en idealiserad bild av hur ert första telefonsamtal är alldeles magiskt, där ni förlorar er i varandras röster och pratar i timtal utan paus. Det första telefonsamtalet behöver inte vara mer än just ett samtal där ni får höra varandras röster och bekanta er med varandra utanför nätet. Känns det svårt att komma på saker att prata om? Prova att skriva ned lite ämnen, men se det inte som ett manus.

Läs igenom era meddelanden och se hur er konversation flutit på tidigare. Betryggas av dina och din potentiella partners tidigare ord och tänk på vad du skulle ha skrivit i nästa meddelande. Se samtalet som en utökning av den konversation ni redan påbörjat!

Hur övervinner jag nervositeten?

Många kan känna sig blyga när de pratar i telefon, och det kan krävas ett par samtal innan nervositeten släpper. Ta det i den takt du själv känner dig bekväm med, precis som att du också ska vara uppmärksam på den andre och hur hon eller han känner sig i samtalet.

Upplever du att det är svårt att nå fram på grund av nervositet från det ena eller båda hållen under ert första telefonsamtal – överväg att ge det en till chans. Chansen är stor att den värsta nervositeten har släppt vid ett andra samtal.

Vad pratar du helst om det första telefonsamtalet? Kommentera nedan!

Har du frågor? Hör gärna av dig till [email protected]!

Om författaren: eDarlings redaktion Se fler artiklar skrivna av eDarlings redaktion