De 10 värsta misstagen på dejten

Mästra konsten att dejta med eDarling

En av fördelarna med att dejta online är att det kan göras i tryggheten från hemmets lugna vrå och kan kännas ganska anonymt. Förhoppningsvis kommer dock stunden då du kommer möta någon (eller några…) som du chattat med ansikte mot ansikte. Den första träffen med någon du mött online kan innebära att du träffar ditt livs kärlek eller kanske helt enkelt i en trevlig fika med en ny vän – men kan även medföra en del frågetecken och funderingar innan. eDarling har därför samlat ihop de värsta tabbarna som kan hända under en dejt och råder om hur du kan undvika dem!

1. Välj er mötesplats med omsorg

Det finns otaliga möjligheter när det kommer till vad man ska göra tillsammans på en dejt, oavsett om ni vill vara ute i naturen eller inomhus. Ett bra tips är att göra något aktivt som till exempel bowling, som kräver mer än att bara sitta vid ett bord den första gången man träffas. Dock måste det finnas möjlighet till att kommunicera utan problem vilket gör att gå på bio och teater direkt går bort. Det samma gäller ställen som spelar hög musik som gör det svårt att höra vad den andra säger. Ett annat riskabelt val är att träffas hemma hos någon den första gången, det är bättre att träffas på en neutral grund för att lära känna varandra bättre.

2. Se upp med alkoholen

För de flesta hör ett glas vin ihop med en god middag ute. Att alkoholen kan hjälpa en att slappna av i en nervös situation och kan bygga upp självförtroendet kan stämma, men drick i så fall med måtta! Det är lätt gjort att just nervositeten gör att man dricker för mycket och för snabbt. Som resultat kan du börja bete dig annorlunda från hur du vanligtvis gör och säga saker du inte alls tänkt att säga vilket gör att din dejt får helt fel intryck av vem du är. Som du kommer se längre ner i vår lista så är de flesta av de vanligaste tabbarna relaterade till att välja klumpiga samtalsämnen vilket är lättare hänt om man inte är nykter. Självklart ska man kunna dricka ett glas eller två om man känner för det, men vårt tips är helt enkelt att göra det med måtta. Det finns absolut inte något fel med att välja en alkoholfri dryck eller en kopp kaffe om man föredrar det.

LÄS ÄVEN: Våra bästa dejttips

3. Prata inte om dina ex

Om man ska på en jobbintervju, så bortråds det starkt att prata illa om tidigare kollegor och arbetsgivare. Anledningen är att man inte vill framstå som klagig eller illojal. Även om det kanske låter krasst så påminner en första dejt mycket om just en jobbintervju. Ingen (speciellt inte din dejt) vill höra om hur jobbig ditt ex var – eller kanske ännu värre att du fortfarande har känslor för denne.

4. Prata inte om dina gamla eller framtida dejter

De som nätdejta har alltid möjligheten att vara i kontakt med flera olika singlar på samma gång. Det är en av de många fördelarna med dejtingsidor; du får regelbundet nya intressanta matchningar och kan kommunicera med dem precis som du själv önskar. Samma gäller för själva dejtandet; innan det är seriöst med någon är det helt okej att dejta mer än en samtidigt för att hålla sina val öppna. I ”verkliga livet” är det ju inte som att man bara umgås med bara en person. Trots det bör du undvika att berätta för din dejt hur din senaste dejt var, eller när nästa är. Du vill få din dejt att känna sig speciell och utvald – inte som en i mängden.

”Du vill få din dejt att känna sig speciell och utvald – inte som en i mängden”

5. Beklaga dig inte över ditt kärleksliv

När du registrerar dig hos eDarling så gör du det tydligt både, för dig själv och andra, att du söker efter ett seriöst förhållande. Det är längesen som användningen av dejtingsidor ansågs som ett tecken på desperation. Idag dejtar alla slags människor online, dessa människor kommer ha både bra och dåliga erfarenheter av relationer, precis som vuxna människor generellt har. Oavsett vad som har motiverat dig till att börja med nätdejting så är knappast din dejt speciellt sugen på att höra en utläggning om hur hemskt ditt kärleksliv har varit hittills. Försök istället att vara positiv och i nuet med personen du möter!

6. Undvik att sura

När du träffar någon för allra första gången så är det viktigt att du inger ett positivt första intryck. Om allt går bra på din dejt finns det en chans att din dejt föreställer sig hur det skulle vara att spendera mycket tid i framtiden tillsammans med dig. Självklart är det viktigaste att vara sig själv och vara ärlig och att du ska känna dig bekväm med att prata fritt med din dejt även om tuffare saker – dock är den allra första dejten vanligtvis inte det bästa tillfället för att göra just detta. Försök att fokusera på det positiva istället, och om denna träff går bra har ni all tid i världen att diskutera livets allvarligare sidor med varandra i ett senare skede!

LÄS ÄVEN: 4 förlegade dejtingregler

7. Prata inte bara om dig själv

Ett av de värsta misstagen man kan göra på en dejt (eller i alla sociala sammanhang) är att hålla långa monologer. Glöm inte att lyssna på din dejt – och ställa motfrågor. De behöver inte höra din livshistoria direkt. Så se till att visa intresse för den andra personen, var inte rädd för att ge komplimanger och bjuda på dig själv!

8. Ha realistiska förväntningar

Om du känner att en dejt övergår dina förväntningar är det lätt hänt att falla hals över huvud. Kanske kände du dig direkt attraherad till personen, och känslorna verkar vara ömsesidiga och någon eller båda av er visar tecken på förälskelse. Hur tråkigt det än låter så är vårt bästa tips här att försöka ta det lugnt. En kärleksförklaring eller frågor om framtiden kan vara ganska skrämmande redan under första dejten. Ge dig själv och din dejt tid till att låta intrycken att sjunka in. Det räcker med att visa personen att du tycker om den via en blick, ett leende eller ditt kroppsspråk. Låt era känslor utvecklas naturligt och ha realistiska förväntningar.

9. Ställ inte intima frågor

Själva målet med en första träff är att lära känna varandra och kolla om det finns någon kemi mellan er två. Därför kan det vara opassande att direkt ställa personliga eller intima frågor som kanske ställer personen mot väggen. Det krävs tillit för att prata om problem som kan vara relaterade till allt från ekonomi till sexualitet. Fokusera istället på att ha en trevlig dejt och att få personen att känna sig bekväm och avslappnad. Om dejten går bra kan ni prata om mer personliga ämnen när ni lärt känna varandra bättre.

10. Undvik känsliga teman

Det finns många oskrivna regler när det kommer till kallprat med folk man inte känner. Dessa sociala regler gäller även, eller kanske till och med speciellt, till första dejter. Ämnen som politik och religion är inte totala tabun att diskutera, men, om du känner att ämnet leder till en häftig diskussion är det dags att byta ämne. Eftersom ni blivit macthade av eDarling så betyder det att ni har massor av intressen och värderingar gemensamt – fokusera på detta istället!

Har du några tips på vad man ska undvika att göra eller prata om på den första dejten? Dela dina tips med oss genom att kommentera nedan!

För mer info mejla oss på [email protected]

Om författaren: Lisa Davidsson Weiertz Lisa Davidsson Weiertz är redaktör hos ELITSINGLAR Se fler artiklar skrivna av Lisa Davidsson Weiertz